Niğde'de 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD 'bağımsız' nitelikte olan bu depremin merkez üssünü Niğde Bor olarak açıkladı. Anadolu son dönemlerde adeta deprem fırtınasıyla karşı karşıya... Ana iki deprem ve ardından yaşanan artçıların yanı sıra farklı farklı birçok noktada gerçekleşen bağımsız depremler vatandaşları tedirgin etti. Jeolog Okan Tüysüz ise fay dengesinin değişmiş olabileceğini işaret ederken devletten endişeleri giderecek bir açıklama henüz gelmedi.

Niğde’de 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, bu depremin bağımsız bir deprem olduğunu belirtti. Deprem nedeniyle henüz olumsuz bir durum tespit edilmedi.

AFAD Deprem Dairesi, Niğde’de saat 13.27’de yaşanan depremin yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıkladı.

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünün 5.2 olduğunu ve 5 kilometre derinlikte meydana geldiğini belirtti.

AFAD: BAĞIMSIZ BİR DEPREM

AFAD Deprem Risk Azaltma genel Müdürü Orhan Tatar, Niğde yaptığı açıklamada bunun bağımsız bir deprem olduğunu söyledi.

Tatar şöyle konuştu:

"2020 yılında Obruk beldesindeki depremle aynı bölgeye düşüyor. Dün yaşadığımız 4.7'lik deprem, bugünkü Niğde Bor depremi bize şu gerçeği hatırlatıyor. Hasarlı binalardan uzak durmanın büyük önemi var. Yıkıma neden olabilir. Hasarlı binalardan eşya alınmamalı."

Tatar ayrıca, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından şimdiye kadar 9470 artçı sarsıntı meydana geldiğini bildirdi.

ANADOLU DEPREM FIRTINASI ALTINDA

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Anadolu’da yaşanan depremler vatandaşları tedirgin ederken yetkililerden konuyla ilgili olarak depremlerin bağımsız olduğu açıklaması yapıldı.

KANDİLLİ DEPREM LİSTESİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Türkiye'de kaydedilen son depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Kahraman Şehidimiz Hikmet Aslan, Son Yolculuğuna Uğurlandı Kahraman Şehidimiz Hikmet Aslan, Son Yolculuğuna Uğurlandı

TIKLAYINIZ

AFAD'DAN SON DEPREMLER

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Türkiye'deki son depremleri listelediği siteye de aşağından ulaşabilirsiniz.

TIKLAYINIZ

FAY DENGESİ DEĞİŞTİ Mİ

Niğde'deki depremi değerlendiren Jeolog Okan Tüysüz, Tuz Gölü hattındaki fayın binlerce yıldır suskun olduğunu belirtti. Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengesini değiştirmiş olabileceğine işaret etti.

Dün yaptığı paylaşımda Niğde'nin deprem açısından şanslı illerden olduğunu söyleyen Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'nin fay dengelerini değiştirmiş olabileceğini belirtti.

"7,7 ve 7,6'lık depremlerden sonra Türkiye'nin hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişme var." diyen Tüysüz, şunları kaydetti:

"Faya yakın olan yerlerde dengelerin bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş'taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Ama batılara gidecek, Ege ve İstanbul'u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz."

"ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK"

Tüysüz, Niğde'nin 2020 yılında da 5,1 büyüklüğünde depremle sarsıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Yine aynı noktaya karşılık geliyor. Burası Tuz Gölü fay sistemi dediğimiz 200 kilometrelik fay sisteminin güney ucunda. Endişe edilecek bir depremin öncüsü olmasını düşünmüyorum.

"BİNLERCE YILDIR SUSKUN"

Binlerce yıldır suskun olan bir fay var. Bazı faylar 1000-10 bin yıl gibi aralıklarla deprem üretiyor. 5 çok küçük bir deprem değil. Çevre illerde hissedilmesi doğal. 4 ve 4,5 büyüklüğünde depremler olabilir. Daha büyük olacağını sanmıyorum.

Bazı köy evlerinde duvar yıkılmalarına yol açabilecek bir deprem, daha büyük değil. Niğde oldukça zayıf bir zeminde. Yapıların bu zemine göre inşa edilmesi çok önemli."

Odatv.com

Editör: TE Bilişim