HP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok sayıda çiftçiden mektup aldığını belirtip “Tarım Krediden aldıkları kredilerin geri ödemesini ve faizini karşılayamadıkları için icralık olduklarını belirtiyorlar.” dedi.

Gürer “traktörleri haciz edilen, borç nedeniyle ekim yapamayacak duruma gelen çiftçiler Tarım Kredi Kooperatif %8 olan çiftçi faizini kaynak kullanım bedeli ile %20’leri aşmasıyla beraber kredi borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade ediyorlar ve yapılandırma yapılarak faizlerinin silinmesini istiyorlar” diye konuştu.

Gürer “tarımsal kredi borçlarının çiftçinin önemli sorunlarından biri olması ve bu bağlamda sorunlarının incelenmesi, araştırılması ve çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması yapılması için Meclise önerge verdim. Çiftçiler ürünlerinin değer bulmaması yanında kuraklık ve doğal afetlerin de etkisiyle çiftçi kredi borcunu ödeyemez duruma düştü. Çiftçi borcunu kapatmak için başka bankadan kredi alıp borcu borçla kapatmaya çalışıyorlar. Bu yıl da farklı nedenlerle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir. Yıllardır biriken borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesi de mümkün değildir. Nitekim çok sayıda çiftçi, borcunu vadesinde ödeyememiştir. Çiftçilere, alacaklı için kurumlar uyarı yazıları göndermektedir. Bazı tarımsal kredilerde icralar da başlamıştır. Kefiller ile asıl borçlular arasında borcun ödenememesi nedeniyle çıkan sorunlar da her geçen gün artmaktadır.” dedi.

 

HASAT İLE BORÇ DAHİ ÖDENEMİYOR

Gürer “son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçinin kredi borcunu, başka banka kredisiyle kapatmak zorunda kaldığının, bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesinin mümkün görünmediğinin altını çizen Ömer Fethi Gürer, “Yıllardır biriken borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesi de mümkün değildir. Nitekim çok sayıda çiftçi, borcunu vadesinde ödeyememiştir. Çiftçilere, alacaklı kurumlar uyarı yazıları göndermektedir. Bazı tarımsal kredilerde icralar da başlamıştır. Kefiller ile asıl borçlular arasında borcun ödenememesi nedeniyle çıkan sorunların da her geçen artmaktadır.” dedi.

 

FAİZLER SİLİNSİN

 

Gürer, Meclis’e verdiği Araştırma Önergesinde” Yıllardır biriken borçların bir hasat sezonunda ödenemediği gibi faiz ile borçlar katlamaktadır. Bazı tarımsal kredilerde icralar da başlamıştır. Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sisteminde kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmalıdır. 2019 yılı içinde yaşanan afetler nedeniyle kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak düzenlemeler de ihtiyaçtır. Genel olarak sorunların yerinde tespitiyle çözümü için meclis araştırması yapılarak sorun aşılabilir. TBMM yasal düzenlemeler ile sorunlara çözüm getirilebilir.” dedi.

...
Editör: TE Bilişim