Gürer görüştüğü  pek çok üreticinin bu yıl şekerpancarı ekmeyeceğini  söylediğini belirtti.  Vekil Gürer: “Özelleştirme sonucu el değiştiren fabrikada, onlarca işçinin çıkarılması ve başka kurumlara aktarılması sonucunda, yıllardır işçilerin  üyesi olduğu sendikanın varlığı da sonlandırıldı” dedi.

ÖZELLEŞTİRMENİN OLUMSUZ SONUÇLARI NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLMEYE BAŞLANDI 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamında satılmasının yarattığı olumsuzlukların artık net bir şekilde gün yüzüne çıktığını ifade etti. 

ÇİFTÇİ BU YIL EKİM YAPMAYACAK
Ülkemizde Pancar ekim alanları 126 bin hektar, işlenen pancar 7 milyon ton, üretilen melas 350 bin ton, üretilen yaş küspe 2 milyon ton, üretilen şeker bir önceki kampanya dönemine göre 950 bin ton, ekim yapan çiftçi sayısı ise Ocak 2018 yılı verilerine göre 50 bin çiftçi olarak belirlenmişti.  Şeker Fabrikası devlete aitken, çiftçilerin getirdikleri ürünlerinin karşılığını eksiksiz bir şekilde alabiliyor olduğunu hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Şimdi çiftçi ürününü fabrikaya verebilmek için günlerce sıra bekliyor. Polar ölçümleri ve fire oranlarının belirlenmesinde gelişigüzel uygulamalar çiftçinin ürününün karşılığını tam olarak alamamasına neden oluyor. Bu nedenle çiftçilerin çoğunluğunun önümüzdeki dönem şekerpancarı ekmeyeceği söyleniyor” dedi. 

POLAR ORANLARI NEDEN DÜŞÜK ÇIKARILIYOR 
Üreticilerin fabrikaya getirdiği şekerpancarının polar (şeker) oranının düşük tutulmasının üreticiyi zarara uğrattığını ifade eden Gürer, mağdur olan çiftçilerin noter kanalıyla fabrikaya ihtar çekmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını vurguladı. 
Sadece polar oranında değil, fire oranının belirlenmesinde de benzer sorunların yaşandığına dikkat çeken Gürer, bu olumsuzlukların bir an önce sonlandırılması gerektiğine işaret etti. Gürer: “Çiftçi alışık olmadığı uygulamalarla geçen bir sezon yaşadı. Önce söküm ve fabrikaya geliş sürecini yeni işveren belirledi. Yetmedi. Fire oranı yüksek tutuldu. Ardından kota dolmadığı için çiftçi alışık olmadığı biçimde kota cezası ile tanıştı. Tüm yaşadıkları koşullar nedeni ile pancar ekmekten vazgeçeceklerini söylüyor. Münavebeli ürün olması nedeni ile farklı ürünlere yöneleceklerini ifade ediyorlar” diye konuştu.

FABRİKA İŞÇİ ÇIKARDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sadece çiftçilerin değil fabrikada çalışan işçilerin de özelleştirme mağduru olduğunu kaydetti. Özelleştirmenin ardından 238 işçiden 96’sının 4/B statüsüne geçirildiğini, 77 işçinin Türkiye Şeker Fabrikalarına nakledildiğini, 65 işçinin de emekli edildiğini belirten Gürer, “İşçi sayısındaki azalma nedeniyle Bor Şeker İş Sendikası de  fabrikada azınlığa düştü. Böylece işçinin hakkını koruyacak bir örgüt kalmadı. Bu ülkemizde sendikasızlaştırma çalışmalarının somut bir örneği olarak gösterilebilir. Bor Şeker Fabrikasının Şeker Kota miktarı 62 bin ton, satışa konu taşınmazın yüzölçümü 1.408.335,9 metre kare alana sahip iken satış dışı arazileri de yeni alan şirketin kullanımında olduğu iddiaları var. Bor Şeker Fabrikasının özelleştirme sonrasında yarattığı olumsuz tablo giderek derinleşiyor” dedi. 
 
Editör: TE Bilişim