Önceki gün Nevşehir, Aksaray ve Niğde’ye bağlı köy ve kasabaları gezen TBMM CHP Grubu’nun oluşturduğu Patates Araştırma Komisyonu çarpıcı veriler elde etti. Bölgede 100 bin tonun üstünde patatesin çürümeye başladığını ifade eden çiftçiler, hükümetin çiftçiye destek olma yerine köstek olduğunu ifade ettiler.


Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TYN HABER

 

CHP’liler Sahada!

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet TOPTAŞ, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN ve CHP Niğde Milletvekili Doğan ŞAFAK’tan oluşan Patates Araştırma Komisyonu saha çalışmaları yaparak, patateste yaşanan sorunlarını yerinde bir bir inceleyerek tespit etti.

Aksaray, Bolu, Burdur, Nevşehir ve Niğde’de yapılan saha çalışmalarında çarpıcı bilgilere ulaşan CHP heyeti, sadece Niğde, Nevşehir ve Aksaray bölgesinde 100 bin tonun üstünde patatesin çürümeye başladığını ifade etti.

 

Derinkuyu’ya CHP Çıkarması!

Derinkuyu meydanında yapılan toplantıya CHP Milletvekilleri Doğan Şafak ve Ramazan Kerim Özkan ile birlikte CHP Niğde Merkez İlçe Başkanı Abdullah Türkmen ile Derinkuyu ve Niğde CHP üyeleriyle birlikte 500’ü aşkın vatandaş katıldı.

İlk sözü alan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak; “biz sadece Niğde ya da Burdur Milletvekilleri değiliz, biz Türkiye’nin Milletvekilleriyiz diyerek, “nerede bir haksızlık varsa, nerede bir dert varsa haksızlığın karşısında, derdin dermanı olarak halkımızın yanında her zaman görevdeyiz” dedi.

Şafak, Bugün de burada çiftçilerimizin yanındayız. Çünkü bizim için Çiftlik, Çamardı, Ulukışla, Bor neyse Derinkuyu aynıdır. Niğde neyse Nevşehir aynıdır. Bu ülke bizimdir.  Bizler bugün çözüm için buradayız” dedi. 

Şafak sözlerine devamla, “Görüyoruz ki;  Maalesef bölgede acı ve vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Yüz binlerce ton patates depolarda çürümekte, hükümet ise bu vahim tabloyu keyfi yerinde, çiftçiden bir haber çürüyen patatesleri utanmadan seyirci kalarak izlemektedir. Hükümetin görevi çiftçiye destek olmaktır. Eğer bunu gerçekten yapmak istiyorsa; yapacağı tek şey olanaklarını kullanıp, ambar ambar gezip elde kalan ve çürüyen patateslerin tonajlarını tespit edip çiftçinin zararını karşılayacak bir tarım politikası izlemektir” dedi.

 

Şafak Don Olayını Unutmadı

Hükümet, Don olayından dolayı, Dekar başına ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler için 200 TL ödeneceğini söylüyorlar.

Acı tabloyu iktidar gelsin, Derinkuyu’da tespit etsin! Acı tablo ise maalesef Derinkuyu’da 136 kayıtlı çiftçinin sadece 16’sının ÇKS kayıtlı olduğu bir tablodur. Yani bu destekten yararlanacak çiftçi sayısının 16 olduğu bir tablodur. Geriye kalan ÇKS’ye kayıtlı olmayan 120 çiftçinin zararının umursanmadığı, havada kaldığı bir tablodur! dedi. Daha sonra sözü alan Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise; “Niğde, Nevşehir, Aksaray dahası bütün iller benim memleketim! Ben köylü çocuğuyum. Birilerinin beğenmediği Cumhuriyet beni aldı, yetiştirdi, veteriner hekim yaptı! Sizlerin desteğiyle milletvekili oldum!” dedi. Hükümetin tarım ve hayvancılık politikasını yerden yere vuran CHP’li Özkan açıklamalarıyla dikkat çekti!

Derinkuyulular İktidarı Yerden Yere Vurdu!

CHP Milletvekillerinin kısa konuşmasının ardından açık hava toplantısına dönüşen ziyarette söz alan vatandaşlar iktidarın Derinkuyu’da izlediği yanlış politikaları anlattılar.

Söz alan 15 vatandaş, iktidar partisinin Nevşehir’de 3 milletvekili çıkardığına vurgu yaparak, daha bir gün olsun birisinin Derinkuyu’ya gelmediğini ifade ettiler.

Patateste görülen hastalıkta Tarım İl Müdürlüğünün kendilerini yalnız bıraktığına vurgu yapan Derinkuyulular, hastalıklı tarlalarda 30 yıl sürecek olan ekim yasağına rağmen, vatandaşın çaresizlikten ekim yapmaya başladığını ifade ettiler.

ÇKS kayıt sistemindeki tarlalarının, toprak reformunun tam uygulanmamasından dolayı yararlanamadığını ifade eden çiftçiler, çoğu tarlanın miras sistemine göre paylaşılmadığından uygun ÇKS kaydının yapılmadığına vurgu yaptılar.

 

Şafak; “ Hayvancılık Kredisi Almak İçin İl Genel Meclisi Üyesi Olmanız Gerekiyor!”

Derinkuyu ziyareti sonrası konvoy halinde Yeşilgölcük kasabasına hareket eden CHP heyetini 200’ü aşkın Gölcüklü vatandaş karşıladı.

Vekillerden Şafak ve Özkan’ın kısa konuşması sonrasında vatandaşların şikâyetlerini dinleyen Parti Heyeti hayvancılık kredisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu!

CHP’li Şafak, bir vatandaşın bizler üreten ama olanaksızlıklar yüzünden hayvancılık kredisi alamayan vatandaşlar için ne yapıyorsunuz sorusu üzerine; “Hayvancılık kredisini sizler, dahası hiçbir çiftçi kardeşimiz alamaz! Bunun için 2 şart var. Birincisi zengin olacaksınız ki ipotek gösterebilesiniz. İkincisi AKP üyesi olacaksınız ki sizlere arka çıkan olsun! dedi.

Şafak; “Kılıçdaroğlu Gölcük’e gelirken, Bakan Helikopterine Niye Atlamıyor!”

CHP’li Şafak Gölcüklülerin patates sorunları karşısında bakanlığın bir çalışması olup olmadığını sorması üzerine “Genel Başkanımız don olayını duyar duymaz, Mecliste Grup toplantısında konuyu gündeme getirdi. Yetmedi Gölcük’e bizzat kendisi parti otobüsüyle geldi. 6 saat yolculuktan sonra 4-5 saat Niğde’de sorunları yerinde inceledi. Bizler Milletvekili arkadaşlarımız Sayın Özkan, Bolu Milletvekilimiz Tanju Özcan ve Afyon Milletvekilimiz Ahmet Toptaş ile konuyu defalarca kamuoyuna TBMM kürsülerinden taşıdık! Ama Bakan değil, sorunlara çözüm bulmayı, atlayıp ta helikopterine 40 dakika sürecek yolculuğa tahammül edip çiftçimizin derdini dinlemeye bile gelmedi. Gelemez! Çünkü iktidar için yolun sonu Gölcük’te göründü!” dedi.

 

Bağlama’da da Çiftçi Yürüyüşü Söylemi!

Gölcük’ten sonra Bağlama Kasabasına giden CHP’li Milletvekilleri ve örgütü burada vatandaşlarla buluşarak sorunları tespit etmeye devam etti. Derinkuyu ve Gölcük’te yaşanan sorunların birebir aynısının yaşandığı gözlemlenirken, ilk defa bölgede Çiftçi yürüyüşü söylemleri dikkat çekti.

CHP’li Şafak’ın bu konu ile ilgili olarak “ eğer hükümet kısa sürede bir çözüm bulmazsa, bizlerde isyan hakkımızı kullanacağız. Çiftçi kardeşlerimizi hükümet meydanına kadar yürüteceğiz. Artık Bıçak kemiğe dayandı!” dedi.

 

 

Özkan; “Suçumuz Mazlum Anadolulu mu Olmak!”

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise; bölge insanının karakteristik özelliğinden bahsedip; “Bizler vatanına, diline, milletine, devletine ve dinine bağlı insanlarız. İsyan etmeyiz. Ama hükümet bunu bildiği için Niğde’de sessiz kalıyor! Çiftçi ölsün diyor. Köylü kardeşimin ineğin memesinden çıkan süte yüzde 8 vergi alıyor ama don oldu mu, yada patates çürüdü mü sessiz kalıyor! Niye? biliyor ki Anadolu insanı mazlumdur! Anadolu insanı itaatkârdır. Ama gün gelir, bunların saltanatını da yıkar. Mazlumun ahı, aheste aheste çıkar!” dedi.

