2003 yılından beri Niğde’de Ziraat Mühendisliği yapan, 2009 - 2014 yılları arasında Ziraat Mühendisleri Odası Niğde Şube Başkanlığı görevini yürüten. Tarım üzerine işletme sahibi olan ve halen Cumhuriyet Halk Partisinden Niğde İl Genel Meclis Üyesi olan Rasim Yılmaz ile Niğde tarımını konuştuk.

Haber-Video: Selim GÖKEL

BİR ÇOK TARIM ÜRÜNÜNDE İLK SIRALARDAYIZ AMA…
Rasim Yılmaz Borhaber.net sitemize yaptığı açıklamada; İlimiz patates üretiminde 1,5 milyon ton üretim ile Türkiye şampiyonudur. Türkiye’de 4,5 milyon ton patates üretiliyor.  Her üç kilo üretilen patatesin bir kilosu ilimizde üretiliyor. Elma üretiminde ikinci sıradayız ancak ağaç sayısı bakımından ise Türkiye birincisiyiz.  Yakın zamanda da Elmada da Türkiye birincisi olacağız. Bunun dışında lahana da Türkiye ikincisiyiz. Bir çok üründe, fasülye, nohut, buğday ve arpa da Türkiye’de oldukça önemli bir yere sahip. Komşularımız ile tarımı kıyasladığımızda, Aksaray’dan, Kırşehir’den, Kayseri’den, Nevşehir’den ilimizde çok daha üst düzey bir tarım yapıldığını söyleyebilirim. Bunu şuradan da anlıyoruz. İlimizde yüzde 44 oranında insanımız kırsalda yaşıyor.  Çok çalışkan bir çiftçi yapımız var.  Şu soru hemen akıllara geliyor. İklim uygun, ilimizde tarım yapmaya müsait son derece güzel bir ortam var. Nüfus var, üretim de var. Bir çok alanda Türkiye’de ön sıralardayız. Peki Niğde’de tarım durumu nasıl?

PATATES YİNE PARA ETMİYOR
Rasim Yılmaz açıklamasının devamında; Şuradan başlayalım, son yaptığımız Tarım Fuarı maalesef çok sönük geçti. Çünkü çiftçi arkadaşlarımız son birkaç yıldır emeklerinin karşılığını alamadılar. Şuan itibari ile Altunhisar’da erkenci patates sökülüyor. Çiftçi arkadaşlarımız patatesten zarar ettiler. 10 kuruşa, 12 kuruşa satabildiler üstelik zorlukla sattılar. Şuan da ilimizde güzlük ve kışlık patatesler sökülüyor ve depoya çekiliyor. Baktığınızda piyasa çok yavaş, ihracat yetersiz. Çitçi arkadaşlarımızın 15 kuruş ile 30 kuruş arasında patatesini sattığını görüyoruz. Ama hemen patates para etti zannetmesinler. Çiftçiye maliyet 50 kuruş. Özellikle çeşitli sebeplerden dolayı maliyet kaybına giren çiftçilerimize maliyeti ise 75 – 80 kuruş olan patates şuan 15 kuruş ile 30 kuruş arasında satılıyor. Yani çiftçi toprağa yaptığı masrafın ancak yarısını kaldırabiliyor.  Bu zarar geçen yılda çiftçi arkadaşlarımızın başına geldi. Özellikle depodaki patatesler hiç para etmedi. Niğde’de 300 bin ton patatesin ya çöpe döküldüğü yada hayvan yemi olarak kullanıldığını düşünüyoruz ve oldukça büyük bir rakam bu” dedi.

NİĞDE TARIMI PATATES YÖNÜNDEN UÇURUMUN KIYISINDA ACİL MÜDAHELE GEREKİYOR
Bu yılda patates yönünden büyük sorunlar yaşandığını belirten Rasim Yılmaz; Bu yılda göstergeler daha kötüyü gidiyor. Niğde tarımı patates yönünden uçurumun kıyısında. Çiftçi arkaaşlar ürünlerini kar ederek satamamaktadırlar. Girdiler çok pahalı, gübre, zirai ilaç bunlar dışa bağımlı girdiler. Patates tohumunda dışa bağımlıyız. Tonu 2 bin 500 Euro, ilimizde Patates Araştırma Enstitüsü yerli tohumlar üretmeye gayret ediyor. İnşallah ilerde patates tohumunda dışa bağlı kalmaktan kurtuluruz.

