Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu, muhasebecilerin defter tasdik ücreti adı altında Niğde’de sadece sermaye şirketlerinden 500 bin TL’nin üstünde, Niğde genelindeki tüm esnaflarla birlikte  2.5 milyon lira haksız kazanç elde ettiğini ifade ederek, bu konuda adil olmalarını ve yetkililerin görevlerini yapmasını istedi.

 

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

Her yıl sonu işletmelere ait defterlerin noter tarafından tasdik edilmesi ve muhasebe faaliyetlerinin devam edilmesi zorunluluğu, muhasebecilerin haksız kazanç elde ediyor mu sorusunu akla getiriyor.

Konu ile ilgili olarak çok sayıda şikayet aldığını ifade eden Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu, düzenlediği basın toplantısıyla konuya sert tepki göstererek muhasebecilerin adil olmasını istedi.


Çalapkulu toplantısında çarpıcı rakamlar açıklayarak konunun üzerine gitti. Sermaye şirketleri olan LTD’ler ile A.Ş.’lerin toplamda noter tarafından tasdik edilmesi zorunlu olan defter sayısının 6 olduğunu ve her defterin 1-100 sayfasının 52.46 liraya tasdik edildiğini ifade ederek bu rakama kırtasiye giderleri ile kapanış tasdikleri dahil edildiğinde toplam maliyetin 403.00 Lira olduğunu ifade ederek, muhasebeciler odasının bu işe belirlediği ücretin 700 TL olduğunu ifade ederek adil olmaya çağırdı.

Çalapkulu açıklamasında hiçbir meslek kuruluşunu ve kişileri hedef almadığını vurgulayarak; “Amacımız birilerine karşı olmak değil. Bizler her mali dönemde muhasebecilerle yapılacak hizmetten dolayı sözleşme yapıyoruz. Bunun anlamı şu dur, odamız üyesi işletmelerinin muhasebe işlerini, muhasebeciler üyelerimiz adına takip ediyor. Bu hizmetin karşılığı olan ücreti de üyelerimiz ödemektedir. Ama yıl sonu gelince defter tasdik ücreti adı altında bir durumla karşılaşıyoruz. Bizler bunun muhasebeciler tarafından makbuzla ispatını istiyoruz. Nedeni açıktır. Belirli bir ücret karşılığı mükelleflerine hizmet vermekle yükümlü muhasebeciler yıl sonunda bizlerden “sus payı” adı altında defter tasdik parası istiyorlar. 1. Sınıf tacirler ve sermaye şirketleri için istedikleri bedel 700 TL iken, Bilanço esaslı tacirler için 500 TL, 2. Sınıf tacirler için 180 TL, serbest meslek erbabı olanlar için yine 180 TL istiyorlar. Oysa gerçek şudur; kırtasiye giderleri dahil; A.Ş ve LTD Şti’ler için 403 TL, bilanço esaslı tacirler için yine 403 TL, 2. Sınıf tacirler için 43 TL, serbest meslek erbabı için maliyet 48 TL’dir. Bizlerden hem muhasebe ücreti alıp, hem de defter tasdik parası adı altında haksız kazanç elde etmelerini kabullenmiyoruz” dedi.


Çevre illerde muhasebecilerin bu durumu örnek gösterdiğini hatırlatan Çalapkulu, kötüden emsal olmaz diyerek, her işletmenin ne kadar defter tasdik parası tutuyorsa o kadar ücret alınmasını, işletme sahiplerininin muhasbecilere güven kaybı yaşamamasını vurgulayarak Niğde Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’na bir çağrıda bulunarak; “Bizler bir açıklama değil, bu fahiş yanlışlığın acilen düzeltilmesini istiyoruz” dedi.


Toplantıya katılan meclis üyeleri ve bazı işletme sahipleri yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi. Defter tasdikleri konusunda muhasebecilerine kendileri yapmak istediklerini ifade eden mükellefler, bu talebin muhasebeciler tarafından ret edildiğini ifade ettiler. Konu ile ilgili olarak Başkan Çalapkulu ise; “Defter tasdik himzeti muhasebe hizmetlerinin bir parçasıdır. Muhasebeciler sözleşmelerini bu eksende yapsınlar. Yıl sonu gelince defter tasdik ücreti adı altında belgelendiremeyeceği ek ücretler talep etmesinler dedi.


Niğde ve Bor’da 2.5 milyon TL’lik Haksız Kazanç!

Niğde ve Bor’da 1050 adet sermaye eksenli işletmenin olduğunu ifade eden Başkan Çalapkulu, muhasebeciler bu işten 500 bin TL’nin üstünde haksız kazanç elde ettiğini, bunun esnaf sicile kayıtlı üyelerle hesapladığında 2.5 milyon lira yani 2.5 trilyon gibi bir haksızlık doğurduğunu ifade etti.

Bu konu ile ilgili olarak muhsabecilerin defter tasdik hizmeti konusunda ödedikleri harçları belgelendirmesini isteyen Çalapkulu, eğer bu hizmet karşılığı ek ücret istiyorlarsa dönem başında mükelleflerle bu konu üzerinde anlaşma yapmalarını istedi.

Oda üyelerinin kırtasiye gideri diye bir ücret alınmasına tepki gösterdiği gözlemlenirken; “Bizler sattığımız ürüne paketleme ücreti diye bir ek ücret almıyoruz. Ama muhasebeciler verdikleri hizmete karşılık birde yılda 15-20 TL arasında kırtasiye gideri diye bir ücret alıyorlar. Bu kabullenemez bir durumdur” dedi.

 

 

 



Editör: TE Bilişim