Geçtiğimiz gün Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde'nin IPARD kapsamına alındığı içeren  bir açıklaması sitemizde de yer almıştı. Böylesi önemli bir konuyu iktidar Milletvekillerinin açıklamamasına da ayrıca şaşırmıştık. 

Bu haberimiz üzerine CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bir açıklama yaptı. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Valisinin,
  Niğde’nin IPARD Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı kapsamına alındığı yönündeki açıklamanın yanlış bir ifade olduğunu açıkladı.

 

Gürer, Niğde İlinin IPARD kapsamına alınmayacağını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yazılı soru önergesine cevabı ile açıkladığını ifade etti.

 Bakan Çelik’in  “IPARD Programının Avrupa Komisyonu’nca onaylanması sürecinde, Çok Yıllı Gösterge Planı Belgesi(MIPD)’ndeki ilgili hükümetler dikkate alınarak Avrupa Komisyonu ile Bakanlığımız arasında resmi müzakereler yürütülmüş, müzakereler sonucunda AB Komisyonu’nun sınırlı sayıda il öngörüsüne rağmen, Bakanlığımızın ısrarlı talepleri ve çalışmaları sonucunda 42 İlin desteklenmeye alınması kabul edilmiş olup, seçim yöntemine ilişkin detaylı bilgiler IPARD programında yer almaktadır. IPARD uygulama illerinin artırılması Avrupa Birliği tarafından ayrılan bütçenin kısıtlı olması nedeniyle, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmemiştir. Bakanlığımızca 42 ilin dışında kalan 39 ilde IPARD benzeri ulusal destek programları oluşturulmuştur. Bu çerçevede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı(KKYDP) desteklerinin kapsamı genişletilmiş ve destek limitleri artırılmıştır” ” dedi.

 Niğde, IPARD’a alınan 42 il içinde olmadığı gibi yeni alınan il olmayacağı için de IPARD kapsamına girmesi söz konusu değildir. Ancak çok ilden gelen talepler üzerine Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Ajansı çalışmalarına benzer, 81 ili kapsayan bir çalışma başlatılmıştır. Bu 81 il içinde Niğde’de yer almaktadır. Bu IPARD demek değildir. Valinin açıklaması IPARD uygulaması olarak yansıması doğru değildir. 2015 yılında IPARD kapsamında olmayan 39 ilimizin benzer destek alanlarından yararlanması için destek miktarı ve yeni hibe alanlarının belirlenmesi uygulamasının yeni dönemde geliştirilmesi ile ilgili bir çalışmadır” dedi.

 

GÜRER, TARIM BAKANLIĞININ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE KONUŞTU.

“SULAMA SUYUNDAN ÜRÜN DEPOLAMAYA, TOPRAK VERİMLİLİĞİNDEN MEVSİMSEL SORUNLARA ONCA SIKINTISINA RAĞMEN, NİĞDE ÜRETİCİSİ BAŞKA YAPACAK BİR İŞ OLMADIĞINDAN TOPRAKTAN YAŞAMINI KAZANMAYA DEVAM ETMEKTEDİR.”

PATATES VE ELMA KONUSUNDA DEPODA SORUN VAR.

NİĞDE İLİNDE SORUN ENTEGRE TESİSLE ÇÖZÜLÜR.

NİĞDE HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ KURULMALI.

