Niğde’de de yaşanan kuraklıktan Arıcılarda etkilendi. Doğadaki kuraklık nedeniyle arılı kovanlara yeterli polen taşınmaması sonucu arılarda gelişme olmamasıyla birlikte bal rekoltesinde yüzde 70 oranında düşüş yaşanması bekleniliyor.

Yaz aylarındaki kuraklığın bölgedeki bal üretimini de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünal, geçen yıla oranla bu yıl kuraklıktan dolayı bal rekoltesinde yüzde 70 civarında azalma olacağını söyledi.

Sezonun ilk günleri kurak geçmesi nedeniyle arılarda gelişme olmadığını belirten Ünal; “Doğadaki kuraklık nedeniyle arılı kovanlara yeterli polen taşınmaması sonucu arılarda gelişme olmuyor. Kurak geçtiği için doğada polen yok. Arılar bilindiği gibi doğadaki yeşillik olsun çiçeklere göre gelişir ve ona göre verimi artar. Bahar döneminde bölgemizde arıcılarımız meyve gibi elma çiçeklerinden arıcılarımız güç alırlardı. Mevsimlerin kurak geçmesi nedeniyle meyvelerdeki çiçeklerin kısa sürmesi nedeniyle arılar fazla gelişemedi. Öte yandan doğada bahar aylarında açan çiçekleri ise soğukların etkili olması nedeniyle don vurdu ve bu nedenle arılarımız gelişim sağlayamadı. Mevsimlerin halen kurak gitmesi neticesinde arılarımız gelişemediği gibi bal verimi de sağlayamıyor. Havaların ısınmadığı ve soğuk ve kurak gitmesinden dolayı arılarımız gelişim sağlayamadıklarından verim ve nektar şuana kadar hiç olmadı. Buda arıcılarımızı kara kara düşündürmekte” dedi.

Ümitlerinin son günlerde etkili olan yağışlara bağladıklarını ifade eden Ünal; “Ümidimiz son günlerde yağan yağışlar sonucu doğanın kendini yenilemesi ve tazelemesi. Doğanın kendini yenilemesi halinde arılar tarafından ballı ve polenli bitkiler kovana taşınırsa hem Ana arı yumurtaya açılmış olur hem de arı kolonilerinde gelişme meydana gelir. Ondan sonra bal sezonuna yaklaştığımızda kovanlarımıza ballarımızı atarız inşallah" ifadelerini kullandı.

Kuraklık nedeniyle bal rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 70 oranında azalma olacağını belirten Ünal; “ ilimizde geçen yıl yaklaşık 550 ile 600 ton arasında bal rekoltesi elde edilmişti ama şuana kadar bakıldığında bu yıl bal rekoltemizde yüzde 70 oranında düşeceğini tahmin ediyorum.

Kurak geçen mevsimler nedeniyle gezgin arıcılarımızda gelmedi diyen Ünal; “ ilimize her yıl Muğla’dan, Çukurova’dan ve Mersin gibi illerden en az 100 gezginci arıcımız bölgemizde keven balı üretmek için gelirdi. Bu yıl ise kurak geçen mevsimler nedeniyle şuana kadar 40 gezginci arıcımız geldi. Yani kuraklık gezgin arıcılarımızı bile etkiledi. Gerçekten kuraklık nedeniyle arıcılarımız zor durumda” diye konuştu.

Vekil Cevahir Uzkurt 2. Teknopark müjdesini verdi. Vekil Cevahir Uzkurt 2. Teknopark müjdesini verdi.

Niğde keven balı kalitesinde Türkiye’de birinci sırada yer aldığını belirten Ünal; “ Bilindiği üzere ilimiz keven balında kalite anlamında Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ifade eden Ünal; “ ilimiz keven balı üretiminde kaliteli bal üretmek için çabalıyorlar. 2017 ile 2019 yılları arasında Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Tarım ve Orman bakanlığının TAGEM arasında yapılan proje gereği 3 yıl boyunca ballarımız tahlile gönderildi. Tahliller neticesinde 28 il içerisinde 8 il keven balı tahlilleri yapıldı ve ilimiz bu 8 il içerisinde gerek kalite gerekse aroma kapsamında Türkiye’de birinci sırada” dedi..

Editör: TE Bilişim