Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından başvuru yapmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önlerinde yoğunluk oluşturdu.

Kanun ile ilgili dikkat edilmesi gereken konulara değinen Niğde Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nail VAN: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ilgili kanunumuz 3 Mart 2023 tarihinde 32121 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Öncelikle bu haktan yararlanan tüm sigortalılarımızın gözü aydın olsun. Bu minvalde bütün sigortalılarımızın, e-devlet üzerinden başvurularını yapabildikleri gibi kurumumuza şahsen müracaat ederek talepte bulunabilirler. Ancak dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Bu hususlarda şu şekilde adlandırabiliriz. Emekli aylıkları bağlayacağımız kişilerin mutlak suretiyle hiçbir prim borcu olmaması lazım. Özellikle de bu beyanın genel sağlık sigortası, prim borçları dolmak üzere, hiçbir prim borcu olmayacak. Bir de Sigortalımızın kendisi olmayıp da çeşitli mazeretleri nedeniyle tahsis talebinde bulunabilmeleri için vekâlet veya vasilik belgeleriyle yani vasilik belgelerini mutlak surette yanlarında olarak tahsil talepleriyle birlikte ibraz etmeleri gerekmektedir. Bir diğer hususta sigortalılarımızın emeklilik hakkını elde edecek yani işten çıkışlarının sağlanabilmesi için emekli olunma bilgisi yani tazminat yazılarını önümüzdeki haftalarda hemen vereceğiz. Çünkü sigortalılarımızın aktif çalışan, sigortalı aylık bağlanabilmesi için işten çıkış bilgilerinin ve iş işverenlerimiz tarafından bunu elektronik ortamda sisteme girmeleri gerekiyor. Yani emekli olarak girmeleri gerekmektedir. Bir diğer husus da örneğin sigortalımız Niğde'de çalışabilir ama asıl iş yeri Ankara, İstanbul veya Aydın'da olabilir. O iş yerlerine olan sigortalarımızı biz burada mağdur etmeden tahsis taleplerini alıyoruz. Aylık bağlamak üzere ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne yazı ekinde gönderiyoruz ve sigortalarımıza da bilgi veriyoruz. Bu minvalde tabii bizde bir yoğunluk olacak ama hiçbir kimse, hiçbir sigortalımızı mağdur etmeden, işçi işlemlerimizi önümüzdeki haftalarda sonuçlandıracağız ve üç aylık ödemelerimiz Nisan ayının içerisinde 15-16 Nisan'dan itibaren aylıklarını almaya başlayacaklar.

Niğde'de Patates Deposu Göçüğünde Hayatını Kaybedenlerin Cenazeleri Toprağa Verildi Niğde'de Patates Deposu Göçüğünde Hayatını Kaybedenlerin Cenazeleri Toprağa Verildi

Editör: TE Bilişim