Aksaray, Karaman, Konya, Niğde illerimizi kapsayan KOP Bölgesi İllerinde Valilikler, Üniversiteler, belediye başkanları, bölge ve il müdürlükleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ziyaretlerini büyük ölçüde tamamlayan KOP Bölge Kalkınma İdaresi (KOP BKİ) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve KOP BKİ Uzmanları ilçe, belde ve köyleri ziyaret turuna devam ediyorlar. Ziyaretlerin bu seferki durağı Karaman İli Ermenek ve Sarıveliler İlçeleri oldu.

 

Karaman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karaman İl Özel İdaresi yetkililerinin de eşlik ettiği ziyaretlerde kurum tanıtıldı ve hazırlanmakta olan KOP Eylem Planı hakkında görüşüldü.

 

Ermenek ve Sarıveliler İlçe Kaymakamları ile İlçe Belediye Başkanları ziyaret edildi. Belde başkanları ve köy muhtarlarıyla görüşüldü.

 

Babaoğlu ‘Ermenek ve Sarıveliler ilçelerimiz dağlık alanda olmaları ve yoğun göç vermeleri nedeniyle KOP Bölge Kalkınma İdaresi için kalkınmada önceliklidir’ dedi.  Bu tür ilçelerde kalkınma için turizm ve tarımın birlikte değerlendirilmesi, öncelikle her köy ve beldenin tarımsal sulama imkânına kavuşmasının ve turizm değerlerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.  Prof. Dr. Babaoğlu, Kalkınma Bakanlığı ile KOP İdaresi’nin yoğun göç veren, gelir seviyesi düşük dağlık kırsal alanların kalkınmasına büyük önem verdiğini belirtti.

 

         ‘KOP Bölgesi dağlık ilçeleri için organik tarımı, göletler gibi küçük sulama projelerini, kırsal turizm kapsamında değerlendirilmesini, dağ köylerinin ulaşım alt yapısının iyileştirilmesini, eğitim olanaklarının geliştirilmesini de önemsiyoruz.

 

Ermenek Barajı ve Gölü'nün Ermenek ilçesinin kalkınmasında en büyük katkıyı yapacağı görülmektedir. Fakat bu göl enerji üretimi yanında balıkçılıktan, turizme ve tarıma kadar iyi planlanmalı ve en iyi yararlanma imkânları araştırılmalıdır. Bu amaçla 'Ermenek'in kalkınmasında Ermenek Gölü konulu bir Çalıştay yapılmalı, özellikle balıkçılıkta Beyşehir Gölü'nde yaşanan deneyimlerden istifade edilmelidir' diye ekledi.




‘Dağa ayrı ovaya ayrı kalkınma modeli geliştiriyoruz’

Dağlık ilçelere ayrı ovalık ilçelere ayrı kalkınma modelleri geliştirdiklerini ifade eden Babaoğlu ‘Aksaray, Karaman, Konya, Niğde illerimizi kapsayan KOP Bölgesi sınırları içinde 50 ilçe'den 17 ilçe, 120 belde ve 466 köyün dağlık alan kapsamına girmekte olduğunu, bölgede Karaman ve Niğde'nin en çok dağlık alana sahip iller olarak daha fazla göç verdiğini söyledi.









KOP Bölgesi nüfusunun % 86,2’si düzlük alanda yaşarken %13,8’i dağlık alanlarda yaşamaktadır.  Dağlık alanların en yoğun göç veren yerler olması nedeniyle bölgesel kalkınma planları dağlık alanlara verdikleri önemle orantılı olarak başarıya ulaşabilir. Bu tabi ki dağlık ilçelere, beldelere, köylere özel önem verip ova olan ilçelere, beldelere, köyleri önemsemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Dağlık alanların kalkınma modelleri kendine özgü, ovalık alanların kalkınma modelleri kendine özgüdür.  KOP Bölgesi, coğrafi ve doğal bir ayrım sonucu dağlık alana özel ovalık alana özel çalışma imkânı vermektedir.  Dağlık alanlar, KOP Bölgesi’ni güneyden sarmış bir yarım ay gibidir. Yani coğrafya da farklı kalkınma modellemelerine izin veriyor.


Kalkınma Bakanlığı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak sadece kırsal alanı ve tarımı da hedeflemediklerini 65000 km2 alan sahip kır-kent tüm alanların kapsama alanına girdiğini ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu nasıl bir bölge hedeflediklerini şöyle anlattı:


Hedef Nasıl bir KOP Bölgesi?

Su kaynaklarını etkin kullanan, tarım alt yapısını geliştirerek rekabetçi ve kaliteli üretim yapan, kırsal ve kentsel alanda yaşam kalitesi artmış bir KOP Bölgesi hedeflediklerini ifade eden Babaoğlu ‘Limanlara ve diğer bölgelere kara, demiryolu ve havayoluyla hızlı ve ucuz ulaşan, enerji ihtiyacının bir kısmını kendi kaynaklarından üreten, yerel, ulusal ve uluslararası ticari rekabet edebilirliği yüksek, eğitim, sağlık ve turizm eksenlerinde gelişmiş bir bölge oluşturmak amacıyla sürdürülebilir kalkınma anlayışını hayata geçirecek bir projeyi temel almaktayız.



 

Editör: TE Bilişim