VİDEO HABERİN ALTINDA LÜTFEN TIKLAYIN

Niğde’de Zam Grevi bütün memurları birleştirmeye yetti.  Bu gün tüm yurtta olduğu gibi Niğde’de de memurlar grev ve eylemde idi.


 Haber Foto-Video :  Selim GÖKEL

Bu gün memur konfederasyonlarının almış olduğu karar gereği bütün yurtta greve gidildi. Niğde, Bor ve diğer ilçelerde öğretmenlerin büyük bölümü derse girmedi. Bazı okullarda öğrenciler evlerine gönderildi. Bazı kamu kurumlarında memurlar işe gelmesine rağmen iş bıraktı.

 

Greve giden memurlar saat 11:00 gibi Niğde Hükümet Meydanında toplandı. Niğde’de yapılan en kalabalık memur eylemi bu gün gerçekleşti. Bütün sendikaların destek verdiği grevli eyleme katılım büyük oldu.

 

Türkiye Kamusen, Memursen, Kesk ve Eğitim İş Görenleri gibi 4  büyük Konfederasyonlara bağlı sendikala üyeleri sırası ile basın açıklaması yaptı. Davul zurna eşliğinde halay çektiler ve sık sık hükümet ve özellikle Eğitim Bakanı hakkında slogan attılar.

 

Hükümetin komik zam oranı ilk defa  sendikaları dayanışmaya itti

 

Yaklaşık iki saat süren eylem de ilginç görüntüler oluştu. Bu güne kadar bir araya gelemeyen ve birlikte eylem ve hareket edemeyen sendikalar bu gün biraya geldi. Niğde’de bulunan sendikaların temsilcileri ve üyeleri bir araya gelerek  sırası ile basın açıklaması yaptı. Hep beraber halay çektiler, omuz omuza oyun oynayarak grevlerini kutladılar.

SENDİKA TEMSİLCİLERİ SIRASI İLE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI. HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİLERDE BULUNULDU.

Hükümet Meydanında toplanan memurlar adına ilk basın açıklamasını  yapan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, “Kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren onlarca talebinin görmezden gelen Kamu İşveren Heyeti, anlaşmazlığın, ilk toplu sözleşmede toplu sözleşme imzalanamamasının baş sorumlusudur” dedi.

 
Kamu ve eğitim görevlilerinin referandum sonrasında aylarca zam beklediğini fakat zam görüşmelerinin masa da kilitlendiğini öne süren Özüdoğru, “Ek ödeme konusundaki talebimizi toplu sözleşme masasında olmazsa olmazımız olarak ilan ettik. Çünkü 666 sayılı KHK ile farklı kurumlarda aynı unvanlar arası 'eşit işe eşit ücret' dengelemesi yapılırken öğretmenler ve öğretim elemanları olarak bu kapsamın dışında kaldık. Bunun sonucunda öğretmenler ve öğretim elemanları kamu çalışanları olarak en düşük maaş alan memurlar haline geldi” diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen adına bir konuşma yapan Türk Eğitim-Sen Niğde Şube Başkanı İhsan Uğraş ise " 2012 yılının Nisan ayı itibarı ile yıllık enflasyon %11,14 olarak tespit edilmiştir. Ocak-Nisan arasında ise fiyatlar genel düzeyinde %3,09’luk bir artış olmuştur. Nisan ayı başında yapılanlarla birlikte son bir yıl içinde doğalgaza %33; elektriğe %22; benzine %23; mazota %24 zam gelmiş, bu şartlarda ne kamu görevlilerimizin ne de emeklilerimizin insan onuruna yaraşır bir hayat sürme şansı kalmamıştır.  

Ancak, hükümetin taraflı tutumuyla oluşturulan toplu sözleşme masasında kamu görevlilerimiz, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz için sunulan maaş artış teklifi, %3,5+%4; yıllık toplam %7,5 olmuştur. Dolayısıyla bu teklif, dört aylık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır. Bir taraftan Türkiye’nin ekonomisi en hızlı büyüyen ülke olmasıyla övünen yetkililerin, diğer taraftan memurlarına ve emeklilerine 4 aylık enflasyon kadar maaş artışı teklifi sunması anlaşılır ve kabul edilebilir değildir." dedi. 


Eğitim-İş Niğde Şube Temsilcisi Timur Özkan ise " Yüzde 3.5+4’ün ortalama memur maaşında yapacağı artış 55-75 TL arasındadır. Yüzdelik artış oranında buçuklu artış yapan Hükümet, kamu çalışanlarıyla adeta dalga geçmekte, kamu çalışanlarının emeklerini yok saymaktadır. Hükümeti, bir an önce bu yaklaşımından vazgeçmeye çağırıyoruz.
 Kişi başına düşen ulusal gelirin 10 bin doları aştığını, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğumuzu, her yıl yüzde 10 civarında büyüdüğümüzü övünerek söyleyen Başbakan, kamu çalışanlarının haklı talepleri karşısında Yunanistan’ı örnek göstermektedir. Yunanistan’da krizin faturasını emekçilerle birlikte politikacılarda öderken, ülkemizde ise hükümet faturayı yalnızca emekçilere ödetmek istemektedir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir." diye konuştu. 


KESK Adına yapılan basın açıklamasında ise “Toplusözleşme görüşmeleri göstermiştir ki, ortada sadece sınıfsal bir tercih vardır. Hükümet tercihini kamu emekçilerinden, emeklilerden yana değil, bugüne kadar olduğu gibi sermayeden yana kullanmıştır. Son teşvik paketinde patronlara bir seferde 3 milyar TL teşvik paketi açıklanması bunun ispatıdır. İşsizlik sigortası fonundaki paraların patronlara aktarılması bunun ispatıdır. 


AKP hükümeti, her zaman olduğu gibi, patronlara gelince “bonkör”, kamu emekçilerine gelince “cimri” olmayı sürdürmektedir. Her fırsatta ekonomik büyüme rakamları ile övünenlerin bu büyümden pay istediğimizde birden küçülmeleri bu yüzdendir. 


Biz yıllardır emekçilerin, işçilerin talepleri karşısında “hepimiz aynı gemideyiz. Sizin taleplerinizi karşılarsak halk mağdur olur, gemi batar” masallarını duymaktan artık bıktık. Evet bazılarının gemicikleri olsa da aynı gemideyiz. Ancak bu gemide birileri özel kamaralarda lüks bir hayat
sürerken, emekçilerin kazan dairesine kapatılmasına artık yeter diyoruz. Geminin yol almasını sağlayan, kazan dairesinde canhıraş çalışan emekçilerin geminin batmasıyla tehdit edilmesini kabul etmiyoruz."  Dedi.
 

Sık sık,  Akp , Hükümet ve Hükümetin Eğitim Bakanı hakkında slogan attılar. İki saat kadar süren eylem olaysız bitti.


 

 

Editör: TE Bilişim