CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde, arkeolojik kazık çalışmalarının devam ettiği Tyana Antik Kenti’ni ziyaret etti.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, Kazı Heyeti Başkanı olan Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Doğanay’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

2001 yılında dönemin valisi Refik Arslan Öztürk döneminde İtalya’nın Podava Üniversitesi tarafından başlatılan ve 10 yıl devam ettikten sonra bu sefer 2016 yılından beri Aksaray Üniversitesi tarafından sürdürülen kazı çalışmalarının, bölgede çok önemli bulguları açığa çıkardığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu alanda Anadolu tarihini yeniden yazdıracak ayrıntıların saklı olduğunu söyledi.

Tyana Antik Kentinde 2002-2014 yılları arasında İtalya Padova Üniversitesi Bakanlar Kurulu Kararı ile Prof. Dr. Guido ROSADA yapılan çalışmalara verilen ara sonrası 2016 yılında bu kere Aksaray Üniversitesi Prof. Dr. Osman Doğanay ve ekibine kazı çalışmalarına başladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kentimizin dört bir yanı gün yüzüne çıkarılmaya bekleyen tarihi zenginliklerle dolu. Bazı bölgelerde uzun yıllardan bu yana devam eden yüzeysel ve arkeolojik kazı çalışmaları var. Kazı çalışmalarının, kentimizin turizme kazandırılmasına öncülük edecek bulgulara erişilmesi olası. Güney Kapadokya Başkenti olan ve Efes’e denk antik bir kent kalıntısının önemli bölümü toprak altında bulunan bölge de Anadolu tarihi yeniden aydınlanacak. Arap akınları ile 800 yıllarda yakılan yıkılan kent günümüze eren ve açığa çıkan eserlerle dahi ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Niğde Tarihini anlattığım Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabımda bölgeyi çok yönlü geçmişini yazdım. En görkemli dönem Milattan Sonra 2 yy.’dan yaşayan Tyana Antik Kenti’nin, yüzeysel araştırmalar ve arkeolojik kazıların sonucunda su kemerlerinin dışında, Roma hamamı, dikilitaş, vaftiz havuzu dışında son kazı çalışmaları ve araştırmalar ile onlarca tarihi esere erişildi. Bölge aynı zamanda Dünyaca ünlü Tyanallı Appolon’un yaşadığı topraklar olması nedeniyle bölgede yapılan çalışmalar ile açığa çıkacak bulgular, Anadolu tarihinin bilinmeyen yönleri de aydınlatacaktır” dedi.

Niğde’de o köyde cenaze yemeği yasaklandı Niğde’de o köyde cenaze yemeği yasaklandı

Kazı Başkanı Prof.Dr Osman Doğanay antik Tyana tüm yönleri ile açığa çıkması için ciddi bir çalışma sürdürdüklerini ve sürekli yeni bulgulara eriştiklerinin ifade etti. Prof.Dr Doğanay antik Tyana’dan günümüze ulaşabilmiş olan kalıntılar kentin zengin bir geçmişi olduğunu göstermektedir. İç Anadolu’dan Akdeniz’e ve Ortadoğu’ya açılan antik yollar üzerinde bulunan şehir coğrafyanın sağladığı bu avantajdan dolayı her dönemde önemini korumuştur. Tyana en parlak dönemini hiç kuşkusuz Roma Çağı’nda yaşamıştır. Kentte sürdürülen kazılar kentin geçmişinin aydınlatılmasına yönelik atılmış önemli bir adımdır. Heyecan ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bölge tarihi yanında Anadolu tarihi adına bundan sonra da önemli bulgulara ulaşılacağını düşünüyoruz” dedi

SPONSOR ARANIYOR

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tyana ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığına verdiği soru önergeleri yanında bütçe görüşmelerinde doğrudan Kültür ve Turizm Bakanına da bu bölgenin önemine değinip kazı çalışmalar için katkı istediğini, Bakanın kazı çalışmalarına destek verdiklerini ancak sponsor bulunması halinde çalışmaların genişleteceği ifade ettiğini bu nedenle kazı için bir sponsor bulunması halinde bölgenin daha geniş araştırmalarla açığa çakmasının olası olacağını ifade ederek, “Urfa Göbeklitepe Sponsor olan Niğdeli Ferit Şahenk başta olmak üzere Niğdeli iş insanlarının bu bağlamda bölgeye destekleri, antik Tyana’nın bir an önce açığa çıkması sağlayacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim