CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarımda yaşanacak sorunları önlemenin yolu ekim yapamayan ya da gübresiz ekim yapan kırsalda tüm çiftçilere tohum ve gübre ücretsiz dağıtılarak, mazot desteği verilmesi ve acil bir çiftçi destek paketi açıklanması gerektiğini söyledi.

Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi” Adem, “Tarım Kredi'nin kurumsal kimliği yok edildi”

Gürer, “İlaca, tohuma, gübreye, sulama suyu için kullanılan elektriğe yapılan zamlar çiftçinin belini büktü. Bu kere Benzine bir yılda %69,58 Mazota %71,61,LPG %102,73 zam yapılmasına onay veren Cumhurbaşkanı Erdoğan Hükümeti 8 Ocak itibari ile; Benzine 63 krş/lt, Motorine 94 krş/lt zam daha yaptı. Mazot litresi 14 lirayı buldu. Çiftçi nasıl mazot alıp tarlasını sürecek. Bir depo traktörüne göre en az 55 litre ile 85 litre mazot alıyor. Bir depo ile Yedi saatte 50 dönüm yer süren çiftçi sonra depoya mazot koyacak para nasıl bulayım diye bize soruyor. Birde eski model aracı olsa akaryakıt giderini dahi ödeyemez duruma düştüğünü anlatıyor. Çiftçi haklı olarak artan girdiler ile nasıl çiftçiliğe devam etsin mazota gelen fiyat artışı da son darbe oldu. Konuştuğum bazı çiftçiler “biz bu işi bırakacağız ya da kendimiz için ekeceğiz. Çaresiz durumdayız” diye dertlerini anlatıyor. Çiftçi girdi fiyatından, tüketici artan fiyattan şikayetçi, arada ithalatçı ve vurguncu kazanıyor. İktidar sorunları seyredip zam yapmaya devam ediyor” dedi.

GÜBRE SORUN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bu ülkeyi AKP üretimden uzaklaştırdı, 5 milyon hektar tarım arazimizi yok oldu, 700 bin çiftçimizi tarımdan koptu. Adalet ve Kalkınma Partisi yanlış tarım politikaları günümüzde ciddi sorunlara yol açtı. Gübre fiyatları bir yıl önce üre gübre 1.800 lira iken 17 bin liraya çıktı; 15 bin liraya gelince fiyatı düştü deniyor. DAP gübre de ton fiyatı 2450 TL den 17 bine çıkıp 13 bin lira ile satışı sürmesi fiyatının düştüğünü değil arttığını gösterir. Düşen fiyat yok artan fiyat var. Çiftçi çok bölgede bu yıl gübreyi toprakla buluşturamadı. Tohum, gübre olmadığı için rekolte ve verim kaybı yaşanabilir. En azından ekilen alanlarda Üst gübre için bugünden önlem alın, gübreyi ucuzlatın hatta çoğu bölgede kırsal kesimde küçük çiftçiye ücretsiz tohumu, gübreyi, ilacı verin; mazot desteğini acilen artırın. Çiftçiyi ekime yöneltecek acil destek paketleri açıklayın. Ülkenin geleceğinde gıda ile ilgili yaşanacak kriz önüne geçin” dedi.

Editör: TE Bilişim