GIDA ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ DENETLENMESİ

TUZGÖLÜ SORUNU

IPARD KONUSU

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM Plan Bütçe  Komisyonu’nda görüşülen 2016 yılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde konuştu.  Ömer   Fethi Gürer şunları söyledi: “  Sayın Başkan, Sayın Bakan, değerli katılımcılar; öncelikle bütçenin hayırlı olmasını diliyorum. Niğde tarım ve hayvancılıkla geçinen bölgemizdir. Sulama suyundan ürün depolamaya, toprak verimliliğinden mevsimsel sorunlara onca sıkıntısına rağmen, Niğde üreticisi başka yapacak bir iş olmadığından topraktan yaşamını kazanmaya devam etmektedir. Ürün rekoltesi arttığında her yıl sorun yaşanmaktadır. Niğde, elma ağacı sayısından ülkemizde ilk sırada, patateste Nevşehir’le birlikte ilk sırada, lahana ve çavdarla ilk sırada. Kirazda dünya markası olma yolundadır ama üretici mutsuzdur. Ürünlerin tek satış yeri tüccar. Eğer yurt dışı satımı yoksa sorun büyümektedir. Niğde’de tarım çok planlı yapılan bir iş de olmamıştır. Hâlâ ekim alanlarının dışında ekilen ürünlerin rekoltesi dahi olasılıkla belirlenmektedir. “Patates bu yıl 800 bin ton oldu.” deniyor ama “1 milyon 200 bin ton oldu.” diyen de var. Bu durumda devlet kaydındaki rakam da tutarsızlığa neden olmaktadır . Çiftçi kayıt sisteminde üretici sayısı da giderek azalmaktadır. “dedi

ÜRETİCİDEN GERİ ALINAN ÖDEMELER

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer  konuşmasında Niğde’de yapılan yanlış bir uygulamayı da dile getirdi. Don olayı nedeni ile geri alınan ödemelere değindi. Gürer şöyle dedi: “Burada bir konuya daha değinmek istiyorum. 2014 yılında Niğde don olayı nedeniyle çiftçi kayıt sistemine dâhil olanlara zarar karşılığı beyana dair ödeme yapıldı, bir yıl sonra ise beyanda yanlışlık var diye üreticinin bir bölümünden tamamı, bir bölümünden bir kısım ödeme geri alındı. Hem de faizle. Devlet bir yılda beyanın doğruluğunu, yanlışlığını fark edemediği için vatandaş mağdur oldu. “dedi.

PATATES VE ELMA KONUSUNDA DEPODA SORUN VAR

NİĞDE İLİNDE SORUN ENTEGRE TESİSLE ÇÖZÜLÜR

 Niğde  Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, Niğde İlinde üretim  fazlası nedeni ile yaşanan soruna değindi. “Patates ve elma depoda kaldı”dedi. Gürer şöyle konuştu: “ Sayın Bakan, Niğde ilinde şu anda patates ve elma depoda son aylarını yaşıyor. Bu sorunun aşılmaması durumunda üretici daha da mağdur olacak. Konunun belki de çözümü büyükşehir belediyeleri aracılığıyla ürünleri alıp satışını yapabilmektir, hem üretici mağdurluğu engellenir hem tüketici ürüne daha ucuza sahip olabilir. Bu geçici çözüm uygulanmalı. Görünen o ki dış satım olanağı gerçekleşmeyecek. Sorunun acil, kısa sürede çözülmesi için de bu yol denenebilir. Niğde’de kalıcı çözüm ise elma ve patateste yaklaşık 20’nin üzerinde mamul elde edilmektedir. Tüm üretim çeşitlerini kapsayan iki büyük tesis kurulması hâlinde entegre bu tesislerle Niğde’nin en az otuz yıllık sorunu çözülür. “

NİĞDE HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ KURULMALI

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde İlinde Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını da istedi. Gürer şöyle dedi.-“ Hayvancılık için de Kızılca ve Çukurkuyu en yaygın hayvancılık bölgesidir. Bu alanda hayvancılık organize sanayi bölgesinin kurulması şarttır. Bu konuda çalışma yapılmasını diliyorum. Niğde Hayvancılık Organize Sanayisinin kurulması bölgede hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