BİZİ YÖNETENLER BU TABLOYU GÖRMÜYOR… BİR KERE CEZALANDIRILSA GÖRÜLÜR.
Tarımda Türkiye  iyi yönetilemediği gibi, Niğde’de de iyi yönetilmiyor. TÜİK’den bazı veriler aldım. Patates Tohumluğu üreten firma sayısı Türkiye’de 43 tane, Niğde’de yerli firma sayısı sadece 1 tane. Patates cips fabrikası Türkiye’de 4 tane, Niğde’de hiç yok. Türkiye’de patates üreticileri birliği 6 tane var. Niğde’de 1 tane var ama sadece kağıt üzerinde, başkanı belli değil, ofisi yok hiçbir faaliyeti yok yani hiç yok diyebiliriz.  Un, nişasta, püre fabrikası Türkiye’de bir tane oda Konya’dadır. Niğde’de ise hiç yoktur. Yani şu anlaşılıyor, 14 yıldır bu ülkeyi yönetin iktidarın patatese hiç yatırım yapmadığını, patates üreticisini, köylüyü görmezden geldiğini ortaya koyuyor. Bundan şu ortaya çıkıyor. Eğer bu değerlerle ürettiğimiz ürün 4 yılda 5 yılda bir para edecekse, bu ürünleri hayvanlara yem olarak veya çöpe dökeceksek ve her seçimde de yine  AKP bu köylerden baskın bir şekilde oy alacak ise bu tablo hiç değişmeyecek. Bizi yönetenler maalesef bu tabloyu görmezden gelmeye devam edecek.  İlimize bir cips fabrikası için çaba sarf etmeyecekler. İlimize bir nişasta, un, püre fabrikası kazandırmak için, bir patates birliği kurulması için çaba sarf etmeyecekler. Bunun değişmesi yine çiftçi arkadaşlarımızın elinde. İktidar partisini bir kere cezalandırsalar bu tablo derhal değişir diye düşünüyorum” dedi.

PATATESE İHRACAAT TEŞVİĞİ ARTIRILMALI
Çözüm önerileri de getiren İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz; “14 yıldır yapılmayan bir şey yapılmamışta şimdi nasıl yapılacak? Bakın geçen ay Tarım Fuarı yaptık, fuara çiftçi gelemedi, katılım olmadı

. Peki ne yapacağız? Sökülen Patates nasıl değerlendirilecek?  Bizim çözüm önerimiz.

İhracat az da olsa var. Hükümet patates çiftçisine yönelik ihracatçıya tonda  50 dolar prim verirse, şuan da bir pirim var ama bu pirim 0,05 lira yani ihracatlar yeterli görmüyor. Bunun yerine 0,15 lira teşvik verildiğinde Niğdeli patates üreticisi rahat bir nefes alacaklar, en azından maliyetine satabilirlerse sürdürülebilir bir tarım ortaya koymuş olacağız. Bunlar yapılmaz ise önümüzdeki sene patates üretimi Niğde ve civar illerde düşecek, çiftçi arkadaşlar ekim yapamaz duruma gelecek. Bu sefer patates daha çok para edecek ve tüketiciye daha kötü yansıyacak. Yani 5 liraya patates aldığı zamanlar oldu bu ülkede. Ancak hiçbir şekilde bu tüketiciye yansımadı çünkü o zaman patates Niğde’deki üreticilerde  yoktu, az üretilmişti. Aracılar kazandı, büyük firmalar kazandı” dedi.
 
5 YILDIR SÖYLENİR, HAVZA BAZLI ÜRETİME GEÇİLEMEDİ
Önerilerini sıralayan Yılmaz ; “ Bir önerimiz de, Havza bazlı üretim dedikleri şeyi aşağı yukarı 5 yıldır konuşuyoruz. Bunu da Tarım Platformunda biz önermiştik.  Ama bu hükümet 5 yıldır bu konuda hiçbir adım atmadılar. Bir an evvel bu sisteme geçilsin. Niğde’de üretilen patatese mutlaka teşvik verilsin. Ancak bizim en büyük rakibimiz olan Ödemiş’in ikinci patates ekimidir. Bu bizim çiftçimizi sıkıntıya sokuyor ve piyasaları bozuyor. Ya onlara prim vermesinler, orayı yasaklasınlar, yada bize ek destek sağlasınlar. Çünkü bu 1,5 milyon ton patates üretimi her ilde olmuyor. Belli ki patates iklimi ile, doğası ile bu bölgede iyi yetişiyor. insanlar bunu yetiştirmekten kıvanç duyuyor, severek yapıyorlar, meslekleri bu, traktörlerinden ve makine ekipmanlarından tutun sulama ve ilaçlama  malzemeleri her şeyleri buna uygun. O zaman patatese destek verelim.

FABRİKA VAR PANCAR DESTEKLENMİYOR
Niğde’de nohuta, buğdaya destek veriliyor. Tamam bunlara verilsin ama patatese de, pancarada  verilsin. Bor İlçemizde pancar yetiştiriciliği oldukça yaygın, üstelik Şeker Fabrikamız da var. Ama ben gördüm destekleri  hükümet açıklamış ama pancar yok. İl olarak pancar yetiştiriyoruz, fabrikamız var. Ama niye bizim çiftçi arkadaşlarımızın daha iyi ekonomik koşullarda yetiştirebildiği ürünlere destek verilmiyor da. Daha az Niğde’ye gelir getirebilecek veya başka illerde daha çok yetiştirilebilecek ürünlere destek veriliyor. Bunu da anlamış değiliz. Hükümetin bu konuda daha dikkatli olmasını istiyoruz. Onlara tecrübemizden bilgimizden destekler veririz. İktidar veya muhalefet bir araya gelelim bu patates ile ilgili mutlaka bazı adımları atalım” dedi.

ELMADA DA SORUN VAR
Niğde’de yaşanan don ve dolu olayına da dikkat çeken Rasim Yılmaz; Bakın Elma da büyük sorun var. Elma bahar aylarında bir çok yerde soğuk aldı. Hacıbeyli, Dündarlı gibi kasabalarda. Buralarda üreticiye destek verilmedi. Özellikle Hacıbeyli kasabasında üstelik tapulama sorunu var. Destekleme sırasında tapuları olmadığı için ÇKS leri yok. Destekleme yapılamıyor. Dikilitaş, Dündarlı,  Hacıbeyli gibi bu yörelere yeniden bir tapulama girmesi gerekiyor.  Özel bir kanunla bunun yapılması gerekiyor. Niğde Milletvekillerimiz özellikle iktidarda olanlar bunu duyarda çiftçilerin bu sorunlarını çözerler.

NİĞDE TARIMI UÇURUMA DOĞRU GİDİYOR
Don olayının akabinde bir de dolu zararı da  yaşandı. Doludan zarar gören bölgeler var. Elma, buğday, mısır ve fasulye  ekicileri zarar gördü. Bu ürünler söküldü ve tekrar ekmek zorunda kaldılar.  O zaman don ve dolu zararı  ile ilgili destek verileceğini söyleyen iktidar mensuplarının maalesef hiç bir şey yapmadıklarını görüyoruz. O günlerde çiftçilerimizin gazını almak için bir iki basın açıklaması ile geçiştirdiler ancak hiçbir adım atılmadı. Bu işlere biraz dikkat ederlerse, ilimizin ekonomisi için çok daha iyi olacak. Ama maalesef bu şekilde  ilgisizlikleri devam ederse, dikkat etmezler ise  Niğde Tarımı uçuruma doğru gidiyor” dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim