Niğde kırmızı Et üreticiler Birlik Başkanı Aliye Yılmaz, Kurban bayramına sayılı günler kala pandemiden dolayı zor günler geçirdiğimiz şu günlerde kurbanlık alımında yerel üreticilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Niğde'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Niğde'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Niğdeli Üreticiler, AVM'lerle zincir marketlerin kurbanlık satmasının üreticileri olumsuz etkilediğini söyleyen Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, Bir yıl boyunca emek ve sabırla Kurban Bayramı’nı bekleyen kurban besicileri, zincir marketlerin kurban satışı yapması sebebiyle zarar ediyor. AVM'lerle zincir marketlerde satılan kurbanlıklar yerine virüse rağmen özveriyle hayvan besiciliği yapan üreticilerden kurbanlıklarını almalarını söyledi.

Vatandaşların kurbanlıkları direk üreticilerden almalarını tavsiyesinde bulunan Yılmaz: “Vatandaşlarımızın kurbanlıkları direkt üreticilerden almalarını özellikle tavsiye ediyorum. Bununla ilgili olarak aylardır kurbanlık hazırlamak için mücadele eden üreticilerimize destek olmamız gerektiğine inanıyorum ”

Niğde İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, kurbanlık alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin de bilgi verdi. Hayvanın, küpesine, yaşının tutup tutmadığına, boy yapılarına, sağlık kontrollerine dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Kurbanlık hayvanların yaşlarının dişlerine bakıldığında rahatlıkla anlaşılabileceğini belirten Yılmaz, “Özellikle de ağız ve burunlarından gelebilecek akıntılara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Hayvanın; gözlerinin parlaklığı, kulaklarının dik olması, hayvanın canlılığı da dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır. Sağlıklı olmayan bir hayvanın kulakları düşük olur. Hayvan hareket etmekte zorlanır. Gözyaşı akıntısı olabilir. Zaten normalde her kurbanlık alıcısının hemen anlayabileceği emarelerdir bunlar. Kurbanlık kuzularda da bu emareler aynı paraleldedir. Mesela hayvan dişlerini gıcırdatabilir. Bu da bir emaredir. Hayvanın bedeninde yaralar olmamalı, buna ek olarak, kör, kulağı kopuk, bir veya iki boynuzu kırık, kuyruksuz, dişleri dökük olmamalı diyen Yılmaz, ayrıca hayvanın yürüyemeyecek kadar topallığının da olmaması gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim