Gündem İstihdam Seferberliği... Bakın... Birko neden batmış?

Birko – İplik ve  Koyunlu Halı  Fabrikası... Sessiz sedasız çöktü.

EKONOMİ 06.03.2017, 23:46 07.03.2017, 00:01 tiyo
Gündem İstihdam Seferberliği... Bakın...  Birko neden batmış?

Niğde’de bir dev çöktü… Önce onlarca işçi çıkarıldı… Ardından makinalar durdu… Makinalar satıldı… İcralar…  OSB alanından çıkarıldı…

Haber- Yorum; Selim GÖKEL

Bir dönemin örnek yatırımlarından, Niğde’nin markası idi…

Birko – İplik ve  Koyunlu Halı  Fabrikası

Sessiz sedasız çöktü.

Birkaç ortak sitemize  serzenişlerini iletti. Bu ortaklara  teyit, iltisak ve doğrulamak için tekrar mail attık geri dönüş olmadığından da bu mektupları yayınlamadık.

Birko’nun çöküşünü CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TBMM’de konuşması ve basın açıklamaları ile sorguladı. Onun harici hiçbir demeç, açıklama, tespit ve  araştırma görmedik. Niğde Anadoluhaber gazetesi de bir kaç seri haber yaptı. 

Bugün ekonomi alanında en güçlü yayın yapan Dünya Gazetesinde ilk sayfa da manşette bir haber vardı. ADASO – Adana Sanayi Odası’nın araştırmasını manşetine taşımış ve Niğde-Birko’yu da içeren araştırma sonucunu açıklıyordu.

Araştırma ve haber içeriği aşağıda okuyabilirsiniz.

Birko – Koyunlu Halı gibi bir fabrika yok oldu. Niğde’den bir tek ses çıkmadı. Bu araştırma ve açıklamayı Niğde Ticaret ve Sanayi Odası yapamaz veya yaptıramaz mıydı? Felaket geliyorum derken uyarı ve girişimlerde bulunulamaz mıydı?  Bir iktidar milletvekilinin böylesi bir olayda açıklamasını dahi görmedik. Bırakın müdahale edilmesini.

Vatandaş da siyasilere eleştirilerini iletirken o klasik  lafı “bir fabrika bile yaptıramadılar” der. Yav,  var olan fabrikaya sahip çıkamadık…

Şimdi “İstihdam Seferberliği” başlatıldı ya.. Niğde’de de toplantılar yapılıyor… 

Birko-Koyunlu Halı neden battı… Aşağıda okuyun…

İlgili haberler ise sayfanın taa dibinde. 


***

Gülyüz ÇAVDARCI - Recep ŞENYURT - Dünya Gazetesi 

İplik ithalatında koruma kalktı, bazı tahminlere göre son üç yılda yüzlerce fabrika kapandı. Yüzlercesi üretimi azalttı. Sadece geçen yıl suni sentetik iplik sektöründe 12 bin istihdam kaybı oldu. Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) raporu, sektörün dampingli ithalat yüzünden büyük sıkıntı yaşadığını ortaya koydu. İplik üreticilerinin dampingli ithalat tehdidi ile karşı karşıya kaldığını açıklayan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye’nin kendi üreticisini koruyacak tedbirleri alamadığını, birçok işletmenin kapandığını söyledi. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Sektör korumasız. Fabrikalar kapanıyor. En son Bursa’da 2, Niğde’de 1 fabrika kapandı” dedi. Beyteks’in sahibi Ali İlbeyli, “Ceyhan, Osmaniye ve Kadirli’de 5 bin işçi kapasiteli fabrikalarımız var, bin 500 kişi ile çalışıyoruz” diye konuştu. Kayalar Tekstil Firma Sahibi Ömer Kaya, “Akdeniz Bölgesi’nde, Anadolu’da Doğu ve Güneydoğu’da son 3 yılda kapanan yüzlerce iplik fabrikası oldu” dedi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, suni sentetik iplik ve pamuk ipliğinde Türkiye’nin kendi üreticisini koruyacak tedbirleri alamadığını, bu yüzden de birçok işletmenin ya kapandığını ya da piyasa koşullarında rekabetçi fiyat tutturamayacak kadar düşük kapasitelerle çalıştığını söyledi. Türkiye’nin iplik üretim kapasitesinin ithalatı karşılayacak kapasitede olduğunu vurgulayan Kıvanç, dampingli ithalat nedeniyle ciddi iş kayıpları olduğunu, 1.3 milyar dolarının ithalata gittiğini açıkladı. Kıvanç, “Güçlü Türkiye İçin Milli İstihdam Seferberliği başlatıldı. Haksız rekabet ortadan kaldırılırsa iplik sektörü en az 25 bin kişiye ek istihdam sağlayabilir. İthalata giden para da ülkemizde kalır” dedi.

Suni sentetik iplikte yürürlükte olan anti-damping tedbirlerinin trafik sapması gibi nedenlerle etkili sonuçlar doğurmadığını belirten Kıvanç, şöyle konuştu: “2016’da gerçekleştirilen 190 bin ton ithalat en az 12 bin kişilik istihdam kaybına neden oldu. Benzer bir durum pamuk ipliği için de geçerli. 180 bin ton ithalat olmasıydı, en az 10 bin kişilik istihdam yaratılabilirdi. Daha fazla üretip iş sahaları açabilmek için devletimizden haksız rekabeti ortadan kaldıracak tedbirlerin bir an önce hayata geçirmesini bekliyoruz.”

Koruma kalkınca ithalat arttı

Pamuk ipliğinde 2008’de getirilen ve 2013’e kadar yürürlükte kalan koruma önleminin olumlu sonuçlar doğurduğunu, soruşturma öncesinde 184 bin ton civarında seyreden ithalatın 95 bin tona kadar gerilediğine dikkat çeken Kıvanç, “Önlemlerin sona ermesiyle ithalat kısa sürede yüzde 60’tan fazla artarak 151 bin tona çıktı. Yerli üreticiyi tehdit eder noktaya geldi. 2015 genelinde 10 bin ton azalma olsa da 2016’da yüzde 25.1 artışla 180 bin tona, tarihi seviyelere çıktı. Böyle giderse 200 bin ton seviyelerini aşacaktır” dedi.

Pakistan’la yapılan Serbest Ticaret Anlaşması’nın da (STA) firmalar için önemli bir tehdit olduğunu belirten Kıvanç, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Pakistan STA’sı kapsamına dahil edilmemesi gerektiğini, telafi edilemeyecek kayıplar olabileceğini söyledi. Dampingli ithalatın tehdit ettiği bir başka konu da Türkiye’nin sektördeki entegre yapısı… Pamuktan ipliğe, iplikten kumaşa, kumaştan konfeksiyona giden bu yapı, üç ayda bir vitrin değiştiren ‘hızlı moda’ talebine cevap verebiliyor. Ucuz ithalatın zamanla bu zinciri kırması ve Türkiye'nin önemli bir avantajını kaybetmesi riski de var.

Bursa ve Niğde’de fabrikalar kapandı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, “Yurtdışından düşük maliyetlerle gelen satışları engelleyemiyoruz. Bu da Türkiye genelindeki fabrikaları ciddi anlamda zora sokuyor. Sektörümüz korumasız kaldı. İplik fabrikaları kapanmaya başladı. En son Bursa’da iki fabrika Niğde’de ise bir fabrika kapandı. Bu durum yatırım yapmak isteyen fabrikaların da motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Türkiye’ye baktığımızda ham madde sektörünün en çok desteklenen sektörlerden olması gerekiyor. Çünkü ham maddeniz varsa her şeyi yapabilir ve üretebilirsiniz. Bu konuda destek bekliyoruz, devletin koruma vergileriyle sektörü ayakta tutmasını istiyoruz” dedi.

Ek vergi konulması isteniyor

İthalat nedeniyle zarara uğrayan üreticiler üç farklı tedbir talep edebiliyor. ‘Koruma önlemi’ alındığında bir ürün grubunda tüm ülkelerden ithalat yasaklanıyor. İflaslar gibi somut kötü gidiş belgeleriyle dosya olarak DTÖ’ye sunuluyor, onayı alındıktan sonra uygulanabiliyor. İthalata ‘ek vergi’ ikinci önemli önlem yolu. Gümrük Birliği ve STA yapılan ülkeler hariç, bir ürün grubunda ithalatta alınarak, iç piyasaya ucuz girmesi önlenebiliyor. Üçüncü tedbir antidamping… Bu tedbir ülkelere teker teker uygulanabiliyor. Hatta işletme bazında gümrük vergisi artırımı yapılabiliyor. Ancak bu tedbirin alındığı ülke veya şirketler menşei başka bir ülke üzerinden göstererek (trafik sapması) uygulamayı aşabiliyor. Sunni sentetik iplikte anti-damping uygulamasının da bu yolla aşıldığı belirtiliyor.

....
http://www.dunya.com/ekonomi/iplik-fabrikalarina-ucuz-ithalat-darbesi-haberi-352479

 

Kaynak: Selim GÖKEL
Yorumlar (5)
vatandaş 6 yıl önce
ithalatı frenlemezsek tüm alanlarda ekonomik çöküntü her şey çin malı,tayvan,kore malı yerli ürünmü kaldı .et ithal,oyuncaklar,elektronik ev alatleri,tarım alet makinaları ,tohumluklar vb daha neler neler ozalın serbes piyasa pisliği ülkemizde 30 yılda her alanı çökertti lütfen çocuklarımızın geleceği için yerli ürün kullanalım paramız ülkemizde kalsın.ben sırf bu düşüncemden dolayı elektirikli ev aletlerimde arçelik ve vestel gibi yerli türk malı olan ürünleri kullanıyorum.sizlerede türk mallı kullanmanızı öneririm .ülkeniz için geleceğimiz için her şey yerli olsun türkiyem..
Ayranımız yok içmeye tahterevanla gideriz uçmaya 6 yıl önce
Bizim fabrikaya ihtiyacımız yok, havaalanımızı ve tıp fakültemizi yapsınlar.
NİĞDE Mİ? 6 yıl önce
niğdede ticaret ve sanayi odası, osb başkanı, borsa başkanı eski ve yeniler sadece bankada, dovizde, arsada, gayrimenkulde sıcak para tutarlar, cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlattı, bunların bu paraları yatırıma dönüştürmesi şart oldu, vekillerin bu duruma el atması, sıcak para tutan niğdenin bu insanlarını yatırıma zorlaması şart oldu.
Kimin umrunda EY BİRKOO 6 yıl önce
İşi gücü bıraktık artık bi Başkanlığı getirip ülkeyi de Birkoya çevirseydik milletçe huzura ereceğiz anlaşılan
Dr Donald 2 yıl önce
Merhaba!
Nasılsın?
Hastanem şu anda acil nakil için üç (3) Böbrek donörüne ihtiyaç duyuyor, her Böbrek vericisine toplam 550.000,00 USD tazmin edilecek. Seyahat belgelerinizden ve doğrulandıktan sonra ortaya çıkabilecek tüm masraflardan biz sorumluyuz. Sağlıklı ve sağlıklı vücut bu E-posta ile iletişime geçmelidir: [email protected] ([email protected])
Yalnızca ciddi bağışçılar,% 100 garantilidir.
banner832
Günün Anketi Tümü
BOR'da Hangi Yatırım Gerçekleştirilmeli... Geliştirilmeli...
BOR'da Hangi Yatırım Gerçekleştirilmeli... Geliştirilmeli...
Günün Karikatürü Tümü
Namaz Vakti 29 Mart 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 28 60
2. Eyüpspor 27 53
3. Pendikspor 27 50
4. Rizespor 26 49
5. Sakaryaspor 27 49
6. Keçiörengücü 28 47
7. Bodrumspor 27 42
8. Manisa FK 26 42
9. Göztepe 27 41
10. Boluspor 27 41
11. Bandırmaspor 26 40
12. Tuzlaspor 27 28
13. Erzurumspor 26 25
14. Altay 27 25
15. Adanaspor 28 25
16. Altınordu 27 23
17. Gençlerbirliği 27 21
18. Denizlispor 28 17
19. Yeni Malatyaspor 28 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13

Gelişmelerden Haberdar Olun

@