Bor Organize Sanayi Bölgesi Heyetinin Çin’de yaptığı incelemeler.


Türkiye-Çin İşadamları Derneği ve Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan protokol gereği, bölgemizde kurulması planlanan Türkiye-Çin Sanayi Bölgesi için, Türkiye-Çin İşadamları Derneği tarafından düzenlenen, Niğde heyeti ve Çinli İşadamlarıyla yapılan toplantıya, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesini temsilen Yönetim Kurulu Başkanı ve Niğde Valisi Âlim BARUT, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan TURGUT, Bölge Müdürü Yavuz KAVAKLIOĞLU ile Türkiye-Çin İşadamları Derneği Başkanı Song  ZİBİN’in davetlisi olarak Astranova Ceosu Erol GÜNALAN ve Nahita Yapı Denetim yetkilisi Oktay GÜNDOGDU katıldı.

 

 

Türkiye İşadamları Derneği’nin 26.02.2012 tarihinde gezi programı, Shangavi Havaalanına varış ile başlayıp, Shangavi Yun Yue Hotel’de konaklama. Fengshanri Restaurant’ta Çinli madencilerle akşam yemeğinde bir araya gelinip yapılan görüşmelerde, Çinli madencilerin Türkiye ile yakından ilgilendiklerini, dolayısıyla Niğde bölgesinde madenlerin olduğu ve bu madenlerin işletilmesi konusunda araştırmalar yaptıklarını” ifade ettiler.

 

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPMANIN AVANTAJLARI ANLATILDI

 

27.02.2012 günü Türkiye-Çin İşadamları Derneği Üyeleriyle Anadolu Türk Restaurant’ta öğle yemeğinde buluşuldu. Akabinde Nanjing’e hareket edildi. Nanjing’de akşam QinHunai Ren Tia Lokantasında YongHong Enterprise firmasıyla bir araya gelinip firmaya Türkiye’de yatırım yapmanın avantajları anlatıldı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

 

 

28.02.2012 günü dünyanın en yüksek 7 binası olan Zifeng Plaza’ya gidip Tük-Çin İşadamları Derneği Nanjing Şubesi ziyaret edildi. Dernek yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Sonrasında YongHong Enterprise Firmasının Ülkemizde üretmek istediği ürünler heyetçe incelendi.

 

NİSAN AYINDA ÇİNLİ İŞADAMLARI BOR’A GELİYOR

 

      250 Çinli Sanayici İşadamının katılımıyla Huan Yu Hotel’de yapılan toplantı Nanjing Ticaret Odası Başkanının açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında Başkan; “Çinli İşadamlarının Türkiye’de yatırım yapmayı düşündüklerini ve karşılıklı heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirilmesini istediklerini, Nisan ayında kalabalık bir sanayici topluluğuyla Niğde’yi ve Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyarete geleceklerini” sözlerine ekledi.

 

 

Çin-Türk İşadamları Derneği Başkanı Song Zibin de yaptığı konuşmada; Çin’e kadar gelerek kendilerini onurlandırdığı için Türk heyetine teşekkür etti. Konuşmasına devamla; “Uzun zamandır Türkiye’de İşadamlarımızın yapacağı yatırımlarla ilgili karşılıklı yapılan çalışmaların sonuna gelindiğini, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyeleri ile yapılan protokol gereği verilecek olan 3.000.000m2 arazi üzerinde yaklaşık 150-200 adet fabrika kurulacağı, bölgede en az 10.000 kişilik istihdam yaratılacağı, bölgeye Uluslararası Fuar Merkezi kuracaklarını belirtti. Song Zibin konuşmasına, şimdiden yüzlerce sanayicinin kendileri ile irtibat kurduklarını ve bu sanayicilerin, Türkiye’de yatırım yapmak için bilgi istediklerini, yakın zamanda yatırım için gerekli işlemleri tamamlamak üzere Niğde’ye geleceklerini” sözlerine ekledi.

 

ÖN ANLAŞMA İMZALANDI

 

      Toplantıda 5 firma ve Çin Türk İşadamları Derneği ile Ülkemizde yatırım yapmak için ön anlaşma imzalandı. Bu firmalar:

 

 1-Nanjing Yonghong Muslim Food Co., Ltd.

2-Nanjing Baisunyi Tea Co.Ltd.

3-Shanghai Pidemco Medical Equipment Industry Co. Ltd.

4-Nanjing Voyage Vehicle Technology Development Co., Ltd.

5-İangsu High Hope International Group

 

 

29.02.2012 günü, kahvaltıdan sonra Chang Zhou’ya gelinip, ShunFeng Photovoltaic İnternational Limited’e fabrikası gezildi. Fabrikada güneş panelleri için son teknoloji ile üretilen silikon malzemeler incelendi. Öğle yemeğinden sonra Changzhou Belediye Başkan Yardımcısı Han Jiuyun yaptığı konuşmada Türk heyetine teşekkür ederek; artık Çinli İşadamlarının dünyaya açıldıklarını ve Türkiye’de yatırım yapmanın çok büyük avantajlarının olduğunu, Changzhou’da fabrikası olan büyük yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapacaklarını, dolayısıyla Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde yapmalarının kendileri açısından avantajlı olduğunu belirtti.

 

ÇİN HEYETİ ; BOR KARMA ORGANİZE SANAYİNE YATIRIM YAPMAK BİR AVANTAJ”

 

    Niğde Valisi Âlim Barut’ta yaptığı konuşmada, Changzhou Belediye Başkan Yardımcısı Han Jiuyun a görüşme imkânı için teşekkür ederim, bizleri onurlandırdınız diyerek Niğde hakkında ve Organize Sanayi Bölgelerinde yatırım yapmanın avantajlarını detayıyla anlatarak, bölgemize gelecek sanayiciler için ellerinden geleni yapacaklarını ve onları en iyi şekilde misafir edeceklerini söyledi

 

           Sonrasında 150 Çinli Sanayici İşadamlarının katılımıyla toplantı yapıldı. Toplantı Changzhou Ticaret Odası Başkan Yardımcısı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Sonra Çin-Türk İşadamları Derneği Başkanı Song Zibin ve daha sonra Niğde Valisi Âlim Barut’un konuşmalarıyla sona erdi. Konuşmalarda Çinli İşadamlarının Türkiye’de yatırım yapmayı istediklerini,  karşılıklı heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirileceğini, Niğde’ye ve Bor Karma Organize Sanayi Bölgesine ziyarete gelecekleri belirtildi. Toplantıda Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapacak sanayiciler için  Changzhou’daki Uluslararası Ticari Destek Konseyi ile sözleşme imzalandı.

 

            Akşamı  Agricultural Bank of Chine (Çin Ziraat Bankası) yetkilileri Zhau Jie ve Wang Jiansheng le ve Shangai Atlantic İnvest Co Ltd. sahibiyle yemekli bir toplantı yapıldı.

 

01.03.2012 günü Hangzhou gidildi. Çinli Sanayici İşadamlarının katılımıyla toplantı yapıldı ve aynı günün akşamı Uluslararası Destekleme Konseyi yetkilileriyle yemekli toplantıda biraraya gelindi.

 

02.03.2012 günü, Yancheng’e varış ve oradan Zonda Otobüs Fabrikasını ziyaret ve Zonda Otobüs Fabrikası yetkilileriyle görüşme sağlandı.

 

ZONDA OTOBÜSLERİ NİĞDE’DE  ÜRETİLEBİLECEK

 

         Öğlen yemeğinin akabinde Zonda Otobüs Fabrikası Ofisinde, Genel Müdür Yuanzheng Li ve Genel Müdür Yardımcısı Richard Jiang‘la toplantıda görüşüldü. Görüşmede Zonda Otobüs Fabrikası yetkilileri, 2012 yılında Türkiye pazarına gireceklerini, dolayısı ile otobüsleri Türkiye’de üretmeyi düşündüklerini, daha önce Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi aldıklarını, yatırım için ideal bir bölge olduğunu düşündüklerini ve yakın zamanda Niğde’ye geleceklerini belirttiler.

 

Niğde Valisi Âlim Barut ise, Zonda Otobüs Fabrikasının bölgemize gelmesinden büyük onur duyacaklarını, destek vereceklerini ve tahsis edilebilecek arsanın hazır olduğunu belirtti.

 

         Vali Âlim BARUT’un Nanjing, Changzhou ve Hangzhou’daki toplantılarda yaptığı konuşmalarda, Türk-Çin ilişkileri, Türkiye’nin konumu, Niğde ve Bor’da yatırım yapılmasında elde edilecek avantajlardan bahsetti.

 

        

Değerli Hanımefendiler ve Beyefendiler,

 

Türkiye Çin ilişkileri tarihin bilinen dönemlerinden bu yana devam ediyor. Tarihte daima Türk Medeniyeti ve Çin Medeniyeti olmuş. Birbirleriyle sosyal, kültürel, ekonomik ilişkiler var olmuştur. İpek yolu bunun en önemli sembolüdür. Şimdi geçmişten gelen ilişkilerimizi geliştirmenin, çeşitlendirmenin, yeni bir boyut katmanın zamanı. Bunun için buradayız.

