Buraya nasıl gelindi. Kimlerin bu sorunda payı var…

 

Niğde’de patates üreticisi adeta bomba gibi, Medaş ile ilgili elektrik sorunu devam ediyor. Niğde Valiliği önünde eylem yapıldı, Niğde-Kayseri otoyolu trafiğe kapatıldı. Emniyet ve Jandarma bölge de tedbirlerini artırdı.

 

Bu sorun ve eylemler devam edeceğe benziyor… Çünkü hükümet kaynaklarından bu konu ile ilgili net bir çözüm  belirtilmiyor. Bu sorunun devam edeceği görülüyor. Bakalım Patates  Bombası  kimin elinde patlayacak.

 

Bu güne nasıl gelindi… Patates üreticisi patlamaya hazır bomba nasıl oldu.

 

Bu konuda ZMO – Niğde İl Temsilcisi Rasim Yılmaz bakın neler söylüyor…

 

Bildiğinzi üzere 05.08.2012 Pazar günü Niğdeli Çiftçi arkadaşlarımız Niğde- Kayseri yolunu Trafiğe kapatma eylemi gerekleştirmişler ve tepkilerini artık söz ile değil eylem koyma noktasına taşımak zorunda kalmışlardır..

 

         Elbette bütün çiftçi arkadaşlarımız elektrik borcunu ödemeli, konunun bütün tarafları ve tarımın entelektüelleri bu konuda hem fikir.

 

Bir konuyu değerlendirirken objektif ve tarafsız olarak değerlendirmek gerekir ki kimseye haksızlık olmasın.. Bu iyi niyetli düşüncelerle Ziraat Mühendisleri Odası olarak fikirlerimizi aktarmak istiyoruz..

 

         Tarımsal üretimin yoğun olduğu kasaba ve köylerimizde zamane siyasetçileri,        elektrik borcunuzu ödemeyin biz af çıkaracağız tamamını affedeceğiz yerel seçimlerde bizim adaylarımızı seçin gerisini bize bırakın diyen siyasetçiler, bu elektrik borçlarının üst üste birikip çiftçilere kalmasında hiç payı yok mu?

 

         Tarımsal sulamada kullanılan enerjide  %40 desteği kaldıran hükümetlerin hiç payı yokmu?

 

 

         Devletin enerjı dağıtımını üstlenen Tedaşı özelleştirip, çiftçimizi yabancı iş adamlarıyla muhatap bırakanların hiç payı yok mu?

 

 

         Çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı enerjiye hasattan sonra fatura göndermeyi tercih etmeyip, her ay fatura çıkarıp sezon ortasında enerjiyi kesmeye kalkanların hiç payı yokmu?

 

 

         Çitçi arkadaşlara daha az suyla yetişebilen alternatif ürünleri, yayım çalışmalarıyla patatesin ilimizde ekimini nispeten başka ürünlere kaydırmak şartıyla azaltmayan, biz Ziraat Mühendislerinin hiç payı yok mu?

 

 

         Kargadan başka kuş tanımam ben illede patates yetiştireceğim diye israrcı davranan ve yalan beyanda bulunan ve aslında sadece siyasi başarı peşinde olan siyesetçiye;

İnanıp faturaları biriktiren çiftçi arkadaşlarımızın hiç payı yok mu?

 

         Üreticilere Dünyanın En pahalı elektiğini kullandıranların hiç payı yok mu?

Elbette var..

 

Bu olan bitenlerin hepsi geride kaldı… Çözüm noktasına bakmak lazım..

Elektrikler kesik tarlada ürün yanıyor.. Önce elekrikler koşulsuz açılmalı yapılacak ilk bu..

Ürünü susuzluktan yanan çifçi ödemeyi nasıl yapacak?

 

Bi kere enerjı dağıtım firması 2013  yılından itibaren ön ödemeli sayaç uygulamasına geçmeli.. Ön ödemeli sayaçta önemli bir indirimle cazip hale getirilmeli..

 

Hükümet tarımsal sulamada kullanılan enerjıye destek vermeli ; daha öncede defa kez söyledik ama yine söyleyelim enerjı desteği direkt olarak tarlaya ulaşır.. alınıp satılamaz devredilemez .. doğrudan çiftçinin cebine ulaşır…

 

Üretici arkadaşlar ise tarımsal plantasyonlarını sadece patatese endeksli değil, alternatif ürünleride göz önünde bulundurarak bakabilecekleri ; gübre elektrik, ilaç ve işçilik giderlerini rahatça ödeyebilecekleri kadar ürün ekmeliler… ürün seçiminde mutlaka bu kriterleri göz önünde bulundurmalılar..

Lakin sakın olaki üretimden vazgeçmemeliler..  Türkiye tarımsal üretmiylede dünyada söz sahibi olmaya devam etmelidir.. Ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün konuyla ilgili sözünü kamuoyuna hatırlatmak isterim..

 

MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…

Bu söz hala geçerliliğini korumaktadır ve dünya varoldukça koruyacaktır.. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim