Türkiye’nin en çok ziyaret edilen e-ticaret platformu sahibinden.com’daki ilanlar, Türk internet kullanıcısının pazarlama taktiklerini gözler önüne seriyor. Özellikle araç ilanlarında ‘çıtır hasarlı’, ‘tatlı pert’, ‘keyfekeder boyalı’, ‘yer uçağı’ gibi tanımlamalar Türk insanının pazarlamada yaratıcı yeteneğini ortaya koyuyor. 


Türkiye’nin en çok ziyaret edilen e-ticaret platformu 
sahibinden.com’da yer alan bazı ilanlardaki açıklamalar okuyanları gülümsetiyor. Türk internet kullanıcısının pazarlama taktiklerini gözler önüne seren ilanlardaki bu tanımlamalara, başta araç olmak üzere emlak ve bilgisayar ilanlarında sıklıkla rastlanıyor. 

Sattıkları ürünlere dikkat çekmek isteyen 
sahibinden.com kullanıcıları tarafından tercih edilen ve en çok dikkat çeken tanımlamaların başında az hasarlı araçlar için kullanılan “çıtır hasarlı” ve “tatlı kazalı” geliyor. 

“Bel altı çiziklerden dolayı boyalı”, “keyfekeder boyalı”, “kılcal çizik” ikinci el araç ilanlarının büyük çoğunluğunda kullanılan en ilginç tanımlamalar olarak öne çıkıyor. 

Pert kaydı bulunan araçları tanımlamak için kullanılan “tatlı pert”in yanında, motosiklet ilanlarında, motorun performansının yüksek olduğunu anlatmak için “ciğeri sağlam” tercih ediliyor.

Özellikle modifiyeli ve beygir gücü ya da motor hacmi yüksek araçlar için kullanılan “yer uçağı” tanımının yanında, aracın kilometresinin neden düşük olduğunu açıklamak ve az kullanıldığını belirtmek isteyenler ise “garaj arabası”, “sadece hafta sonları kullanıldı” gibi tanımlamaları tercih ediyor.

Aracın yüksek donanım seviyesine sahip ve modifiyeli olduğunu anlatmak için “full + full”, “daha dolusu yok”, “kuruş masrafı yok” gibi tanımlamalar kullanılıyor.

sahibinden.com emlak ilanlarında ise en çok “keyifli daire ve “yürüme mesafesi” kullanılıyor.

Ürünlerdeki indirimlere dikkat çekmek için kullanılan “patron çıldırdı” ile “bakmadan geçme”, “pazarlık için aramayın”, “şimdiden hayırlı olsun”, “lütfen sadece ciddi alıcılar arasın”, “doktordan değil hastasından” en çok tercih edilen diğer tanımlamalar oldu.



sahibinden.com hakkında

Aksoy Group bünyesinde, 2000 yılında kurulan 
sahibinden.com, yenilikçi, ürün ve hizmet uygulamaları ile internet alanındaki standartların belirleyicisi olmaya devam ediyor. 200 çalışanı, ayda 2 milyar sayfa görüntülemesi, aylık 20 milyon tekil ziyaretçisi bulunan sahibinden.com, 2,5 milyona yakın aktif ilanı ve on binlerce ürün çeşidiyle Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu olma özelliğini taşıyor.




Editör: TE Bilişim