Mahalle kültürünü canlandırmak için esnaf ve sanatkara sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, 'Esnaf ve sanatkarı yaşatmak için mahallemizin bakkalını, manavını, kasabını, terzisini, berberini, taksicisini, kırtasiyecisini, ayakkabıcısını tercih edelim. Çünkü esnaf yalnızca satış yapan, hizmet veren kişi değil aynı zamanda o mahallenin bekçisi güvencesidir. Günümüzde yaşanan hırsızlıkların artmasının sebebi esnafın zamanla yok olmasıdır' dedi.

Av sezonu kapandı Av sezonu kapandı

Vatandaşlara alışverişlerini mahalle esnafından yapması yönünde çağrıda bulunan NESOB Başkanı Yeşil, 'Esnaf ve sanatkar, mahalledeki tüm vatandaşla muhatap olduğu için kimin hangi apartmanda oturduğunu bilir. Mahalleye giren yabancıyı hemen fark eder ve adeta bir bekçi görevi üstlenir. Birçok hırsızlık olayı mahalle esnafının dikkati sayesinde önlenir. Ancak günümüzde mahalle esnafının yok olması ile asayiş ortamı da azalmaya başladı. Gün geçmeden yeni bir hırsızlık vakası yaşanıyor. Çünkü mahalle kültürü yok oluyor. Kimse kimseyi tanımıyor. Apartmana giren kişi komşumuz mu yoksa yabancı mı bilinmiyor. Asayiş ortamını sağlamak için mahalle esnafını ne kadar fazla ayakta tutarsak olaylar da o kadar azalır' diye konuştu.

Özellikle mahalle esnafının yabancı sermayeli AVM'ler ve zincir mağazalar karşısında bitme noktasına geldiğini belirten Yeşil, 'Günden güne türeyen AVM ve zincir marketler yüzünden esnafımız zor günler geçiriyor. AVM'ler ve zincir mağazalar yalnızca kâr odaklı çalışan büyük sermaye şirketleridir. Beş kuruşunuz eksik olsun sizi kasadan geri çevirirler. Bir ürününüz bozuk çıksın derdinizi anlatacak kimse bulamazsınız. Oysa mahalle esnafı sizin dar gününüzü en iyi bilen kişidir. Paranız olmadığında veresiye yazar ya da eksik çıktığında malı helal eder, gönül rahatlığı ile evinize gidersiniz. Başınıza bir iş geldiğinde, cenazeniz olduğunda hiçbir AVM size taziyeye gelmezken mahalle esnafı dükkanını kapatır ve o cenazede bulunur. Esnaf ve sanatkar mahallenin faizsiz bankasıdır. Eskiden vatandaşlar parasını ve evinin anahtarını bile bakkal amcanın kasasına emanet ederdi. Mahalle kültürünü yeniden canlandırmak için mahallemizdeki esnaf ve sanatkara sahip çıkalım' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim