Niğde Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz organik tarım konusunda ve ilimizdeki durumu hakkında  bir açıklama yaptı. Peki Organik tarım nedir, nasıl yapılır?
Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz açıklamasında ;
Organik , ekolojik veya biyolojik tarım, yanlış tarımsal uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden korumaya yönelik, insan ve çevreye dost bir tarımsal üretim sistemi olup, Niğde’de hızla gelişmektedir.  2010 yılında Niğde merkez ve ilçelerinde organik tarım yapan çiftçilerimizin sayısında hızlı artışlar görülmekte, bu tarım şekliyle uğraşan çiftçi sayısı 139’a ulaştı.
 Niğde merkez ilçede 75 çiftçi organik tarım yaparken, Altunhisar İlçesinde 5 çiftçi, Bor ilçesinde 9 çiftçi, Çamardı İlçesinde 49 çiftçi ve Ulukışla İlçesinde ise 1 çiftçimiz organik tarım yapmaktadır.
Niğde’de organik tarımı yapılan ürünler ise elma, kayısı, şeftali, armut, vişne, üzüm, ayva, çilek, domates, salatalık, biber, kabak, fasulye, karpuz, kavun, kiraz, erik, dut, patlıcan, ceviz, badem, ıspanak, turp ve buğdaydır.’dedi.
Organik Tarım Nedir?
Ekolojik sistemde yanlış uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve kimyasal gübrelerin kullanımın yasaklaması yanında, organik ve yeşil gübreleme,münavebe,toprağın muhafazası, bitkinin direncini arttırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, bütün bunların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.
Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik ürünlere son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında talebin artması sonucu, organik tarımın üretimdeki payı artmaya başladı.Bunun sonucunda organik tarımla yetiştirilen ürün çeşidi 200′e kadar çıktı.Özellikle gelişmiş ülkelerde yoğun talep gören organik ürünler, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için ileride büyük bir fırsat yaratabilir.
Ama organik tarım yapılabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekiyor.
Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmıyor.
Organik üretim yapılacak arazinin, ana yollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekiyor.
Günümüzde tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerin yanı sıra kozmetik sanayi, giyim, temizlik maddesi, takılar, yatak, yastık ve çarşaf benzeri yatak odası eşyalarının organik versiyonları da firmalar tarafından vatandaşların kullanımına sunuluyor.
Organik Tarımın Koşulları Nelerdir?
Organik tarım yapmak için önce kontrol ve sertifikasyon veya sertifikasyon kuruşusuna başvurmalısınız. Tarlaya ekeceğiniz ürün için bir sınırlama yok (çeşit ve tür bazında) ancak ekeceğiniz ürünün kimysal ve hormon kullanılmdan üretilmelidir.
Organik üretilmiş tohum veya fideleri sertifikasyon kuruluşu size bu konuda yardım edebilir.Daha sonra geçiş süresine tabi tutulacaksınız. Bu süre meyve için 3 yıl, sebze için ise 2 yıldır. Ancak bu süre kuruluş tarafından kısalıp uzatılabilir.
Kullanacağınız ekipman bazında ise bir sınırlama yok. Fakat dikkat etmeniz gereken yönetmelikte de belirtildiği gibi kullanacağınız ekipmanın ürün ve tarlanın organik yapısını bozmayacak şekilde olması gerekiyor.
Organik tarımda üretim aşamaları boyunca yani üretimden tüketiciye ulaşıncaya kadarki tüm asamalar Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenir ve sertifikalandırılır.
Bu sertifikayı düzenleyenler söz konusu ürünün sorumluluğunu yüklendiği için hem ulusal hem de uluslararası pazarda ürünün satış şansı artmakta, tüketiciye de arzuladığı bilgiyi sunabilmektedir. Tüketici sertifika logosu sayesinde o ürünün hangi kosullarda üretildiğini ve üretim asamasındaki kademeleri takip edebilme sansına sahip olabilmektedir.
Ülkemizde organik ürünlerle ilgili üretim teknikleri veya üretimde kullanılacak girdilerle ilgili standartları belirten yönetmelikler mevcuttur. Ekolojik üretim sadece sebze ve meyvelerle sınırlandırılmamıştır. Bunlara ilaveten başta pamuk, ahsap, yün, diş macunu, şampuan ve kozmetik ürünler gibi pek çok ürün çesidi ‘ekolojik üretim’ ilkelerine göre üretilip sertifikalandırılmaktadır.
Türkiye’de  Organik Tarım ve Üretici için Avantajları
Türkiye’de organik tarım, teknolojinin tarıma geç girisi nedeniyle 1950′lere kadar doğal olarak uygulanan ve resmi olarak da 1985 yılından itibaren yapılan ve hızla yayılan bir üretim sistemi olmuştur. Bu tarihten sonra da bu nitelikli tarımsal gelisme üretim ve ürün çesitliliğinde görülebilir nitelikte hız kazanmıstır.
Günümüzde bilimsel anlamda üretilen, yoğunluğu kuru ve kurutulmus ürünlere odaklanmış organik ürünlerin tamamına yakın bölümü, Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir.
Organik tarım, geleneksel tarıma dönüşüm yanında, üretici ve ihracatçıya ürününü daha iyi koşullarda değerlendirme gibi farklı bir ortam da sağlamaktadır.
 
Editör: TE Bilişim