Bölgede sosyolojik bir patlamanın yakın olduğuna dikkat çeken CHP’li Milletvekilleri, çok yakında bu bölgede intihar, cinayet ve cinnet vakalarının bu ekonomik kriz içerisinde görüleceğini ifade ederek, hükümetin acil olarak bu bölgeye ciddi yatırım ve teşvikler sağlaması gerektiğini ifade etti.

 

Kula’da Manzara Korkunç!

Bağlama Kasabasından sonra Çiftlik’in Kula Köyü’ne hareket eden CHP Milletvekilleri ve örgütü burada ambar ambar gezerek tabloyu yerinde incelediler.

Kula Köy Meydanında vatandaşlarla buluşan CHP’li Milletvekillerine köylülerin ilgisi beklenin üstünde oldu! 500’e yakın kadınlı, erkekli, çocuklu köylüsü 1 saate yakın CHP Milletvekillerini ayakta dinledi.

İlk sözü alan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Manzara gerçekten korkunç boyutta, hükümetin bunu görmemesi için kör, sağır ve de Türkiye dışında yaşıyor olması gerek! Burada sosyal ve ekonomik sorunlar en üst safhada! Maalesef kimse bir şey yapmıyor! Olacak iş değil bu!” dedi.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise “Kula’ya baktığımda yeşil meraları olan, verimli arazileri olan bir köy görüyorum. 4 bine yakın vatandaşımız yaşamasına rağmen, şimdi öğreniyorum ki 500 küçükbaş hayvan var sadece burada! Hükümetin tarım politikası dışında, hayvancılık politikasının iflas ettiğinin en somut örneği Kula Köyüdür. Çok değil 20 sene önce burada sayıları 8 bini bulan küçükbaş hayvan varken, şimdi 500 olmasının nedeni acaba köylümüzün yanlış stratejilerimi yoksa hükümetin burayı unutması mı?” dedi.

 

Şafak; “Kula’nın Suçu CHP’li mi Olmak!”

Kula köylülerinin söz aldığı toplantının ikinci kısmında CHP Milletvekilleri sorunları bir bir not etti. Kulalılar köy yollarının yapılmadığına dikkat çektiği konuşmasında burada CHP’nin birinci parti olmasının etkisi büyük dedi.

 

Şafak; “CHP’liler Ambarda, Tarım Bakanı ise Rahat Koltuğunda!”

Patates sorununun 6 aydır kriz haline geldiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, heyetle birlikte 12 ambarı ve çürüyen patatesleri yerinde  “ altı aydır, kapısını çalmadığımız makam, kişi kalmadı! Allah aşkına bu adamlar ne yapıyor diye birisi sormuyor mu? Bizler burada ambar ambar gezip çürüyen patatesleri görürken, Tarım Bakanı rahat koltuğunda nasıl oturuyor? Gelsin çiftçi kardeşimin kaç bin ton patatesi ambarda kalmış bir not etsinde, çaresine baksın. Bakan olacağına, vicdanlı bir insan olsun! Köle İzavra olmasın!” dedi.

Kula köyünde 3 bin ton patatesin ambarda çürümeye başladığını tespit eden CHP heyeti eğer bu patatesler elden çıkmazsa yakında çürüyen patateslerin insan sağlığını tehdit edeceğini ifade ettiler.

 

CHP Heyeti Ankara’da Raporunu Tamamlıyor!

Kula Köyünden sonra Azatlı Kasabasına hareket eden CHP Heyeti saat 17:00’da Aksaray’da incelemelerde bulunmak için Niğde’den ayrıldı.

Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan yaptığı kısa açıklamada; “Bizler Niğde, Nevşehir ve Aksaray’da edindiğimiz izlenimler ile birlikte Afyon Milletvekilimiz Ahmet Toptaş ve Bolu Milletvekilimiz Tanju Özcan’ın da diğer illerde yerinde yaptıkları inceleme ve tespitleri birleştirerek Ankara’da geniş kapsamlı bir rapor haline getirip, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacağız. İzlenimlerimizi TBMM’de düzenleyeceğimiz basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşacağız. İlgili bakanlara çözüm alternatiflerimizi sıralayacağız. Muhalefet olarak, iktidarın bu konuda hareket etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim