Niğde’de her geçen gün sayıları azalan Hallaçcılar el emeği işledikleri yorganlarla teknolojiye direnmeye çalışıyor. 45 yıldır bu mesleği yapan İhsan Yüksel unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan Hallaçcılardan Meslek odaları ve Birlik odalarının aidat almamasını istedi.

Niğde’de sayıları her geçen gün daha da azalan el emeği ustaları hallaçcılar teknolojiye direniyor. Sanayileşmeyle birlikte insanların el emeği yün işçiliği yerine markaları ve hazırları tercih etmesi hallaçcıları olumsuz etkiledi. Emeklerinin artık karşılığını alamayan hallaçcılar çırak bulmakta zorluk çekiyor. Niğde’de mesleğin son temsilcileri olan hallaçcılar, kendilerinden sonra mesleği yapacak kimsenin olmadığını söyledi.

1974'den bu yana Niğde’de hallaçcılık yapan İhsan Yüksel, "1974'den bu yana bu mesleği yapıyorum. Çocuklukta öğrendiğim bir meslek olduğundan dolayı geçimimizi bununla temin ediyorum. Ev geçindirme durumu zayıfladığı için meslek biraz geride kaldı. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz desek yeridir. Sanayileşmeden dolayı her şey fabrikasyona döndü. Mesleğe de bir ilgi yok" dedi.

45 yıldır Hallaçcılık yapan Yüksel“ Bir zamanlar genç kız çeyizlerinin en önemli parçalarından olan, rengârenk kumaşlarla ve bin bir emekle işlenerek dikilen yorganların yerini, hazır satılan makine üretimi yorgan ve battaniyeler aldı. Kültürümüzün önemli parçası olan yorgancılığı yapanların da her yıl azalmasıyla meslek son yıllarını yaşamaya başladı. Hazır ürünlerin piyasaya çıkması bizi zor durumda bıraktı” diye konuştu.

Özellikle sünger ve elyaf üretiminin başlaması ile birlikte yorgan yapımına olan ilgi oldukça düştüğünün ifade eden 2 çocuk babası 45 yıllık Hallaçcı Yüksel;, teknolojinin gelişmesiyle mesleğin rağbet görmediğinin altını çizerek, gelecek zamanlarda mesleğin kaybolacağından endişe ettiğini ifade etti.
Yorgancılık mesleğinin el emeği, bilgi, beceri ile yapılan zahmetli ve çileli bir meslek olduğunu söyleyen Yüksel, vatandaşların el emeği, göz nuru ürünlerin kıymetini bilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Uzun yıllardan bu yana meslekte Hallaçcılık yapan İhsan Yüksel, “Yorgancılık sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri bizim mesleğimizi devam ettirecek eleman olmamasıdır. Sadece yazın düğün zamanında iş yapar olduk. Ama artık düğünlerde de pek fazla rağbet görmüyoruz. Öncelikle yün sağlıklı. İçerisinde kimyasal madde barındırmıyor. Üstelik fiziksel olarak insanları, daha çok rahatlatır.”  El emeği olan mesleklerin çoğu ortadan kayboluyor” diye konuştu.

Devletten destek isteyen 58 yaşındaki Yüksel; “ bizler unutulmaya yüz tutmuş meslek sahiplerine devletimiz can suyu kredisi versin. Ayrıca devletimiz vereceği kredinin vadesini 1 ile 2 yıl değil 5 ile 10 yıl arasında tutsun ki bu sürede esnafımız aldığı krediyle iş yapsın ve biraz kendini toparlasın” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim