Bor Belediyesi  Altunhisar Yolu Pınarbaşı mevkiinde belediye kaynaklarını kullanmadan 5 milyon 490 bin lira maliyet ile 20 bin metrekare arazi   kurduğu Güneş Enerji Santrali bugün törenle hizmete girdi.

Pınarbaşı mevkiinde açılışı yapılan Güneş Enerji Santrali açılış törenine Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Ak Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin, Bor İlçe Başkanı Mustafa Altunbaş, bazı belediye meclis üyeleri  katıldı.

KULLANDIĞIMIZ ENERJİYİ KARŞILAMAK İÇİN DEĞİL

Bor Belediye Başkanı Serkan Baran konuşmasında; Biz göreve geldiğimiz ilk günden beri çalışmaya başladık ve devam ediyoruz. Şimdi İlçemize ve ülkemize hayırlı olmasını düşündüğümüz güneş enerji santralinin açılışını yapma gereği duyduk. Bunu milli gelir olarak düşünüyoruz. Sadece biz değil bütün belediyelerin bu işe girmesi taraftarıyız.

TAMAMEN BOR’A GELİR KAZANDIRMAK İÇİN

Biz bu yapmış olduğumuz güneş enerji santrali ile alakalı şöyle bir yanlış anlaşılma olabiliyor. Biz güneş enerjisinden çıkan elektriği, kullandığımız enerjiyi karşılamak için yapmadık. Tamamen ticari düşündük ve bu yatırımı gerçekleştirdik. Biz Elektrik Dağıtım Aş. den aldığımız elektriğin kilowatına 0,62 kuruş ödüyoruz. Buradan ürettiğimiz elektriği de 0,99 kuruşa yani 1 tl. ye satıyoruz. Yani bir tl. lik elektriği kendi kullandığımız 0,62 kuruşa satın aldığımız elektrik ile değiştirme taraftarı olmadık. O yüzden de biz buradan ürettiğimiz elektriğin tamamını hatta veriyoruz, satıyoruz. Buradan bir gelir elde ediyoruz. Edindiğimiz gelir ile de biz enerjimizi tekrardan satın alıyoruz.

REKOR BİR SÜRE,  SADECE 25 GÜNDE TAMAMLADIK.

Burası 20 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Buranın ihalesini bu yıl 11’inci ayın 5’inde yaptık ve 25’inde sözleşmesini yaptık. 5 Aralık itibarıyle yer teslimini yaptık ve kuruluma başladık. 25 Gün gibi kısa bir sürede bu tesisin kurulumunu gerçekleştirdik. Gerçekten ciddi anlamda bir rekordur. 25 günde böyle bir tesise sahip olmak.

3 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

 Burasının toplam ihale bedeli, 5 milyon 490’bin artı kdv. Biz buradaki bu bedelin tamamını İller Bankası kredisi ile karşıladık. 36 Ay eşit taksitlerle bu yatırımı belediyemize kazandırmış olduk. Bu yatırım kendi taksitlerini kendi ödeyecek durumdadır.  5 milyon 490 bin tl’nin neleri kapsadığı ile ilgili bazı teknik bilgiler vereyim. 3 bin 534 adet güneş paneli var. 16 Adet gelen ışınları elektiriğe çeviren  inverter denilen cihazlarımız var. 1.250 kw trafa binamız ve aynı zamanda 1.500 metre buradaki enerjiyi şehir merkezindeki elektrik hatlarına iletilmesi için enerji nakil hattı da bu ihale bedelinin içerisinde.

Üç yıl boyunca buradaki yapılan hizmet kendi borcunu ödemek için çalışacak, geriye kalan 22 yılını Bor Belediyesine ve Bor halkına hizmet etmek için çalışmasına devam edecek.  

22 YIL BOR İLÇESİNE GELİR GETİRECEK

Aylık kazanç güneş doğduğu müddetçe değil, gündoğduğu müddetçe aylık 23 bin dolar seviyesinde. Biz buradan her ay 1.164 kw’lık enerji sağlayacağız. Bugünün bedeli ile aylık 170 bin tl. bir gelir elde edeceğiz. Bu 170 bin tl. gelir bizim taksitlerimizin geliridir. Bunu tamamen İller Bankasının kredisi ile karşıladık. 36 Ay eşit taksitlerle bu yatırımı belediyemize kazandırmış olduk. Bu yatırım kendi taksitlerini kendi ödeyecek duruma geldi.

BELEDİYE BÜTÇESİNE EKSİ HİÇ BİR YÜKÜ OLMAYACAK

O yüzden de bizim belediyemize kullandığımız kredi ile ilgili bütçemize hiçbir şekilde bize artı veya eksi maliyeti yükü olmayacaktır. 3 yıl sonunda da bize her ay 200 bin tl. yıllık 2 milyon 400 bin lira kadar gelir getirisi olacak.

BOR OSB’DE 79 TAHSİS YAPILDI 2021 DE 24 TANE FABRİKA AÇILACAK

Böyle bir açılış yapma gereği duyduk. 2021 yılı Bor ilçemizin açılışlar yılı olacağına inanıyorum. Çünkü Bor Organize Sanayi Bölgesi ile alakalı sayın Valimizin önderliğinde ve sayın vekillerimizin önderliğinde 2021 yılı içeresinde Bor OSB’de bir patlama oldu. Yani biz 2020 yılı içeresinde 79 adet ve 1.500 dönümlük tahsis gerçekleştirdik. Bu 79 tahsisin 30 tanesine yani 30 şirketi inşaat ruhsatı verdik. Bu 30 inşaat ruhsatın 2021 yılında 20 – 25 tanesinin tamamlanacağının sözünü aldık. Allah’tan bir mani olmaz ise 2021 yılı içerisinde 20 -25 tane işlemeyi de 2021 yılında devreye alacağız. O yüzden bu yılın ilk açılışını, temellerini biz atalım. Açılışlarımızın öncülüğünü yapalım. Bu işsizlikle alakalı bütün sorunlarımızın da önüne geçilsin. Biz de görevimizi layıkı ile yerine getirmiş olalım dedik. O yüzden bu ilk açılışımızı gerçekleştirdik” dedi.

VALİ ŞİMŞEK;  BOR ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİNİ HAYATA GEÇİRMİŞTİK.

Tesis açılışında bir konuşma yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Bu tesisle birlikte Bor Belediyesinin yaklaşık 22 yıllık gelir kapısına kavuştuğunu ve aynı zamanda yerli, milli ve çevreci projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Vali Yılmaz  Şimşek, şunları kaydetti: "Türkiye, enerji alanında dışa bağımlı bir ülke. Petrolü, doğalgazı ve kömürün büyük bir çoğunluğunu ithal ediyoruz. Bu da cari açık olarak karşımıza çıkıyor. Ancak büyük bir potansiyelimiz var, o da güneş enerjisi. Özellikle Niğde ve çevresi bu anlamda çok önemli bir potansiyele sahip. Biz de bu geçekten yola çıkarak, Valilik olarak 2015 yılında Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesini hayata geçirmiştik. 2018 yılında da bu bölge YEKA olarak ilan edildi. Bölge, yaklaşık 2 bin 500 hektarlık, bin 500 megavat kapasiteli bir alan. Burası hayata geçirildiğinde bin 250 kişiye istihdam sağlayacak." Dedi.

Konuşmaların ardından kurulun platformda kurdela kesilerek tesisin açılışı gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim