Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin 5 Şubat Onur Günü nedeniyle düzenlediği Niğde’nin enleri programına katılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı yaklaşık yirmi ilin gazetecileri ile yolumuz Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu’na düştü.

 

Haber: Şerife Türkeş Kanaatbilen

 

 

 “Kader mahkumları”nın düştükleri cezaevlerinde “cehennem azabı yaşadıkları” kanaati, oldukça yaygındır. Ancak gelin görün ki, Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne ve ekibi “cehennemi, cennete döndürmeyi” bilmiş.

 

 

Adeta bir mucize

 

Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu gazetecilere yaptığı sunumunda, İşyurdu’ndaki işkolları ile yapılan işleri ve bundan sonra da yapmak istediklerini bir bir anlattı. Adına mucize diyeceğimiz, “mahkumun sanatkar”, “gardiyanın usta” olduğu bu güzel dünyanın sır perdesini Fidanoğlu’nun eli ve diliyle araladık.

 

-----------

 

Toplumumuzda; “kader mahkumları”nın düştükleri cezaevlerinde “cehennem azabı yaşadıkları” kanaati, oldukça yaygındır. Ancak gelin görün ki, Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu ve bu kurumun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne ve ekibi “cehennemi, cennete döndürmeyi” bilmiş. Bu müessesede demir parmaklıklar adeta bir gül bahçesine dönmüş. Bunu nasıl başarmışlar, gelin bunu da kendi ağızlarından nasıl dinlediğimizi aktaralım:

 

Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin 5 Şubat Onur Günü nedeniyle düzenlediği Niğde’nin enleri programına katılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı yaklaşık yirmi ilin gazetecileri ile yolumuz Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu’na düştü. Burada, Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu gazetecilere bir sunum yaptı. Fidanoğlu sunumunda, Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü’ndeki  işkolları ile yapılan işleri ve bundan sonra da yapmak istediklerini bir bir anlattı. Gelin adına mucize diyebileceğimiz, “mahkumun sanatkar”, “gardiyanın usta” olduğu bu güzel dünyanın sır perdesini Fidanoğlu’nun eli ve diliyle aralayalım: “Açık Ceza İnfaz Kurumu, 1962 yılında Niğde - Adana Karayolu’nun 7’nci kilometresinde, 7 bin 229 dekarlık arazi üzerinde kurulmuştur. 2 bin 500 dekarında sulu ve kuru tarım yapılmaktadır. 3bin dekarlık alan Niğde Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa ağaçlandırılmıştır. 117 dekarında Bodur Elma Tesisi bulunmaktadır. 250 dekar ceviz bahçesi de yer almaktadır. Buna 6 dekar kiraz bahçesini katmak gerekir. Kalan 130 dekarlık alan ise idari bina ve iş atölyeleri olarak kullanılmaktadır.”

 

KESİMHANELER

Ramazan Fidanoğlu kurumda gerçekleştirilen hayvancılıkla ilgili çalışmaları da şu şekilde dile getirdi: “Besi ahırlarında üretilerek kesimlik hale gelen büyükbaşlar, modern et kombinamızda kesimi yapılmaktadır.

 

Yaklaşık maliyeti 3 milyon liraya malolan modern kesimhanenin inşaatına 2009 yılının Nisan ayında başlanmış olup İşyurdu’muz ve hükümlülerin marifetleriyle kısa süre içerisinde toplam 1 milyon 250 bin liraya mal edilerek 2010 yılının Haziran ayında deneme kesimine başlanmış ve bir yıl gibi kısa bir sürede hizmete girmiştir.

 

Kesimhanemizde, Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün vermiş olduğu Gıda Üretim Onay Belgesi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimi yapılmaktadır.

2013 yılı sonunda kesimhanemize Helal Gıda Belgesi de almak için başvuru yaptık. Belgeyi verecek firma yetkilileri tarafından, ciddi ve sıkı bir incelemeden geçtik. 2014 yılı başında Helal Gıda Belgesi almaya hak kazanmış, kesimlerimizin helal usullere göre yapıldığı tescillenmiştir.

 

Büyükbaş hayvancılık işkolumuzda besinin yanı sıra süt inekçiliği de yapılmaktadır. Kesimhaneye ve mandıraya destek sürmektedir. Büyükbaş hayvancılık işkolunda, bin 800 büyükbaşlık besi ahırı bulunmaktadır.

 

Büyükbaş hayvancılık iş kolunda 1 veteriner hekim, 2 hayvan sağlığı teknikeri ve 4 infaz ve koruma memuru görev yapmakta olup toplam 36 hükümlü istihdam edilmektedir.

Hükümlüler infaz süreleri içinde veteriner hekim ve hayvan sağlığı teknikerleri tarafından hayvan hastalıkları, hayvan bakımı ve beslenmeleri hakkında gerekli bilgi ve eğitimi alarak modern hayvancılığı öğrenmektedirler.

 

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK

Küçükbaş hayvancılık iş kolunda 1 infaz ve koruma memuru görev yapmakta olup, toplam 9 hükümlü istihdam edilmektedir

Küçükbaş hayvancılık işkolumuzda 500 başlık küçükbaş damızlık ağılı, bin başlık küçükbaş besi ağılı bulunmaktadır.

Kurumumuzda büyükbaş süt inekçiliğinden elde edilen süt, 2012 yılının Ağustos ayında yapımına başlanılan ve 2013 yılının Nisan ayında tamamlanarak faaliyete geçirilen modern mandırada işlenmeye başlanmıştır

 

Modern mandırada, süzekli kantarlı süt alım ünitesinden laboratuvara, çift cidarlı süt pişirme ünitesinden süt soğutma tankına kadar herşey hijyen ön planda tutularak yoğurt imal edilmektedir.

 

2015 yılı itibariyle süzme yoğurt ve kefir üretimine de başlanılmıştır. Bu iş kolunda 4 infaz ve koruma memuru görevlendirilmiş olup 13 hükümlü istihdam edilmektedir.

 

ZİRAAT İŞ KOLU

Bin 500 dekar alanda sulu ve kuru tarım dönüşümlü olarak yapılmaktadır. Ziraat işkolunda 2 ziraat mühendisi, 9 infaz ve koruma memuru, 85 hükümlü istihdam edilmektedir.

Toplamda 117 dekar alanda bodur elma yetiştiriciliği yapılmaktadır.

 

Bu işkolunda 2 infaz ve koruma memuru 20 hükümlü istihdam edilmektedir.

 

YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER

Toplam 230 dekarlık alanda; arpa üretimi yapılmış olup, 155 dekarlık bölümünde dane ve saman, 75 dekarlık alanda ise hasıl arpa üretimi yapılmıştır.

Dane ve saman olarak hayvancılık işkolunun yem ihtiyacının bir kısmı karşılanmaktadır.

Bu işkolunda 2 infaz koruma memuru, 15 hükümlü istihdam edilmektedir.

Toplam 230 dekar alana slajlık mısır ekilmiştir.

Süt inekleri ve diğer besi hayvanlarının kaba yem ihtiyacının karşılanmasında kullanılmaktadır.

Bu işkolunda 2 infaz koruma memuru, 15 hükümlü istihdam edilmektedir.

Toplamda 12 dekarlık alanda patates üretimi yapılmaktadır.

Bu işkolunda 1 infaz koruma memuru, 5 hükümlü istihdam edilmektedir.

Toplam 360 dekar alana yonca ekilmiştir.

Hayvancılık iş kolunun kaba yem ihtiyacının karşılanmasında kullanılmaktadır.

Köklerinde bulunan bakteriler sayesinde toprağı azot yönünden zenginleştirerek arazi ıslahında kullanılmaktadır.

Bu işkolunda 2 infaz koruma memuru, 15 hükümlü istihdam edilmektedir.

2012 yılında,250 dekar alana, Şebin, Bilecik, Kaman1 ve Kaman 5 türleri olmak üzere 4 çeşit ceviz dikimi yapılmıştır.  6 dekar alana ise Napolyon ve Starksgold cinsi 2 çeşit kiraz dikimi gerçekleştirilmiştir. Ekonomik olarak, dikim tarihinden 5 yıl sonra verim alınabileceği planlanmaktadır

Fidan yetiştiriciliği alanında ise, 8 dekarlık alana Niğde Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa fidanlık kurulmuştur. Bu alanın fidan yetiştirme kapasitesi ortalama beşyüz bin adettir. Şu anda 15 bin fidan dikili durumdadır. Bu işkolunda 2 infaz koruma memuru ve 20 hükümlü istihdam edilmektedir.

Domates, biber, patlıcan da dikilmiştir. Domates, biber ve patlıcanın kurum içine ve personele satışları yapılmaktadır. Ayrıca 5 dekar alanda ise çilek yetiştiriciliği sürdürülmektedir.

MOBİLYA ATÖLYESİ

 

2008 yılında üretime geçen mobilya atölyesi 2 bin metrekarelik alana inşa edilmiştir. Modern iş makineleri ve kalifiye personeliyle Türkiye geneline satış yapmaktadır.

Mobilya atölyesinin 300 civarı hakim, savcı büro takımı ve muhtelif mobilya üretim kapasitesi vardır. Mobilya iş kolunda 1 endüstri mühendisi 6 teknisyen, 2 infaz koruma memuru, 2 hizmetli, 1 işçi ve 50 hükümlü istihdam edilmektedir. Bu kadro Türkiye genelinden gelen siparişler üzerine üretimini planlamakta ve gerçekleştirmektedir.

 

DÖŞEME ATÖLYESİ

Mobilya’nın yanı sıra döşeme işkolunda 2010 Mart ayında yapılan ilave ve yeni makine alımı ile daha geniş bir alana sahip olması sağlanmış, üretim kapasitesi artırılmıştır.  Döşeme atölyesi, aylık 2 bin adet imalat kapasitesine sahiptir. Türkiye genelindeki cezaevi ve adliyelerden gelen siparişler üzerine faaliyetlerini yürütmektedir. Bu iş kolunda 3 infaz ve koruma memuru görevlendirilerek 22 hükümlü istihdam edilmektedir.

 

DEMİR ATÖLYESİ

Demir atölyesinde de 4 teknisyen, 3 infaz koruma memuru, 1 yardımcı hizmetler personeli görevlendirilerek 30 tane hükümlünün istihdamı sağlanmaktadır.

 

BAKIM ONARIM ATÖLYESİ

Bakam Onarım Atölyesi ise Ceza İnfaz Kurumu’na bağlı araçların periyodik bakım ve tamirlerini gerçekleştirmektedir. Ayrıca sulama ihtiyacını karşılayan su kuyularında bulunan motopompların periyodik bakım ve onarımını da yapmaktadır. Bu işkolunda üretim, 2 teknisyen ve 1 infaz koruma memuru ve 30 hükümlü tarafından yerine getirilmektedir.

 

FIRIN ATÖLYESİ

Fırın Bölümü’nde, aylık olarak yaklaşık 60 bin adet ekmek üretimi yapılmaktadır. Üretilen bu ekmekler, kepek ekmeği ve piyasadaki normal ekmek olarak üretilmektedir.

Ekmeklerimiz; kurum içine 425 gram büyük ekmek, piyasaya 250 gram normal ekmek,125 gramlık da tost ekmeği olarak üretilmektedir. Fırın Bölümü’nde ayrıca; simit, poğaça, açma, pide ekmeği de üretilmektedir. Üretilen bu ekmeklerin, genellikle il içindeki kamu kurum ve kuruluşlarına satışı yapılmaktadır.

 

TERZİ ATÖLYESİ

Terzi Atölyesi’nin, yıllık 20 bin nevresim takımı üretim kapasitesi vardır. Bu iş kolunda 1 infaz ve koruma memuru, 1 teknisyen ve 16 hükümlü istihdam edilmektedir. Üretimi yapılan ürünler: nevresim takımı, yastık, hakim - savcı cübbesi, kasap - aşçı önlüğü, personel ve hükümlü iş elbiseleri…”

 

Evet, Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu’nun atölyelerindeki mahkumların, kendilerine, ailelerine ve de ülkelerine nasıl birer faydalı insanlar olduklarını en yetkili ağızdan Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Fidanoğlu’nun ağzından dinledik. Hükümlülerin gözlerinin içinin nasıl parladığını, topluma nasıl entegre olduklarını gördük. Bundan toplum adına çok mutlu olduk. Ancak Ramazan Fidanoğlu; “Yetmez, dahası gelecek” diyor ve bundan sonraki hedeflerini de şu şekilde sıralıyordu:

*) Bağlı bulunduğumuz Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılan Açık Ceza İnfaz Kurumu Projesi kapsamında yapılan Showroom binasını faaliyete geçirmek,

*) Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan sayısını 2 bine çıkararak her yıl hayvan sayısını arttırmak,

*) Mevcut olan süt ineklerinin sayısını her yıl arttırarak verimi yükseltmek,

*) Hayvancılığa paralel olarak kavurma ve köfte ünitesi kurmak, *) Her yıl 9000’e yakın ağaçlandırma yapmak,

*) Düzenli olarak toprağın verimini arttırmak,

*) Kurak arazide lavanta yetiştirilerek arıcılık işkoluna girmek,

*) Şeker otu üretimi gerçekleştirmek, 

*) Yem depolarını geliştirerek silo kurmak,

*) Hayvan sayısının artmasının paralelinde yem ihtiyacının karşılanması için Yem Fabrikası kurmak,

*) Hükümlülerin yaptıkları sporu geliştirmek amacıyla çim saha yapmak.

Editör: TE Bilişim