CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesiyle, Niğde’nin ne kadar miktarda ekonomik kaybı olduğunu yazılı soru önergesi vererek, bir kez daha meclis gündemine taşıdı.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesiyle, esnafın ve işverenin ekonomik kaybını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması için yazılı soru önergesi vererek sordu.


CHP’li Vekil yazılı soru önergesinde; “2012 yılının sonunda uygulama süresi biten 5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası; işverenin vergi ve prim yükünü azalttığı için kayıtlı istihdama ve işverene, dolayısıyla ekonomiye katkı sağlamaktaydı. Yeni yıldan itibaren, 5084 sayılı yasadan faydalanan firmaların sigorta yükü giderek artmıştır. Böylece zaten sıkıntılı bir dönemden geçmekte olan işverenler istemese de, işçi çıkarmak zorunda kalmışlardır.” şeklindeki ayrıntılara yer vererek, yasanın sona ermesiyle yaşanan sıkıntılara yer verdi.


Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Niğde ilimizin 31 Aralık 2012 tarihindeki sigortalı sayısı kaçtı?” ve “1 Mart 2013 tarihinden itibaren, Niğde ilimizdeki sigortalı sayısı kaçtır?” diye Bakan Çelik’e sordu.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesiyle ilgili şunları söyledi: “ Bu yasa, Niğde ilimizle birlikte 49 ilde uygulanmaktaydı. Yasanın sona ermesiyle, teşvikten faydalanan işletmeler mecburen işçi çıkarmaya başlamıştır. Bu durum sadece işletmeleri değil, esnafı da vurdurmuştur. Ekonomik koşulların zorluğundan en fazla etkilenen illerin başında olan Niğde ilimizde, Teşvik Yasası’nın sona ermesiyle desteklenen işletmelerin yanı sıra çiftçimizde perişan olmuştur. Günde en az 10 kişi işten çıkarılmıştır. Niğde ilimizin 5 ayda ne kadar miktarda ekonomik kaybı olduğunu, resmi rakamlarla görmek için Sayın Faruk Çelik’e bu konu ile ilgili ikinci önergemi veriyorum.

 

Bazı Sivil Toplum Örgütlerinin yapmış olduğu 2013 yılı Nisan ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” istatistik araştırmalarına göre; Türkiye’de dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.012,41 liradır. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.297,76 lira olmuştur. Ocak ayı 2013 yılı TÜİK verilerine göre ise; 46 milyon insanımız açlık sınırının altında yaşamaktadır. Ülkemizde Asgari Ücret Miktarı kesintiler hariç yani brüt olarak 978,60 TL’dir. AKP hükümeti ise bu rakamlarla vatandaşın geçim yapmasını istemektedir.

 

Açlık ve yoksulluk sınırı 2013 yılı istatistiklerine, Teşvik Yasası’nın sona ermesinin de mutlaka etkisi vardır. Niğde ilimizde ise bu yasadan en az 2000 kişi faydalanmaktaydı. Bu demek oluyor ki, 20-25  trilyon civarında bir gelir doğrudan merkeze gidiyor demektir. Yasanın sona ermesiyle hesaplamalara göre, 5 ay içinde Niğde ilimizin 10-12 trilyon civarında bir ekonomik kaybı vardır. Bu nedenlerden dolayı iktidardan en kısa zamanda, zaten zor koşullarda geçimini sağlamaya çalışan Niğde halkımız, çiftçimiz, işletmecilerimiz, esnafımız için ve ilimizin kaybettiği ekonomik kayıp için tekrar Teşvik Yasası’nın çıkarılmasını talep ediyorum” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yönelttiği yazılı soru önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

 

2012 yılının sonunda uygulama süresi biten 5084 Sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasası; işverenin vergi ve prim yükünü azalttığı için kayıtlı istihdama ve işverene, dolayısıyla ekonomiye katkı sağlamaktaydı.

 

Yeni yıldan itibaren, 5084 sayılı yasadan faydalanan firmaların sigorta yükü giderek artmıştır. Böylece zaten sıkıntılı bir dönemden geçmekte olan işverenler istemese de, işçi çıkarmak zorunda kalmışlardır.

 

49 ilde uygulanan, 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’ndan Niğde ilimizde faydalanmaktaydı ve yasanın sona ermesiyle ilimizde de bahsettiğim sorunlar yaşanmaya başlamıştır.

 

 

Bu doğrultuda;

 

 

1-   Niğde ilimizin 31 Aralık 2012 tarihindeki sigortalı sayısı kaçtı?

 

 

2-   1 Mart 2013 tarihinden itibaren, Niğde ilimizdeki sigortalı sayısı kaçtır?

 

 

 

Editör: TE Bilişim