Resmi Gazete’de dün yayımlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına göre, Turhal, Yozgat, Çorum, Kırşehir ve Bor şeker fabrikalarının satışına onay verildi. Şeker-İş Sendikası, Özelleştirme İdaresi’nin satış kararının durdurulması talebiyle Danıştay’a dava açmıştı. Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlık yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, Danıştay’ın kararını beklenmeden alelacele 5 şeker fabrikasının satışını onaylaması dikkat çekti.

HUKUKEN MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararına tepki göstererek, “Hukukun kararı beklenmeden fabrikaların satışı onaylanmıştır” dedi. Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararının da yürütmesinin durdurulması için Pazartesi günü Danıştay’a dava açacaklarını belirten Gök, “Fabrikaların kapanmasına neden olacak bir özelleştirmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. İşçi, pancar çiftçisi ve bölge halkının tepkisini Ankara’ya taşımak için bir milyon 600 bin imzayı Sayın Başbakan’a iletmiştik. Hukuken de mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasından 8-9 tanesinin yakın bir zamanda üretimden çekileceğini vurgulayan Gök, “Bunu öngörebilmek için kâhin ya da âlim olmaya gerek yok. Allah ömür verirse hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Durum bu kadar vahimken hükümet yanlış donelerle fabrikaların bilinçsiz bir şekilde özelleştirilmesinde ısrar ediyor” dedi. Diğer yandan hükümet, 24 Haziran seçimlerinden dolayı başta emekliler olmak üzere toplumun farklı kesimlerine ekonomik ve sosyal destek paketleri açıklarken, toplumsal tepkiye rağmen şeker fabrikalarının satışında ısrarlı davranması manidar bulunuyor.

SATIŞI ONAYLANAN 5 FABRİKAYI KİMLER ALMIŞTI?

Turhal Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 569 milyon lirayla Kayseri Şeker, Çorum Şeker Fabrikası için en yüksek teklifi 528 milyon TL bedelle Safi Katı Yakıt şirketi, Yozgat Şeker Fabrikası ihalesi için en yüksek teklifi ise 275 milyon TL ile Doğuş Yiyecek, Niğde Bor Şeker Fabrikası’nda en yüksek teklif 336 milyon TL ile Doğuş Yiyecek ve Kırşehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 330 milyon lira ile Tutgu Gıda vermişti.

Editör: TE Bilişim