CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu kararıyla 3 yıl önce ilan edilmesine rağmen herhangi bir yatırım yapılmayan Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin durumunu, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

Önergeye yanıt veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bölgedeki mera alanının vasıf değişikliği için 5 milyon 565 bin TL ot bedeli belirlendiğini, 21 Aralık 2015 tarihinden bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuyla ilgili kararının beklendiğini açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde “2015 yılında Niğde İli Bor İlçesinde Enerji İhtisas Endüstri bölgesinin kurulacağı açıklanmıştı. Enerji İhtisas Bölgesi Kurulması için 1.178 adet ve her biri 1 MW/h kurulu gücündeki parsellerde toplam 1.178 MW/h temiz, yerli, çevreci ve yenilenebilir elektrik enerjisi üretileceği duyurulmuştu. Geçen yılda bu konuda bir çalışma yapılmadı” dedi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “26 bin 400 dönümlük tarıma elverişli olmayan arazide 300 megavatlık enerji ihtisas Bölgesi kurulması için 2017 yılında yapılacak bir yatırım var mıdır? Bu konu 2018 yılında yatırım programında yer almakta mıdır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin (2.539 ha.), 19/11/2015 tarihli ve 29537 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 09/11/2015 tarihli ve 2015/8241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edildiğini hatırlattı. 

5 .5 MİLYON TL OT BEDELİ 

Bölgedeki tüm arazilerin mera vasıflı olduğunu belirten Bakan Özlü, “Arazilerin mera vasıflarının kaldırılması için Niğde Bilim Sanayi ve Teknoloji Tl Müdürlüğüne (Niğde Valiliği) talimat verilmiş ve bu çerçevede Niğde Valiliğince Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuştur. îl Müdürlüğü tarafından başlatılan süreç sonunda toplanan Mera Komisyonunun 2015/45 sayılı kararı ile tahsis amacı değişikliği uygun görülen 25.239.887,09 m2 yüzölçümlü mera vasıflı taşınmazın yirmi yıllık ot bedeli 5.565.395,11 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu Mera Komisyonu Kararı İl Müdürlüğünün 21/12/2015 tarihli ve 9470 sayılı yazısı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına iletilmiş olup, hâlihazırda karar beklenilmektedir” açıklamasında bulundu. 

​ 

NE OLACAK?

Bakan Özlü, Bu kapsamda bölgedeki mera vasfındaki arazilerin vasıf değişikliğinin yapılmasının ardından öncelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bölgeyi YEKA alanı ilan etmesi ve bölgeye özel bağlanabilir kapasite ile alanda yer alabilecek yatırımcıları belirlemesi gerekmektedir. Alanın yatırıma hazır hale getirilmesine ilişkin çalışmalar (harita, proje, imar planı vb.) ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecektir” dedi. 

Bakanlıklarının, Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile ilgili 2018 yılında gerçekleştireceği çalışmaların, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yapacağı planlamaya ve alacağı stratejik kararlara bağlı olduğunu anlatan Bakan Özlü, “Öte yandan Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Bakanlığımız 2018 Yılı Yatırım Programı Teklifinde de yer almaktadır” diye konuştu. 

KARAR 3 YILDIR BAKANLIKTA BEKLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise böyle giderse Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde yatırıma başlama süresinin uzun yıllar alacağını belirtti. 

Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesiyle aynı zamanda karar alınan Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde tüm işlemlerin tamamlanıp yatırımların yapıldığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de maalesef her konuda olduğu gibi bu konuda da  süreç ağır işlemektedir. Bir yer seçimi yapılıyor karar alınıyor o yer için sorun çıkıyor Hükümet yatırım yapacağı yetin fizibilitesini dahi yapabilme becerisine sahip değil mi bakanlıklar arası koordinasyon yok mu? Plansız programsız öngörüsüz yatırım olur mu karar alalı iki yıl olmuş vaatler var sonuç meçhul böylesi yaklaşımlarla sorunlar çözülmez artar bir an önce karar verilip sonuç belli olmalıdır” dedi.

AK PARTİ'DEN ŞEHİRLERİN EKONOMİK BEKLENTİLERİ TOPLANTISI

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı Niğde'de STK ve iş adamlarının katıldığı Şehirlerin Ekonomik Beklentileri (ŞEB) Forumu düzenlenmişti. AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Fatma Salman 81 il ile birlikte  Niğde'de yapılan bu toplantının amacını ; " Bu proje de teşkilat mensuplarımızla birlikte olacağız daha sonra sivil toplum örgütleri iş adamları ve akademisyenlerle birlikte olacağız. Yine bunların sonun da direk Niğde sokaklarında ve caddelerinde Niğde halkıyla sonuçlar doğrultusunda bunlar incelenecek ve bunun sonucunda illerin ekonomik sorunları masaya yatırılarak çözümleri tartışılacak ve çözümleri yapılacak”  şeklinde açıklamıştı. 

KARAMAN NİĞDE'DEN SONRA BAŞLADI, TAMAMLANDI BİLE

Bor Enerji İhtisas ve Endüstri Bölgesinin Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in bahsettiği konuların Ankara'da takip edilip edilmeyeceğini de merak ediyoruz. Niğde Enerji İhtisas ve Endüstri OSB Bölgesi yıllar önce gündeme gelmesine rağmen, Karaman ili Niğde'den daha sonra bu konuda girişimde bulunmasına rağmen, geçtiğimiz yıl Karaman Enerji İhtisas ve Endüstri Bölgesi ilan edildi. Ama Niğde'de her yatırım gibi bu da yılan hikayesine dönüştü. Yatırım için girişimde bulunan özel işletmelerde yatırımlarını askıya aldı. 

 

Editör: TE Bilişim