 

Günümüzde Türk-Çin ilişkilerinde gelişmeler yaşanmaktadır. Çin'de Türk işadamlarına rastlamak artık sıradan bir hadise oldu. Aynı şekilde Çin işadamları da Türkiye'de her yerde mevcut.

 

Biz buraya ulaşmadan önce Çin Devlet Başkan Yardımcısı Türkiye'de idi. Kapsamı yedi milyar doları bulan çeşitli anlaşmalar imzaladı. Türk Başkanının da Nisan ayında Çin'e geleceğine dair haberler var. Ayrıntıyı bilemiyoruz ama uçuş noktaları artırılacak, bankacılık sektöründe karşılıklı gelişmeler olacak. Bazı büyük yatırımları Çin iş adamları yapacak. Hızlı Tren, Nükleer Santral vs.

 

Türk ekonomisi Çin ekonomisi gibi her yıl büyüyen ekonomidir. Yıllık ortalama %6 büyüme hızı yakalanmıştır.

 

Niğde’nin sekiz bin yıl öncesine kadar yerleşim bölgesi olduğu bilinmektedir. Medeniyetler gelmiş geçmiş, Hititler, Roma-Bizans-Selçııklular ve Osmanlı İmparatorluğu Niğde'mizde derin izler bırakan medeniyetlerdir. Türkiye Cumhuriyeti bu medeniyetleri geçmişi bilerek, geleceğini şekillendirmeye çalışıyor. Geçmişimiz, geleceğimizin pusulası, dayanağı ve bizi biz yapan değerlerimizdir.

 

Niğde ekonomimizin büyük ağırlığı tarımda, halkımız tarımla geçimini sağlıyor. Ama hizmetler sektörü ve sanayileşme her geçen gün tarımın ekonomideki payını azaltıyor. Tarıma dayalı sanayi geliştiği gibi girdisi tarım olmayan sanayi kolları da gün geçtikçe gelişiyor.

 

İki organize sanayi bölgemiz var. Niğde Organize Sanayi Bölgesinde tekstil, mobilya, süt ve süt ürünleri; Niğde-Bor Karma Organize Bölgesinde dericilik ve deri ürünleri, geri dönüşüm başta olmak üzere kimya, imalat sektörleri gelişme kaydetmektedir.

 

Niğde'nin ulaşım imkânları çok gelişmiştir. Büyük limanlara otoyol ile ulaşılmaktadır. Akdeniz'deki Mersin ve İskenderun limanları bir saatlik mesafedir. Aynı limanları İç Anadolu'ya bağlayan demiryolu Niğde'den geçmektedir. Karayolu ulaşımı tüm istikametlere son derece rahattır.

 

Türkiye üç kıtanın birleştiği yerdedir. Avrupa Kıtasına ve bu kıtadaki ülkelere, Asya Kıtasına ve bu kıtadaki orta-doğu, Kafkas ülkelerine,  Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine, tüm Afrika Kıtasına ve ülkelerine kolaylıkla ulaşılabilecek noktadadır. Orta-doğudaki İran­, Irak, Suudi Arabistan'la tarihi kültürel ilişkileri vardır. Orta Asya'da ki Türk Cumhuriyetlerinin ortak buluşma noktasıdır.

 

Avrupa Birliğine çok yakın gelecekte katılacaktır. Türkiye'de yatırım yapmak, Avrupa'ya açılmak, orta-doğu, Kafkaslardaki ülkelere ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine kolayca ulaşmak, Afrika ülkeleriyle beraber olmak demektir. Tüm bunlarla ekonomik ilişkileri geliştirmek demektir.

 

Ekonomi ile başlayacak ilişkilerin, sosyal hayatın her yanına yansıyacağını umuyorum. Türk-Çin Ekonomi ilişkilerimizden siz de kazanın, biz de kazanalım. Ama bundan önce Türkler ve Çinliler olarak, ortak bir noktada buluşalım. İlişkilerimizi kuvvetlendirip, insanımıza refah, huzur ve iyilik olarak yansısın. Dünyamız barış dünyası olsun.

 

Bu imkânları birlikte değerlendirelim. İlişkilerimizi kuvvetlendirelim. Sizleri de Niğde'ye, Bor'a bekliyoruz.

  

Selam ve Saygılarımla… 

 

 

 

Editör: TE Bilişim