Niğde Gümüşler Kasabasında Kadın Çiftçilere Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi konusunda Eğitim Projesi Sertifika ve Arılı Kovan dağıtım töreni düzenlendi. Kasaba Belediye Binası önünde düzenlenen tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  

Törene Niğde Valisi Âlim Barut, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Gümüşler Kasabası Belediye Başkanı Bayram Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nizamettin Bilhan,  Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Vatandaşlar ve kursiyerler katıldı.  

Törenin açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilhan; “Bakanlığımızca; ‘Gümüşler Kasabası Kadın Çifçilerinin Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi konusunda Eğitimi Projesi’ yürütülmektedir. Projenin amacı Niğde İli Gümüşler Kasabası kırsalında yaşayan 15 kadın çiftçiye arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konularında teorik ve uygulamalı eğitimlerle vasıf kazandırarak istihdam sağlamak ve teorik uygulamalı eğitim verilerek, tarımsal üretime katılımlarını sağlanıp gelir düzeylerinde artış ve buna bağlı olarak ta yaşam kalitelerinin yükseltilmesi öngörülmektedir.  Tarımsal faaliyetlerin her aşamasında yardımcı eleman olarak yer alan kadınların bu proje ile mesleki ve kişisel alanda daha bilgili ve girişimci olması ve böylece işgücü piyasasında istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır.


İl Müdürlüğümüzce hazırlanan proje kapsamında, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konularında görsel yayınlarla da desteklenen kadın çiftçilere verilen 80 saatlik (4hafta) eğitim, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde 02.04.2012 tarihinde başlamış olup 30.04.2012 tarihinde yapılan sınavla tamamlanmıştır. Eğitim programı başlangıcında 20 kursiyer başvurusu alınmış, 20 kursiyerle başlayan Eğitim çalışması toplamda 18 kişiyle sonlanmıştır.  Ancak proje kriterlerinden biri olan 80 saatlik kursu aksatmadan tamamlayarak eğitim programı sonunda yapılan değerlendirme sınavında başarılı olan 15 kadın çiftçi projeye katılmaya hak kazanmıştır. Proje gereği teorik eğitimin ardından kursa katılan kadın çiftçilerin almış oldukları bilgilerinin pekiştirilmesi ve entegre arıcılık faaliyetlerinde bulunan arıcılık işletmelerini ziyaret ederek yerinde incelenmesine yönelik teknik gezi yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda planlanan teknik gezi 08.05.2012 tarihinde Mersin-Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne yapılmıştır. 

İlimize özgü İl Müdürlüğümüzce hazırlanan proje gereği eğitim sonucunda başarılı olan 15 kadın çiftçimize, iki adet arılı kovan, teknik arıcılık kitabı ve arıcılıkta kullanılmakta olan tüm teknik malzemeler verilmiştir” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Vali Barut ve diğer protokol üyeleri tarafından kurslarda başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi. 



Editör: TE Bilişim