Niğde Valiliği öncülüğünde hazırlanan, Niğde Üniversitesi tarafından çalışmaları yapılan, Niğde İl Gelişme Planı kapsamında gerçekleştirilen Kırsal Altyapı Şurası Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

 Niğde İl Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun başkanlığında gerçekleşen toplantıya; Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, Niğde İl Gelişme Planı hazırlama ekibi, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri, merkez ve ilçe belediyeleri, kentsel altyapı ile alakalı kamu kurumları, özel kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar katıldı.

 Şuranın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun; NİGEP kapsamında Niğde’nin kırsal altyapı ve dönüşüm sürecinin toplumsal, mekansal ve ekonomik boyutlarını ele alan bir yaklaşımla çalıştıklarını söyledi.

 Uçgun konuşmasının devamında kırsal altyapı planlama sisteminin gerekliliğine değinerek; “Altyapı, ulaştırma-haberleşme tesislerinin oluşturulmasından, eğitim, sağlık imkanlarının geliştirilmesine değin geniş bir alana yayılmaktadır. Kırsal alanlar kültürel, sosyal, demografik, ekonomik, çevresel ve mekansal çeşitliliği bünyesinde barındırmaktadır. Bu çeşitlilik zaman içinde değişen koşullarla birlikte yeni anlamlar kazanmaktadır. Kentsel alanlarla kırsal alanlar karşılıklı etkileşim içerisindedir. Kırsal alanların ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla daha etkin bir şekilde analiz edilmesi, kırsal kalkınma politikalarının belirlenmesi ve uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Kırsal altyapı planı yapılmasının amacı; kırsal toplumun iş ve yaşam koşullarının kentsel alanlarla uyumlu olarak yöresinde geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, kırsal kesimdeki yaşam ve çalışma koşulları için önemli olan ve kırsal kalkınma alanında desteklenmesi gereken tedbirler ve faaliyetler belirlenmektedir. Niğde Valiliği olarak insan ve vizyon odaklı kırsal gelişmenin sağlanması için çalışmalara, projelere ve yatırımlara devam etmekteyiz” dedi.

 

Şura sunumunu gerçekleştin Kırsal Altyapı İhtisas Komisyonu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Okyay Uçan kırsal altyapının bir bütün olarak; ulaşım yapıları(kara yolu, raylı sistemler, vb.), içme ve kullanma suyu sistemleri, kanalizasyon( atıksu) tesisleri, yağmur suyu drenajı, içme suyu ve atık su arıtma tesisleri, elektrik iletim ve dağıtım tesisleri, telefon tesisleri, doğalgaz ve havagazı, katı atık sistemleri, bölgesel merkezi ısıtma sistemleri, kapalı devre TV, uydu anten, güvenlik alarm düzenleri ve benzeri tesislerden oluştuğunu belirtti. Uçan, Niğde’nin kırsal altyapı vizyonunun;

ü  Kırsal kesimin tamamında içme suyu, tarımsal sulama ve ısınmada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı,

ü  İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma alanlarında kırsal kesimin desteklendiği, ağaçlandırma, park ve bahçe tesislerine ilişkin hizmetlerin üst düzeyde olduğu,

ü  Kırsal kesimde sağlık okuryazarlığının geliştiği,

ü  Katılımcılık, etkinlik, saydamlık, hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde, halkın yaşam kalitesinin yüksek olduğu bir il olmak olduğunu söyledi.

 

GZFT analizi sonuçları hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Okyay Uçan, Niğde’nin kırsal altyapı alanında güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerinin neler olduğunu açıkladı. Toplantı katılımcılardan gelen soruların cevaplanması görüş ve önerilerin not alınması ile sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim