Niğde’nin en büyük sorun yumağı haline gelen Patates bu kez de İYİ Partili Milletvekili tarafından bir kez daha meclise taşınırken, İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun ise, daha önceden farklı mecralardan yaptıkları çağrıyı yineleyerek milli servetin ve Türk çiftçisinin emeğinin çöpe gitmemesi için davette bulundu.

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun Başta Niğde olmak üzere üretici illerin depolarında alıcı bekleyen ve neredeyse çürümeye başlayacak olan yaklaşık 2 milyon ton patatesin akıbetini de sordu.

BU BAŞLANGICIN DEVAMI GELMELİ

Bilindiği üzere Niğde’den geçtiğimiz günlerde İstanbul’un ilçe belediyelerinden önce biri 300 ton sonrada diğeri 350 ton patates almış tırlara yükleyip götürmüşlerdi. Yalnız görülen o ki yaklaşık 2 milyon ton patatesten sadece 650 ton satılmış geriye ise yaklaşık 1 milyon 900 bin 300 ton patates hala depolarda kalmaya devam etti. Böylece birkaç günde satılan 650 tonluk patates kocaman bir soruna sadece yara bandı olabildi.

İBRAHİM UZUN: MİLLİ SERVET VE ÇİFTÇİNİN ALIN TERİ HİÇ OLACAK

Başta Niğde’de olduğu kadar Nevşehir, Konya, Kırşehir, Aksaray, Sivas gibi illerimizde milli servetin adeta çürümesine göz yumulduğunu bunun ise kabul edilemeyeceğini söyledi. İl Başkanı Uzun açıklamasına “Patates üretimi yapan illerin dışındaki tüm belediyelere, özellikle büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yetkilerine seslenerek “Milli servetimiz gözlerimizin önünde depolarda çürüdü çürüyecek. Madem ilgili kurum ve bakanlıklar bu konuda yeterli değil sizleri Niğde’ye davet ediyoruz. Her geçen gün büyük bir zaman kaybıdır. Çiftçi yanlış politika ve tutum yüzünden yok olmak üzere, daha şimdiden bir çoğu borç, icra, haciz batağına saplanmış durumda. Böyle giderse, sonraki yıllarda ne ekilecek tarla, ne ekecek çiftçi nede patates gibi tarım ürünlerine erişmek kolay olmayacak” dedi. 

MİLLETVEKİLİ SORUNLARI TEK TEK SIRALADI

Meclise başta Niğde olmak üzere üretici illerin sorunlarını sıralayan ve bu konuda ne gibi çözüm önerileri olduğunu işaret eden İYİ Parti Muğla Milletvekili  Prof. Dr. Metin Ergun “Sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim” dedi ve devam etti: “Türkiye'de yıllık ortalama 5 milyon ton civarında patates üretildiği, bu üretimin de yaklaşık 1 milyon tonunun yazlık, 4 milyon tonunun ise kışlık olarak üretildiği bilinmektedir. Bununla beraber, belli bölgelerde belli şartlar altında üretilen patatese yönelik talebin geçmişe kıyasla ciddi şekilde azaldığı görülmektedir. Zira büyük alıcılar olan özel sektör firmalarının, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan bazı kamu kurumlarının pandemi ile mücadele kapsamında kapalı olması ve yabancı ülkelere yapılan ihracatta yaşanan sıkıntılar sebebiyle patatese yönelik toplam talep ciddi şekilde düşmüştür. Buna ilaveten, patates üreticilerimiz yeni ihracat pazarları bulma konusunda da önemli sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

DEPOLARDA 2 MİLYON TON PATATES BEKLİYOR!

Söz konusu sebeplerden dolayı, Türkiye'de en fazla patates üretilen ilk beş ilimiz arasında yer alan Niğde ve Nevşehir’deki mağara depolarda şuan 2 milyon ton kışlık patates olduğu ve Nisan ayına kadar tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Dolayısıyla, patates üreticilerinin içerisinde bulunduğu bu krizin yol açtığı zararlarının azaltılması gerekmektedir.

SORULAR!

Bu bilgiler çerçevesinde; Bakanlığınızın patates konusunda yaşanan mevcut krizle ilgili bir eylem planı var mıdır? Özellikle Nevşehir ve Niğde'de bulunan yaklaşık 2 milyon ton patatesin değerlendirilmesi ne şekilde öngörülmektedir?

Bakanlığınızın, patates üreticilerine zararları ile orantılı olmak kaydıyla destek verilmesi konusunda bir çalışması var mıdır?

Bakanlığınızın, patates üreticileri ve aracıları için önümüzdeki dönemde yeni ihracat pazarları bulunması konusunda bir çalışması var mıdır?”

Şimdi tüm patates üreticileri bu sorulara acil cevap ve çözüm bekliyor.”

Editör: TE Bilişim