Bor Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçtiğimiz aylarda açılan Girişimcilik kursuna 186 başvuru yapılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 60 aday kursa katılma hakkı kazanmıştı. Girişimcilik kursu tamamlandı ve törenle sertifikaları verildi.


Bor TSO binasında yapılan sertifika törenine Niğde Milletvekili Ömer Selvi, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bor İlçe Kaymakamı Muammer Balcı, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, Bor TSO Başkanı Emrah Çalapkulu, Bor TSO Meclis Başkanı Fikret Daş, Meclis Yönetimi ve üyeleri katıldı.


Girişimcilik kursu sertifika töreni sırasında bir konuşma yapan Bor TSO Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Çalapkulu, yaptığı konuşma da ; Avrupa’ da İtalya , İspanya Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde işsizlik yüzde 20-25’lere dayanırken genç işsizlik ise yüzde 50’lerde, Avrupa ekonomisinin bel kemiği ülkelerde, Almanya, İngiltere ve Fransa’da genç işsizlik yüzde 20’lerde Türkiye‘de işsizlik yüzde 9’larda iken, genç işsizlik yüzde 40’lara dayanmış durumda. Türkiye'nin her yıl 750 bin kişiye iş bulma mecburiyeti var. Her yıl 750 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Bu rakam 8 yıl sonra 1 milyon olacak. Artık devlet eliyle iş bulma şansı yok. Bu işsizlere kim iş verecek, elbette özel sektör verecek. Peki özel sektörün kaynağı ne, girişimcilik. İşte her yıl bizim bu artan nüfustan 100 bin girişimci ye ihtiyacımız var.” dedi.

“PEYGAMBER EFENDİMİZİN EŞİ TÜCCARDI “

Çalapkulu konuşmasının devamında “ Kadınların Toplam çalışma hayatına katkısı dünyada en düşük ülkelerden birisiyiz. Yüzde 26'lar seviyesindeyiz. Dünya ortalaması yüzde 47, Avrupa Birliği'nde kadının istihdama katkısı yüzde 60'lar seviyesinde Biz peygamber efendimizi örnek alıyoruz. Peki peygamber efendimizin eşi Hazreti Hatice mesleği neydi? tüccardı. Örnek aldığımız peygamber efendimizin eşi Mekke'nin en büyük tüccarlarından, Mekke'nin en büyük iş kadınıydı o devirde. Peki peygamber efendimizi örnek alıyoruz da Kızını neden girişimci yetiştirmiyorsun? Eşini neden çalıştırmıyorsun ? “dedi.


“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TÜRLÜ SORUNLARI VAR , GİRİŞİMCİ SAYISI BİR NOKSANLIK”


Türkiye'de yüz kişiden 5'inin girişimci olduğunu dile getiren Çalapkulu; ;” Girişimcilik oranı Avrupa'da yüzde 12, ABD'de yüzde 11'lerde Dünya geneline bakıldığı zaman Türkiye'deki girişimcilik oranı yüzde 5 ile çok aşağı seviyelerde. Bu verinin yanında bunu etkileyen çok kötü bir veri var. Bu 5'nin yüzde 80'i de zorla girişimci olmuş. Yani isteyerek girişimci olmamış. Çıkmış iş aramış, bulamamış, girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değil de zoraki, yani elinde avucunda ne varsa toparlayarak iş kurmuş. Yani düşünebiliyor musunuz her yüz kişiden bir kişi isteyerek kendi işini kurmuş' dedi.


“ Ülkede Bugün Bahsettiğimiz Başarı, Her 100 Kişiden Birinin İstekli Olmasıyla Ortaya Çıkıyor.”


Türkiye'nin dünya genelinde 16. büyük ekonomiye sahip olmasının girişimci olan her yüz kişiden bir kişinin çalışmasıyla ortaya çıktığını dile getiren Çalapkulu 'Türkiye'de yeni şirket kurulumlarının yüzde 80’i üç sene içinde kapanıyor. Yani zaten yüzde 80'i zorla iş kuruyor. Yüzde 80’i de kapanıyor, verimli olamıyor. Yani bu ülke bugün bahsettiğimiz bu başarı hikayesini her 100 kişiden birinin istekli olmasıyla ortaya çıkarıyor' dedi.


Bor TSO Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Çalapkulu’nun konuşmasının ardından törende bulunan protol üyeleri girişimcilere sertifikalarını verdiler.




Editör: TE Bilişim