Bünyesinde Aselsan, Roketsan, Havelsan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Aspilsan, Roketsan ve İsBir gibi Türk Savunma Sanayimizin gurur kaynakları olan şirketleri barındıran ve çok sayıda iştiraki olan Yüce Türk milletinin desteğiyle her geçen gün büyüyen Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfına Çayırlı köyünde ikamet eden hemşerimiz Ömer Çelik tarafından anlamlı bir bağış yapıldı.

TSKGV Niğde Fahri Tanıtım Kurulu Genel Sekreteri  Avukat Hüseyin Demirbilek konu ile ilgili yaptığı açıklamada;  Yaptıkları nakit bağıştan dolayı kendisine vakfımızın Genel Müdürü E. Tümgeneral Sadık Piyade ve Mersin Bölge Temsilcimiz Faik Ahmet Karadeniz’ in selam ve sevgilerini ileterek hak ettikleri bronz madalya ve beratını taktim ettik.

Ülkemiz için hayati öneme bir öneme sahip olan savunma sanayimize bağışçılarımız tarafından yapılan ve kuruşuna dokunulmadan savunma sanayi projelerimize aktarılan bağışlar öncelikle manevi anlamda büyük bir itici güç oluşturmaktadır. Bağışçılarımız da savunma sanayimizin başarıları karşısında büyük bir gurur yaşamaktadır.

Önceki tarihlerde bağışlarıyla TSKGV na moral veren Niğde’ li bağışçılarımız ile birlikte  hemşehrimiz Ömer Çelik’ e de hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Avukat Demirbilek Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

1964 yılında yaşanan Kıbrıs bunalımı esnasında bazı müttefik ülkeler tarafından, kendilerinden alınan savunma teçhizatının Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda kullanılması konusunda çıkarılan engeller karşısında savunma gereksinimlerinin yerli imkânlarla karşılanmasının önemi anlaşılmıştır. Bu anlayışla önce 1965 yılında “Türk Donanma Cemiyeti”, “ardında da 1970 yılında ulusal havacılık sanayimizi geliştirmek amacıyla  “Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı” kurulmuştur. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında ülkemize silah ambargosu uygulanması karşısında aynı yıl “Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı” kurulmuştur. O günlerde kamuoyunda oluşan büyük coşku, kurulan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıflarına halkımızın önemli ölçüde bağış yapmasına yol açmıştır.

Ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla; Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuş, kısa sürede söz konusu Vakıflar tarafından ASELSAN (1975), İŞBİR (1978), ASPİLSAN (1981), HAVELSAN (1982) gibi şirketler kurularak savunma sanayinde yatırımlar gerçekleştirilmiştir.

Bu dönemde Yüce Milletimizin bağışları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma sistem ve ürünlerini modern teknolojiye dayalı olarak geliştirmek için kurulan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları, 17 Haziran 1987 tarihinde 3388 Sayılı Yasayla birleştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kurulmuş ve 26 Eylül 1987 tarihinde faaliyete başlamıştır.

1988 yılında da ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi amacıyla ROKETSAN kurulmuştur.

TSK Güçlendirme Vakfı, kuruluşundan bugüne kadar ulusal savunma sanayi alanında stratejik yatırımlar gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Vakıf, söz konusu yatırımlarını etkin bir şekilde yöneterek, her biri dünyada ve ulusal alanda söz sahibi, hem yerli hem de milli şirketler konumuna ulaştırmıştır. Bugün itibariyle Türkiye’de;

– ASELSAN, elektronik, haberleşme, savaş sistemlerinin yanı sıra radar, entegre silah sistemleri ve elektro-optik alanlarında bir dev haline gelmiş, sivil alanlar olan ulaştırma, trafik, güvenlik ve sağlık alanlarında da etkin konuma ulaşmış,

– TUSAŞ, havacılık, uydu ve uzay alanının öncüsü konumuna ulaşmış,

– ROKETSAN, roket ve füze sistemlerinin tek tasarım ve üreticisi olmuş,

– HAVELSAN, komuta kontrol, eğitim, simülasyon, bilgi ve iletişim, güvenlik sistemleri ve siber güvenlik alanlarında yazılım yoğun sistemlerin geliştirilmesinde lideri konuma ulaşmış,

– İŞBİR, savunma sanayinde başta olmak üzere tüm sektörlerde jeneratör ve alternatör alanlarında söz sahibi konuma ulaşmış,

– ASPİLSAN sivil ve askeri ihtiyaçlara yönelik özgün pil, batarya bloğu, enerji depolama sistemleri ve raylı ulaşım akü sistemleri geliştirme yeteneği kazanmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, her biri savunma sanayimizde önemli alanlarda faaliyet gösteren 6 Bağlı Ortaklığı ile 8 İştiraki olmak üzere toplam 14 şirkette doğrudan pay sahibidir ve  yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdiği şirket kuruluşları, satın alımları ve ortaklıklar yoluyla dolaylı olarak pay sahipliği bulunan şirket sayısı her geçen gün artmaktadır.

( Bkz. TSKGV web sitesi- https://www.tskgv.org.tr )

Ata Sanayi Sitesinin Yolları Havaalanı Pisti Gibi Oldu Ata Sanayi Sitesinin Yolları Havaalanı Pisti Gibi Oldu

Editör: TE Bilişim