Borhaber.net ve Nigdehasret.com siteleri olarak  Bor-Ankara yolu üzerinde 9. kilometre’de bulunan Bor Karma Organize Sanayi Bölgesini – OSB’yi ziyaret ettik.   yatırım yapan sanayicilerle görüştük, sorunlarını  ve önerilerini dinledik.


Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi yaklaşık iki yıldır Çin Yatırımı nedeni ile ulusal gündeme de girdi.  2006 yılında hizmete açılan  Bor OSB’yi çok  farklı gördük. Tahminimizden daha çok fabrika ile karşılaştık. İşletmelere tahsis edilen büyük alanlar ile bölgedeki uçsuz bucaksız  ova dikkatimizi çekti.

 

Bor OSB’ye gitmeden evvel ön bilgi için Bor OSB’nin resmi sitesi  www.borosb.org.tr  ‘a girdik. İlk şaşkınlığımız  siteyi görünce oldu. Bor  OSB’ye hiç yakışmayan çok basit amatörce hazırlanmış bir site. Yeterli bilgi,  hatta hiç bilgi yok. Oysa buraya yatırım yapmayı düşünen bir iş adamı olsak ilk olarak internet sitesini kontrol ederiz. Niğde OSB’nin sitesinin kopyalanması lazım.

Niğde, sanayileşme de istediği gibi bir konuma gelemese de Bor OSB (Organize Sanayi Bölgesi) küçük ölçekli  firmaların tercih ettiği bir yer olmuş.

Borlulardan OSB kaynaklı hava kirliliği şikayeti çok almıştık. Yerinde de bunu gördük. Akşam saatlerinde üzerini kaplayan hava kirliliği dikkati çekiyor. Bacalar bir yandan fabrikaların çalıştığını gösteriyor, bir yandan da kirliliği. Hiçbir organize sanayi sitelerinde  tolerans gösterilmeyen  konular, Bor OSB’de göz ardı ediliyor. Başka bölgelerdeki OSB’de faaliyet gösteremeyen firmalar, Bor İlçesine gelmiş.  Belki de… Bor OSB Müdürlüğü böylesi çevre ve insan sağlığı açısından mahsurlu- kontrolsuz  firmalara izin vermemiş olsa,  bu seferde sanayi bölgesinin tercih edilmemesi riski oluşuyor.  Zaten zar zor yatırımcı bulunuyor.

Çevre, hava kirliliği, atık, insan sağlığı, iş güvenliği gibi başka yerde hassas davranılan konularda ne yazık ki burada belki de daha genç olmaktan kaynaklı tavizler verilmiş.  Bu gün için tam olarak sorun oluşturmuyor ancak bu yakın gelecekte, özellikle hava kirliliği, toprak kirliliği açısından  sorun çıkaracak diye düşünüyoruz.

Dericilik (Dabaklık) ve hurdacılık gibi geri dönüşüm iş kollarını  daha yoğun olduğunu gördük. Yeni iş kollarının OSB’ye kazandırılması lazım. 

İşletme sahiplerine sorduk… Bir sanayici neden Bor OSB’yi tercih eder?

Bor OSB Teşvikte 5. Bölge de yer alıyor ancak 6. Bölge imkanlarından yararlanmaya başlamış.

Yeterli teşvik var. Çalışan sayısının 50’nin üzerinde olması halinde teşvikten faydalanılabiliyor. Burada  çeşitli  kısıtlamalar, baskılar yok,  özellikle atık ve çevre  konusunda. Atık Arıtma tesisi kuruldu… Atık parası alınmıyor. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi harçları alınmıyor. SSK işveren pirimi 5 yıl boyunca ödenmiyor. %20 enerji desteğinden yararlanabiliyorlar ve inşaatı biten fabrikalardan 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmıyor. Limana, otobana yakın olması, arazi daha uygun fiyatlara temin edilebiliyor.  Bu durumlar da Bor OSB’yi cazip hale getiriyor.

Hurdacı ve metal menşeli işletmelerin çokluğu radyasyon ölçüm cihazlarını akla getiriyor. Radyasyon ölçüm cihazları var mı? Hava kirliliği ölçülebiliyor mu? Çalışanların iş güvenliği ve sağlığı konusunda ne gibi çalışmalar yapılıyor. Eğitim konusunda bir çalışma yapılmış mı?


Organize Sanayinin yangın söndürme aracı yok…  Geçtiğimiz yıllarda burada bir fabrika da yangın çıkmıştı. En yakın itfaiye 15 km ötede.  Elektrik sorunlarına karşı elektrik direklerine ulaşabilecek araçtan da yoksunlar. Medaş ‘ın özelleşmesinden sonra bakım ve alt yapı adına hiçbir çalışma yapılmamış. Bir arıza neticesinde elektrik arıza aracının gelmesi saatler hatta günler sürebiliyor.

Güvenlik ona keza… Görüştüğümüz her firma yetkilisi bir hırsızlık anısını-acısını anlattı. Geçmişte daha çok oluyormuş ancak bir kısım önlemler alınmış. Kanalizasyon hattının bazı yerlerde hala inşaat halinde kalmış olduğunu gördük, şikayetini işittik. Bor OSB’nin  Niğde OSB’ye oranla büyük estetik eksikliğini de gördük.

Organize Sanayinin karşısında bulunan uçsuz bucaksız mera-hava alanını da sorduk… Bor’a havaalanı, olsa iyi olur diyenlerde var… Gereksiz yatırım diyenlerde… Ama en mantıklısı Bor OSB yeterli seviyeye gelsin zaten devlet buraya yapar,  yapmak zorunda kalır diyenlerde… Ayrıca havaalanı konusunda bir not iletelim işadamları havaalanı olarak Ulaştırma Bakanının tavsiye ettiği Nevşehir’i değil çoğunlukla Adana Havaalanını tercih ediyorlar.

Bu memleketin istihdamı konusunda katkı ortaya koyanların, bu çevreye katma değer sağlayanların en çok şikayet ettiği  konu ise ilgisizlik oldu. Bize “ İyi ki geldiniz derdimizi dinleyen birileri ile karşılaştık “ diyen bir çok kişi oldu.  Bu sanayiciye ilgisizlik  bizi hep şaşırtıyor.

Oysa orada her ay olağan  5 kişi!  ile olağan toplantılar yapılır.

Bor Karma Organize Sanayi’ne yapılacak sır! Çin Yatırımı konusunda da bir şey yazamamak ayrıca bir absurdluk.


Selim GÖKEL – Turan UÇAN – Fatma TAN gitti... gördü… yorumladı.













Editör: TE Bilişim