AHİKA Coğrafi İşaret Çalıştayları tamamlandı, başvuracak ürünler belirlendi. Ahiler Kalkınma Ajansı’nın (AHİKA) sorumluluk alanında bulunan illeri arasında coğrafi işaret tescili konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı proje kapsamında gerçekleştirilen “Coğrafi İşaret Arama Çalıştayları” 5 ilde tamamlandı. Çalıştay sonrası Niğde’de Çamardı Dondurması, Kaynarca Lahanası ve Dermason Fasulye Coğrafi İşaret Tescil Başvurusuna karar verilen yöresel ürünler oldu.

Ahiler Kalkınma Ajansı’nın (AHİKA) sorumluluk alanında bulunan illerde (TR71 Bölgesi); kırsal kalkınmanın sağlanması, yöresel ürünlerin ve üreticilerin korunması ayrıca kültür turizmine sağladığı katkılar açısından oldukça önemli olan coğrafi işaret tescili konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı proje kapsamında gerçekleştirilen “Coğrafi İşaret Arama Çalıştayları” 5 ilde tamamlandı.

Projenin ilk adımı olarak 24- 26 Nisan 2019 tarihleri arasında yine TR71 Bölgesi’ndeki 5 ilde bilgilendirme toplantıları düzenlenmişti.
Projenin ikinci aşamasında ise 19 Haziran 2019 tarihinde başlayan ve sırasıyla, Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir gerçekleştirilen çalıştaylar 21 Haziran’da Kırıkkale’de son buldu.

Bu illerdeki “Coğrafi İşaret Çalıştayları” Türk Patent ve Marka Kurumu Uzmanı İsmail Demir tarafından coğrafi işaretin tanımı, kullanım alanları, üreticilere sağladığı katkılar ve başvuru için izlenmesi gereken yöntem hakkında bilgi verildi.

Kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı çalıştaylarda coğrafi işaret tescil başvurusu gerçekleştirilecek yöresel ürünlerin seçimi bölge paydaşlarıyla birlikte yapıldı.

Buna göre Aksaray’da Sultanhanı Kilimi, Aksaray Pekmezi, Aksaray Tahinlisi, Kırıkkale’de Kırıkkale Çitleği, Sulakyurt Kavunu, Karaahmetli Patlıcanı, Kırşehir’de Kırşehir Pekmezi, Onyx Taşı, Kırşehir Köftürü, Nevşehir’de Nevşehir Kuru Üzümü, Nevşehir Simidi, Nevşehir Pomzası, Niğde’de Çamardı Dondurması, Kaynarca Lahanası ve Dermason Fasulye Coğrafi İşaret Tescil Başvurusuna karar verilen yöresel ürünler oldu.

NİĞDE’NİN BİR ÇOK ÜRÜNÜ YOK…
Niğde’den neden Bor Biberi, Bor Kabağı, Kemerhisar Pezmezi ve üzümü, Darboğaz Kirazı, Bor Söğürmesi, Niğde Tavası,  Bor Tahinlisi, Çamardı tatlısı, Bor Köfteri…. gibi bir çok ürün daha eklenebilir bu ürünler neden yok?  Bu ürünler neden Coğrafi İşaretler Tescili alamadı?   Bu toplantıda Niğde’yi kimler temsil etti? hangi kurum temsil etti ? Niğde için ne gibi teklifler ve sunumlar yapıldı?

 
 
Editör: TE Bilişim