Dünyada ve Türkiye’de en saygın ekonomi yayınlarının başında gelen, Forbes Dergisi’nin Türkiye ayağı olan Forbes Türkiye,  Kasım 2014  ayı sayısında iki sayfayı  Niğde’nin markası Niğde Gazozuna ayırdı.

 

Forbes Türkiye Dergisi  Editörlerinden Nilgün Balcı Çavdar tarafından kaleme alınan makale,  Niğde Gazozu sahibi Asım Abay ile fabrika binasında  görüşülerek yapılmış ve ilginç notlar içeriyor.

 

Dergideki Nilgin Balcı Çavdar imzalı makalede , “Anadolu’nun küçük yerel markası market raflarında Coca-Cola, Ülker, Pepsi ve Uludağ gibi dev üreticilere kafa tutuyor. Üstelik Pazar lideri… Başlığı ile verilen makalede ilginç notlarda mevcut.

 

Anadolu’da gazoz markalarının ulusal yaygınlığa ulaşan ilk örneği Niğde Gazosu. Marka bugün büyük marketlerde, benzin istasyonlarında  neredeyse Ülker, Çamlıca, Uludağ, Fruko gibi dev rakipleri gibi kadar yaygın bulunuyor. Daha önemlisi reklam dahi yapmadan, kendi kategorisinde tüm rakiplerinden daha çok satıyor.

 

2009’da İstanbul’a sadece 4 kamyon getirilip satılan Niğde Gazozu’nun pazar liderliğinin sırrı 62 yaşındaki Yönetim Kurulu Başkanı Asım Abay’a göre ürünün kalitesinde… Kullandıkları şeker ve  doğal kaynak suyu ile aromasına borçlu olduklarını söyledikleri lezzetleri ile gurur duyuyor”

 HER YIL YÜZDE 20 BÜYÜME

Forbes Türkiye Editörü Nilgün Balcı Çavdar, Niğde Gazozu Yönetim Kurulu Başkanı Asım Abay, ortaklarından Selçuk Olcay, hakkında ve fabrika yönetimi konusunda da gözlemlerini de anlatıyor.

 

Makalenin devamında; Niğde Gazozu için milat 2008. Bu tarihten sonra kademeli olarak satışları yılda 20 milyondan 85 milyon şişeye, ciroları ise 45 milyon liraya ulaştı. Asım Abay, her yıl yüzde 20 büyüdüklerini bu ivmenin hiç düşmeden devam ettiğini söylüyor.

 

… Asım Abay’ın yeğeni Vefa Mengi’nin Marmara bölgesi distribütörü olmasından sonra satışlar çok hızlı artmış… Marmara ardından  Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi… Vefa Mengi, “Doğu ve Güneydoğu’da distribütörlük anlaşmasını daha yeni yaptık” diyor…

 

Bilinirliklerinin artmasında büyük marketlerde satılmaya başlanması da çok etkili olmuş. “Doğrusu biz başvuruda bulunmamıştık. Talep marketlerden geldi” diyor Abay, “İlk olarak Şahenklerin Tansaş’ı istedi. (Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk Niğdeli ve anıt mezarı kentin en yeşil yerlerinden biri) Daha sonra Migros ve Kipa gibi market zincirlerine de girmişler. Ama 2012’ye kadar marketlerden hemen hemen hiç para kazanamamışlar. “Her halde pek profesyonel ve  tecrübeli olmadığımız için kandırıldık. Ama durgun suya bir taş atmış gibi olduk” diyor Abay. Selçuk Olcay ekliyor; “Zaten başlangıçta toplam satışımızın yüzde 4 gibi küçük bir kısmıydı. Bunu reklam pazarlama çalışması gibi gördük” Bu durum 2012’ye Vefa Mengi market sözleşmelerini yenileyene kadar devam etmiş.

Niğde Gazozu, eski tesislerinin bulunduğu arazinin hemen karşısına 12 milyon dolar yatırımla inşa ettiği yeni üretim alanını geçen ay açtı. 21 bin 500 metrekare kapalı alana kurulu bu tesis yılda  120 milyon şişe üretim kapasitesine sahip.

 MARMARA BÖLGESİNE TAŞINMAYA HAYIR...

Forbes Türkiye Dergisinde Niğde Gazozu’nun en çok satış alanının Marmara bölgesi olmasından dolayı lojistik ve maliyeti düşürme açısından fabrikanın Marmara bölgesine taşınması konusu da gündeme geliyor ancak bu konuda fabrika yönetiminin gazozun yapımında  kullanılan sudan (Okçu Suyu) vazgeçemeyeceklerini, başka yerde üretilen Niğde Gazozunun aynı tadının olmayacağı gibi konulardan da bahsediliyor.


  

Editör: TE Bilişim