Niğde İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna İl Özel idaresinin 2019 yılı içerisinde yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

YOL PROJELERİNE 33 MİLYON LİRA HARCANDI

Niğde İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, Vatandaşlarımızın taleplerini ve ihtiyaçlarını gözeterek ilimizin genelini kapsayan çalışmalar ve alınan kararlar doğrultusunda yol ve ulaşım hizmetlerinde, 2019 yılında yapılan yol projelerine 18 milyon 660 bin lirası KÖYDES olmak üzere toplam 33 milyon lira harcandığını söyledi.

SULAMA PROJELERİNE 11 MİLYON 100 BİN LİRA

2019 yılı içerisinde İl Özel idaresi ve KOP kaynakları ile gölet, yer üstü ve yeraltı sulama tesisi projeleri için toplam 11 milyon 100 Bin TL harcama yapıldığını belirten Küçüktuna; “ Bu projelerle toplam 876 hektar alan modern Sulamaya açılacaktır. KOP idaresinden 2019 yılı içerisinde 6 milyon 900 bin TL ödenek gelmiştir.  Yol ve Ulaşım Hizmetleri alanında Bütün Köylerimize ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. Niğde İli Yol İcmal Durumu Yol ağı 3.159 km’dir. Bu yol ağının; 1.619 km’si sathi kaplama asfalt (Yol ağının 51’i), 177 km’si bitümlü sıcak karışım (Yol ağının 6’SI), 757 km’si stabilize kaplama (Yol ağının %24’ü), 267 km’si tesviye (Yol ağının %8’i), 123 km’si ham yol (Yol ağının % 4 ’ü), 216 km’si beton kilitli parke (Yol ağının % 7si) yoldur. İl Özel İdaremizce, İlimiz Köy Yolu ağında yer alan yolların standartlarını daha iyi seviyelere çıkarmak ilkesiyle 2017 yılından itibaren (BSK) Bitümlü Sıcak Asfalt Kaplama Çalışmalarına başlanmış, birinci ve ikinci kat asfalt sathi kaplama, stabilize, onarım, asfalt bakım (yama), greyderle bakım, malzemeli bakım ve sanat yapısı çalışmalarını başarı ile devam ettirmiştir. 2019 yılında Günümüze Kadar 3 Km BSK, 155 Km 1 .Kat Sathi Kaplama, 85 Km. 2. Kat Sathi kaplama, 151 Km Onarım Tesviye, 120 Stabilize Kaplama Yapılmıştır. 18 milyon 600 Bin TL’si İçişleri Bakanlığı KÖYDES ödeneğinden olmak üzere toplam 30 Milyon TL’ yol yatırımı yapılmıştır” dedi.

NİĞDE’NİN BÜTÜN KÖYLERİ ŞEBEKELİ İÇME SUYU VE KANALİZASYON TESİSİNE SAHİP

Niğde’de içme suyu yetersiz yerleşim biriminin bulunmadığını belirten Küçüktuna, “İçme Suyu Hizmetleri alanında; İl genelindeki tüm köy ve bağlıları şebekeli içme suyu tesisine sahiptir. İlimizde içme suyu yetersiz yerleşim birimimiz bulunmamaktadır.  İl genelindeki tüm içme suyu depoları 2013-2019 dönemi içerisinde tek tek incelenmiştir. Yapılan inceleme neticesinde içme suyu depoları onarımı gerektiren tüm depolar peyderpey ihale edilerek onarımı yapılmıştır. Onarım ve Arızalara; Özel İdaremiz ekipleriyle 7/24 Müdahale edilmektedir. İçme Suyu Hizmetleri alanında; 2019 yılında 17 adet proje ihale edilmiş ve tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulmuştur. Bunun yanı sıra il özel idaresi ekipleri tarafından ilave onarım işleriyle birlikte, toplam 7 milyon 500 Bin TL harcama yapılmıştır.  Kanalizasyon faaliyetler çerçevesinde Niğde İli tüm köy ve bağlıları şebekeli kanalizasyon tesisine sahiptir. Bununla beraber, yeni yerleşim yerlerinin açılması, yeni evlerin yapılması ve kapanarak köy tüzel kişiliğine dönüşen belediyeliklerin idaremiz sorumluluk alanına girmesi nedeniyle gereklilik arz eden ek kanalizasyon şebekelerinin yapımına ihtiyaçlar çerçevesinde devam edilmekte olduğunu belirtti.

55 KÖYE DOĞAL ARITMA, 1 KÖYE İSE BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ AÇILDI

Niğde’de 55 adet köyde doğal arıtma tesisi tamamlanmış ve hizmete açıldığını söyleyen Küçüktuna; “ Çiftehan Termal Turizm Merkezine 1 adet Biyolojik Arıtma Tesisi yapımı tamamlanarak hizmete girmiştir.  Kanalizasyon faaliyetler çerçevesinde İlimiz köylerinin toplam 717 bin 933 metre kanalizasyon hattı bulunmaktadır. Bu hattın 747 bin 772 metresi koruge boru, 970 bin 161 metresi ise büz borudur. 2019 yılında 5 adet proje ihale edilmiş ve tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulmuştur. Bunun yanı sıra il özel idaresi ekipleri tarafından ilave onarım ve yapım işleriyle birlikte, toplam, 6 milyon 500 Bin TL harcama yapılmıştır.  İl Genel Meclisi Kararıyla İl Özel İdaresi 2019 Yılı Bütçesinden, 6 ilçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine toplam 4 Milyon 500 bin TL ödenek, Milli Eğitim Müdürlüğüne okul yapımı ve onarımları için 13 Milyon TL ödenek,  Tarım il müdürlüğüne 750 Bin TL ödenek. Kültür ve Turizm, Gençlik Spor, Afet Acil Durum, Sosyal Hizmetler, Güvenlik ve Asayiş ve Sağlık hizmetlerine toplam, 1 milyon 500 bin TL ödenek aktarıldığını söyledi.

Editör: TE Bilişim