GIDA ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ DENETLENMESİ

 Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Gıda ve Tarım Bakanlığı uygulamaları ilgili de  görüşlerini açıkladı. Gürer  şöyle dedi: “ Sayın Bakan, üretimden tüketime ve yurt dışı ürünlerin girişine karşı yasaların varlığının Bakanlığınız personeli tarafından gerekli denetime elverişli olmadığını düşünüyorum. Merdiven altı üretim dışında, günü geçmiş ürünlerden üretim kalitesine değin her alanda ihbar dışı denetim olanağının mevcut kadroyla sınırlı olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllar gıdada yöneticilik yaptığım için yaşadığım sorunlardan da böyle bir kanıya varmış bulunuyorum. Üretilen ürünler ile kimi zaman “zararlı” açıklamaları yapılan ama satışları önlenemeyen ürünler vardır. Belediyeler ile Bakanlık arasında yetki ve denetim iş birlikleri yetersiz, incelemeler de bu bağlamda karşılıklı olarak düzensiz sürmektedir. Ülkemizde gıda güvenliği ve gıda denetimi konusunda yazılı olan ya da söylenen dışında pratikte yaşanan gerçekler düşündürücüdür ”dedi.

 

TUZGÖLÜ SORUN

Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tuz Gölü’yle ilgili çarpıcı sözler de söyledi. Gürer şöyle dedi: “ Çoğu ürünün denetim dışı kaldığı bir gerçektir. Bu konuda yasal düzenlemeler yetersizdir. Basit ve anlaşılır bir örnek, peynirde tuz oranını anlatırken aklıma geldi. Tuz Gölü’yle ilgili yıllar önce ilk demeci verenlerden biriyim. Tuz Gölü’ne Konya’nın kanalizasyon atıkları ve 100 fabrikanın atığı akmaktaydı. Tuz Gölü bir kapalı havzaydı. Buradan alınan tuzlar ne yazık ki karıncabaş tuz olduğu hâlde halkımız bunu kaya tuzu sanmakta, rafine edilmeyen tuzlar, insan dışkısının da içinde bulunduğu tuzlar ne yazık ki alanda kullanılmaktaydı. Şu anda da Tuz Gölü bir kapalı havzadır ve batak olan kısmı temizlenmemiştir. O nedenle Tuz Gölü’nden alınan tuzların gene de sorun yaratabileceğini, rafine tuz olmadan kullanılması hâlinde insanlar için zararlı bir yönü de olduğu burada vurgulamak isterim. Toplulaştırma Niğde’de bazı yerlerde başladı ancak yetersizdir. Bir de son olarak bir konuya daha değinmek istiyorum ”dedi.

IPARD KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma projesi ile ilgili de şöyle dedi: “ Kırk iki ilde uygulanan -Konya dahi varken- Niğde’nin mahrum bırakıldığı IPARD’la ilgili, biraz evvel de belirtmiştim,  IPARD Avrupa Kırsal Kalkınma Ajansı kapsamında Niğde’nin olmadığı, Bakanlığımızdan aldığım yazıda ifade edilmişti. Sayın Valimiz bu konuda yaptığı açıklamada Niğde’nin IPARD’ta olduğunu belirtiyor. Sanırım yanlış bir tanımlama var, bunun da tutanaklara geçmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Niğde IPARD kapsamında değil. 81 ilde uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nda olduğunu düşünüyorum çünkü veriler ve bilgiler o doğrultuda. Böyle olunca, on beş gün önce sizin belirttiğiniz durumda bir değişiklik varsa bunu da bilmek isterim. Bütçenizin hayırlı olmasını diliyor, ülkemizin geleceğinin bu anlamda da güzelliklerle dolu olmasını temenni ediyorum. “dedi.

 Bakan  Faruk Çelik IPARD’ın  değil Kırsal Kalkınma desteklerini yaygınlaştırdıklarını, patates üretiminde,  üretim tüketim arasında 400 bin tonluk üretim fazlalığı bulunduğunu ifade etti. Gürer de bu bilginin yanlış olduğunu, yalnız Niğde’de  bu rakamın bulunduğunu ifade etti.

 

 

Editör: TE Bilişim