Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Rasim Yılmaz, Kuzey Irak’ta patatesin hal fiyatının 1.40 TL olduğunu, marketlerde satış fiyatının 2.40 TL olduğunu ifade ederek, Niğde patatesinin Kuzey Irak pazarında yer alması ile Niğde ekonomisine 500 milyon lira ek girdi sağlayacağını ifade etti.

 

Haber: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

 

Niğde’nin 2012 Zararı 180 Milyon Lira!

 

Niğde’de patatesin kilogram başına üretici satış fiyatların 15-18 kuruş olması, Niğdeli çiftçiyi zarara sokmaya devam ediyor. Niğde’de kayıtlı üretilen patates miktarının 800 bin ton, kayıt dışı üretimle birlikte Niğde’de toplam üretimin 1,5 milyon ton olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri İl Temsilcisi Rasim Yılmaz; “üretimde girdileri hesapladığımızda patatesin maliyeti kg başına 30 kuruş civarında. Bu koşullarda üretici satmaya devam ederse Niğde üretici 180 milyon lira zarar oluşacak! Bu telafisi imkânsız ve Niğde ekonomisinin çöküşü anlamına gelen rakamdır!” diyerek mevcut satışlarda Niğdeli çiftçinin gelecek yıl üretim yapamayacağını ifade etti.

 

 

Çözümün patateste üretim girdi fiyatlarının aşağı çekilmesi, devlet teşvikinin artırılması, üretilen patatese devlet eliyle dış pazarın sağlanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, aksi halde sadece Niğde’de değil, tüm Türkiye’de patates üretiminin dibe vuracağını ifade etti.

 

Süleymaniye’de 140 Kuruş, Niğde’de 18 Kuruş!

 

Niğde patatesin en temel dış pazarının Ortadoğu olduğunu vurgulayan Rasim Yılmaz, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi krizler ve dış politikada yaşanan istikrarsızlıkta, patatesin ihraç edilemez noktasına geldiğine dikkat çekerek “Bugün Süleymaniye’de patatesin sebze halinde satış fiyatı 75 Amerikan centi yani 135 kuruşa tekavül ediyor. Kuzey Irak’ta patates üretimi yok denilecek kadar az ve kişi başı patates tüketimi kolay elde edilebilen bir gıda maddesi olduğundan yıllık 80-100 kg civarında! Bölgenin yıllık patates tüketimi 2,5 milyon tondur. Maalesef bu pazara sınırlı üretimleri olmasına rağmen İranlı üreticiler giriyor! Üstelik fahiş fiyatlara girmesine rağmen, yetişemiyorlar. Niğde patatesin kurtuluşu Ortadoğu ve Irak piyasasıdır. Asgari kg başına 50 kuruştan ihracat gerçekleşecek durumda ve pazar müsait yapıdadır. Bunun için yetkilerin gerekli bağları kurması halinde Niğde’de üretilecek tüm patatesin iç pazara ihtiyaç olmadan Irak pazarında tüketilmesi mümkündür. Bunun için devletin ve ilgili bakanlıkların ticari anlaşmaları göz ününde bulundurarak en geç 2 hafta içinde ihracatı gerçekleştirecek eylemlerde bulunması gerekir. Bu sadece Niğde ekonomisi için değil ülke ekonomisine ticari sinerjisiyle 1 milyar lira girdi sağlar. Niğdeli üreticinin , nakliyatçının, esnafın dahil herkesin yerel ekonomisi tavan yapar. Buradan iktidarından, muhalefetine tüm yetkililere hiçbir politik kaygı gütmeden sesleniyorum. Bu Niğde’nin kurtuluş reçetesidir.” Diyerek çarpık bir iktisadi durumu dile getiren Rasim Yılmaz, Irak’ta marketlerde patatesin satış fiyatının 1580 Irak Dinarı olduğuna da dikkat çekerek, bu rakamın 2.40 TL’ye eşdeğer olduğunu vurgulayarak, Niğde patatesin komşu Irak’a ihracatının kaçınılmaz ve zorunlu politika olması gerektiğini aktardı.

 



  

Editör: TE Bilişim