Türkiye’de tüm meslekler neredeyse belirli standartlar, diploma ve yeterlilik belgeleri isterken, reklam ajansı açmak için hiçbir belge ve yeterlilik istenmemektedir. Reklamcılık ucuz hale getirilmiştir. Reklamcıyım demek maalesef çok kolay olmuştur. Aklına esen hiç bir yerden belge, yeterlilik ve izin almadan reklamcı tabelasını asabilmektedir.  

Eskiden muhasebeci olmak çok kolaydı. Muhasebe mesleğine belirli standartlar getirildi ve muhasebecilik kimlik, kişilik ve itibar kazandı. Bunun sayesinde firmalar da kaliteli muhasebe hizmeti satın almaya başladılar. Şimdi reklamcılık mesleği can çekişiyor. Reklamcılardan hizmet alan firmalar can çekişiyor. Reklamcı hevesinde olan herkes reklam ajansı açabiliyor. Reklamdan uzaktan yakından alakası olmayan kişiler firmaların reklam işlerine talip oluyor. Ve bu süreçte firmalar maalesef yanlış iletişim uygulamaları ile para kaybediyor. Ulusal firmalar belirli İstanbul ajanslarından kaliteli hizmet alabiliyor belki ama Anadolu reklam iletişiminde can çekişiyor. Sonunda yanlış reklam işleri firmaları reklamdan uzaklaştırıyor. Reklama olan inanç kayboluyor. Kobilerin reklama yatıracak çok parası az. Kıt kanaat ayırdıkları reklam bütçelerini de reklamcıyım diyenler tarafından çarçur edilince, Kobiler çaresiz küçülüyor. Hatta reklamdan kaçıyorlar.  

Artık yeter! Reklamcılık bu kadar basit ve niteliksiz olmamalı. Reklamcılığa kimlik ve kişilik kazandırmalıyız. Milletvekillerimiz reklam ajansı açmak ve reklamcılığın standartlarını koymak için çareler aramalıdırlar. Yasal düzenlemeler yapılarak, muhasebe mesleğinde olduğu gibi reklamcılık mesleğine de standart ve kalite getirilmelidir. Konya Reklamcılar Derneği olarak tüm siyasetçileri, sivil toplum kuruluşlarını, reklam derneklerini, işadamlarını ve medya kuruluşlarını reklam mesleği için düşünmeye çağırıyoruz. Çünkü reklam bir ülkenin gelişmişlik göstergesidir.

KONYA REKLAMCILAR DERNEĞİ

Editör: TE Bilişim