Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden ve bu faaliyetine halen devam eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkarlarımızın 13 Ağustos 2019 tarihine kadar yetki belgesi almaları gerekmekte olduğunu ifade etti.


Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil; “İkinci el araç satışı yapanların "mesleki yeterlilik" ve "yetki belgesi alması şartı"nı içeren düzenlemenin yürürlük tarihi ertelendi. 13 Ağustos'tan itibaren geçerli olması planlanan şartlara uyum için yılsonuna kadar süre tanındı. İkinci el araçların ticaretiyle ilgili yönetmelik, Şubat 2018'de yayımlanmıştı. Yönetmelik, ikinci el araç alım satımı yapan işletmelere bazı şartlar getiriyor ve bu şartlara uyum için 13 Ağustos 2019'a kadar süre tanıyordu. Yönetmeliğe göre, işletme sahiplerinin mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi alması gerekiyor. Otomobil ticareti yapılan yerler için en az yüz metrekare büyüklük, 3 metre yükseklik ve konut altında olmama gibi mekansal şartlar da bulunuyor. Ticaret Bakanlığı, Şubat 2018'den bugüne kadar geçen sürede işletmelerin yönetmelikteki şartlara uyum sağlayamaması nedeniyle yürürlük süresini erteledi. Bakanlık, ticari hayatın sekteye uğramaması için yeni bir yönetmelikle şartlara uyum süresini 31 Aralık 2019'a kadar uzattı.
METREKARE ŞARTI

Düzenleme, ikinci el otomobil satışı yapan işletmeler için, iş yerinin en az 100 metrekare genişliğinde, 3 metre yüksekliğinde olması, konut altında bulunmaması, temsile yetkili kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gibi şartları zorunlu kılıyor. Ayrıca, bir yapı veya alan bütünlüğünde faaliyet gösteren ve içinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan en az 30 işletme veya en az 50 çalışanı bulunan iş yerleri için de çalışanlar ve ziyaretçilere yönelik yönetim odası, ibadet yeri, çalışan ve ziyaretçiler için beslenme ve dinleme alanı, ortak kullanım alanlarının engellilere uygun olarak tasarlanması, otopark şartı, sağlık odası ve en az 1 sağlık personeli istihdam şartı bulunuyor.

Editör: TE Bilişim