Tarım ve Orman Bakanlığı, patateste yaşanan talep düşüklüğünden üreticilerin olumsuz etkilenmemesi için belediyelerin doğrudan üretici ve üretici örgünlerinden patates alımlarına başladığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2019 yılında 4 milyon 979 bin 824 ton olan patates üretiminin, 2020 yılında yüzde 4,4 artış ile 5 milyon 200 bin tona yükseldiği belirtildi. 2020 yılında 124 bin ton patates ihraç edildiği, pandemi nedeniyle otel, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması ile yurt içi ve yurt dışı piyasalarda patates satışının gerilediği bildirildi.

İLK ALIMLAR NİĞDE VE NEVŞEHİR'DE BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonunda, patateste yaşanan talep düşüklüğünden üreticilerin olumsuz etkilenmemesine yönelik olarak Belediye Başkanlıkları doğrudan üretici ve üretici örgünlerinden patates alımlarına başladı. İlk alımlar ise patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı ve doğal olarak depolandığı Niğde ve Nevşehir'de başladı.

Dünyanın önemli patates üreticisi ülkelerinden biri olan ve kendi ihtiyacının üzerinde patates üreten Türkiye'de, 2019 yılında 4.979.824 ton olan patates üretimi, 2020 yılında % 4,4 artış ile 5.200.000 tona yükseldi. Yeterlilik oranı %100'ün üzerinde olan ve 2020 yılında 124 bin ton patates ihraç eden ülkemizde, pandemi süreci sebebiyle otel, lokanta vb. toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda patates satışları gerilemiştir. Üretimin geçen yıla göre artmasına karşılık yaşanan talep düşüklüğü ülkemizdeki stok miktarını yükseltmiştir. Bu durumun çiftçilerimizi olumsuz etkilememesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızın yönlendirmesiyle Belediye Başkanlıklarımızca doğrudan üreticilerimizden ve üretici örgütlerimizden olacak şekilde alım yapılmaya başlandı. Belediyelerimizin yaptığı alımlar, patates üretiminin büyük ölçüde yapıldığı ve doğal şekilde depolandığı Niğde ve Nevşehir illerimizde başlatıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca, yurtiçi ve yurtdışı patates piyasaları yakından takip edilerek ihracatı artıracak çalışmalar yürütülmektedir.

Editör: TE Bilişim