Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde çiftçilerin sorunlarını dinledi. Gürer’e dert yanan çiftçi, bakım masraflarını karşılayamadıkları için bahçelerindeki kiraz ağaçlarını sökmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Tarlanın birini de borçları ödeyemeyince bankaya kaptırdık” dedi.

GÜRER KÖY KÖY GEZİYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim bölgesi olan Niğde’de ilçe, belde ve köy gezilerini sürdürüyor. 

ÇİFTÇİLER GÜRER’E DERT YANDI

Altunhisar ilçesinde üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan çiftçiler, üretim maliyetlerinin artmasına karşın, ürünlerinin para etmemesi nedeniyle tarımdan uzaklaşmaya başladıklarını belirtti.

35 YILDIR BÖYLE SIKINTI YAŞAMADIK 

Gürer’e üreticilerin yaşadığı sorunları anlatan üretici Hacıali Kirazcı, 35 yıldır tarımla uğraştığını ancak bu seneki kadar zorlu bir yıl görmediklerini belirterek, “35 yıldır gübre ve ilaç bu kadar pahalı olmadı. Ürettiğimiz ürünler yaptığımız masrafı bile karşılamıyor. Bezelyede zarar ettik, elmada iç kurduyla mücadele edemiyoruz, çünkü ilaç çok pahalı. Kirazda üretim maliyeti arttığı için ürünlerimiz maliyet fiyatına bile satılamıyor. O nedenle bu bahçeden 290 kiraz ağcını kesmek zorunda kaldık” diye konuştu. 

BANKA, ALACAKLARINI İCRA YOLUYLA TAHSİL EDİYOR 

Pazar sorunu yaşadıklarını, ürünlerini değerinde satamadıklarını söyleyen  üretici Hacıali Kirazcı, “Bankalara olan kredi borcumuzu ödeyemediğimiz için banka icra yoluyla tarlamızı satıp alacağını tahsil etti. Bu durumda çok çiftçi var. Biz de tarlanın birini bankaya kaptırdık” şeklinde konuştu. 

ÇOCUKLARIMIN İSTİKBALİYLE OYNAMAK İSTEMİYORUM 

4 ayda 42 bin lira masraf ettiği bahçesinden elde edeceği muhtemel gelirin, maliyeti bile karşılamayacağını öngördüğünü belirten üretici, “Bu şartlarda çocuklarıma bu bahçeyi bıraksam sorun bırakmış olacağım. Onların istikbaliyle oynamak istemiyorum. Çünkü tarımla uğraşırlarsa onlar da benim gibi sıkıntı yaşayacaklar” ifadelerini kullandı. 

SORUNLARI YETKİLİLERE ULAŞTIRIYORUZ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise tarla, bağ ve bahçelere giderek, üreticilerin sorunlarını dinlediklerini, bu sorunları kurumlara duyurup çözüm üretilmesini beklediklerini ifade etti. 

OLAN ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYE OLUYOR 

Ömer Fethi Gürer ilaç, gübre, mazot ve tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik ücretlerinin sürekli arttığını, maliyetin artmasına rağmen ürünlerin değer kazanmadığını ifade ederek, “Maliyet artıyor, ama üreticinin sattığı ürünlerin fiyatı yerinde sayıyor. Tüketici de çok pahalı ürünle karşı karşıya kalıyor. Aracılık düzene sokulmadığı için üretici ve tüketici zarar ediyor.  Bu işten sadece aracılar kazanç sağlıyor. Böyle olunca üretici tarımdan çekilmek durumunda kaldığı için olan yine ürün bulmakta zorlanan tüketiciye oluyor” diye konuştu. 

ÜRETİCİLERE DOĞRU  DESTEK SAĞLANMALI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  pandemi koşulları, kuraklık, ekonomik sıkıntı ve diğer sorunlar nedeniyle tarımda ciddi sıkıntıların yaşandığına da dikkat çekerek, “Siyasal iktidarı uyarıyoruz, tarımda çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu, ülkemizin gıdaya erişimi başta olmak üzere pek çok sorunu da beraberinde getirecek. Zararın neresinden dönersek kardır, bir an önce üreticilerin dertlerini ve sıkıntılarını çözüp, planlı bir tarım dönemine geçilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. İthalat çözüm değil pansuman tedbirdir. Çiftçimizin üretimin içinde kalması için yapılması gereken çalışmalar bir an önce yapılmalıdır. Girdi fiyatları düşürülmeli, borçlar uzak ara ötelenip faizler silinmelidir ” dedi. 

Vekil Cevahir Uzkurt 2. Teknopark müjdesini verdi. Vekil Cevahir Uzkurt 2. Teknopark müjdesini verdi.

Editör: TE Bilişim