Niğde İl Özel İdaresi AR-GE birimi tarafından Özel İdaresi  İdari hizmet binasının elektrik enerjisi ihtiyacının fotovoltaik panellerle karşılanması ve 26 köyün içme suyu pompalarının elektrik enerjisi ihtiyaçlarının güneş enerjisiyle karşılanması ile ilgili proje hazırlanmıştı.

 

Projelerin sözleşmeleri Ahiler Kalkınma Ajansı Nevşehir Merkez binasında 20 Haziran 2013 tarihinde  Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız ile Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol tarafından imzalanmış ve uygulamaya konulmuştu.  

 

Niğde’de bulunan 26 köyün içme suyu pompalarının elektrik enerjisi ihtiyaçlarının güneş enerjisi ile karşılanması projesi hayata geçti. 26 Köyde tesis edilen güneş enerjisi ile su pompalarının çalıştırılması işlemi tamamlandı. Ahiler Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile  Niğde İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirilen projeden köylüler hayli memnun.

 

MAHMUT PEŞİN;  KÖY VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

 

Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, beraberinde  Niğde Valiliği Ar-Ge birimi uzmanı Ali İlker Atabay ile tesislerin kurulu olduğu köyleri gezip incelemelerde bulundular.

 

İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin konu ile ilgili açıklamasında;  İlimizde 26 Köyün İçme Suyu Pompalarının Elektrik İhtiyacının Güneş Enerjisi ile Karşılanması Projesi 1.650.000 TL ye tamamlanmıştır. Proje tutarının 850.000 TL’ si hibe olarak Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan sağlanmıştır. Toplam kurulu gücü 400 Kw olan güneş enerji sistemi Türkiye’deki İl Özel İdareleri arasında birinci sıradadır. Sistemde yer alan çift yönlü sayaç sayesinde kullanımından artan elektrik enerjisi Medaş hattına verilecek  ve gece kullanılan elektrik bedelinden mahsup edilecektir. Sistem ürettiği elektrik sayesinde yaklaşık 5-6 yıl içinde kendini  amorti etmesi beklenmektedir. Köylerimiz Su Kuyularından sıfır maliyetli enerji ile içme suyu temin edeceklerdir. Bu proje ile önce köy halkımızın ekonomisine katkı sağlanacak, aynı zamanda da devletimizin enerji ithalatı azalacak ve milli ekonomiye katkı sağlanmış olacaktır” dedi.

 

Proje kapsamında,  Niğde Merkezden Güllüce, Tırhan, Narköy, Kızılören, Taşlıca, Bor İlçesinden Bayat, Bereke, Gökbez, Emen, Karamahmutlu, Seslikaya, Kaynarca, Kürkçü,  Kavuklu, Ulukışla İlçesinden Handere, Altay, Hasangazi, Tepeköy, Eminlik, Kolsuz, Çamardı İlçesinden Çardacık, Pınarbaşı, Çiftlik İlçesinden Çardak, Kula köyleri yer aldı.

 

Proje kapsamında bulunan köy sakinleri, projenin Niğde’nin diğer köylerine de uygulanması ile birlikte projenin genişletilerek köy sokak lambalarının da yanı kapsamda değerlendirilmesi isteniyor. 

*** 

İlgili haberlerimiz için aşağıdaki linklere TIKLAYIN

Niğde Özel İdare 2 Projeye daha imza attı


Proje oldu mu ? Destek de oluyor...


 

Editör: TE Bilişim