Yakalanan teröristlerden birinin Kosova, ikisinin  Arnavut  uyruklu olduğu Arnavutça ve Arapça konuştukları bilgisi edinildi.

Ramazan ayından sonra Esed'e bağlı güçlerle savaşmak için Suriye' gittiklerini... Suriye'de kendi tabirleri ile  kafirlerle savaştıklarını.  Orada savaşıp Türkiye döndükleri ve Hatay'dan  İstanbul'a bir taksi ile 2 bin 500 liraya gitmek için anlaştıklarını İstanbul'da şeytanı öldürmeye gittiklerini, ama şeytanın kimliği henüz bilinmiyor. Taksici dahil sorguları sürüyor. Ankara'dan özel sorgu ekibinin geldiği edindiğimiz bilgiler arasında. 


Bazı yazarlar bu olayı yorumlarken, Seçim öncesi kaos yaratmak için, İstanbul'da büyük bir eylemde bulunabilecekleri ancak Niğde'deki yol kontrölü ile asıl hedeflerine ulaşamadıkları, teröristlerin yabancı olmasından dolayı uluslararası bir proje olduğu, seçim öncesi Türkiye siyasetini dizayn etme amaçlı olduğu şeklinde yorumluyorlar. 

Diğer 3. Terörist Ulukışla Köşkönü, Çifteler mevkiinde yakalandı. 

Diğer teröristin de yakalandığı ve taksici dahil sorguları sürüyor. Ankara'dan özel sorgu ekibinin geldiği edindiğimiz bilgiler arasında. 

Teröristlerin eğitimli olduğu sivil vatandaş ve ölen şehitlerimizin kafalarından vurulduğu öğrenildi. 

Öte yandan saldırganların, IŞİD veya El Kaide terör örgütü üyesi olabilecekleri bildirildi.

Saldırganların, hedefinin tam olarak neresi olduğunun öğrenilemediği kaydedildi.

Köylüler yakaladı

Edinilen bilgiye göre, Ulukışla ilçesine bağlı Köşkönü köyü camisi önünde aracıyla seyyar olarak ekmek satan esnaf, kendisinden alışveriş yaparak 50 dolar veren ve para üstünü almayan kişiden şüphelendi.

Jandarmaya haber verdikten sonra, cami önünde bulunan köylülerle zanlıyı etkisiz hale getiren esnaf, köye gelen güvenlik güçlerine teröristi teslim etti.

Saldırganın sorgulanmak üzere Niğde'ye götürüldüğü öğrenildi.

Şehitlerimiz için Adana'da tören yapılacak. 

Eminlik gişeleri yakınlarında jandarma ekiplerinin uygulaması sırasında durdurulan otomobilden inen teröristler güvenlik güçlerine ateş açmış, saldırıda Astsubay Adil Kozanoğlu ve yardıma gelen Polis Memuru Adem Çoban şehit olmuştu. Saldırganların gasp ettikleri araç sahibi Turan Yaşar da çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti. 6 kişinin de yaralandığı olayın ardından şehit polis ve askerin cenazesi otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Otopsinin ardından cenazeler, askeri hastaneye götürülecek.

Şehitler için Sabah saat 10.00'da Adana Valiliği'nin bahçesinde tören düzenlenecek.


OLAY NASIL OLDU?


Niğde'nin Ulukışla İlçesi'nde otoyolda yol kontrolü yapan jandarmaların üzerine uzun namlulu silahlarla bir kamyonetten ateş açıldı. Saldırıda 2 asker ve 1 polis memuru şehit oldu, 1 kamyon sürücüsü hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Efkan Ala, ''Saldırganlar yabancı uyruklu. Türkiye'ye Hatay'dan girdikleri belirlendi. Seçime dönük kaos ortamı oluşturulmak isteniyor. Saldırganların İstanbul'a gitmek istediğini sanıyoruz'' diye konuştu.


NİĞDE’nin Ulukışla İlçesi’nde silahlı bir grup, otoyolda sürücüsünü öldürüp gasp ettikleri kamyoneti durdurmak isteyen polis ve askerle çatıştı. Çatışmada 1 astsubay, 1 polis memuru şehit olurken, 5 asker de yaralandı. Saldırganlardan 2’si yaralı arkadaşlarını tedavi ettirmek üzere gittikleri Eminlik 112 Sağlık İstasyonu’nda kıstırılarak yakalandı.



Saldırı Ulukışla- Adana otoyolu 7’nci tünel çıkışı Gedelli viyadüğünde saat 11.00 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre, otoyolun Gedelli Viyadüğü tünel çıkışında bir grup silahlı saldırgan, durdurdukları 55 K 0988 plakalı kamyonetin sürücüsünü öldürüp gasp etti.

Saldırganlar Ulukışla yönünde giderken, görgü tanıkları, olayla ilgili polise ihbarda bulundu. En yakın bölgedeki polis ve jandarma timleri, otoyolda önlem alarak saldırganların bulunduğu kamyoneti takibe aldı. İddiaya göre, Gedelli viyadüğünde kamyonet durdurulmak istenince, çatışma çıktı.



Kamyonetten uzun namlulu silahlarla ateş açan saldırganlar, 1 astsubay ile 1 polis memurunu şehit etti, 5 askeri de yaraladı. Olay yerinden geçen ve o anda güvenlik ekibinin içinde arama yaptığı bir otobüs de kurşunlara hedef oldu ve camları kırıldı. Yolcular yere yatarak canlarını korumaya çalıştı. Başbakan Erdoğan ise yaptığı açıklamada, 2 asker ve 1 polisin şehit olduğunu duyurdu.

SALDIRGANLARIN HEDEFİ İSTANBUL'DU

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Niğde'de düzenlenen saldırıya ilişkin detayları açıkladı 
Saldırganların Türkiye'ye Hatay'dan girdiği belirlendi. İki çatışma yaşandı. Önce polis, sonra asker şehit oldu. Saldırganların çantasında el bombaları ve silahlar bulundu. Saldırganların İstanbul'a gitmek istediğini sanıyoruz. Seçimde dönük kaos ortamı oluşturulmak isteniyor.



ÜÇÜ DE YABANCI UYRUKLU, ÇANTALARI CEPHANELİK GİBİ

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde'deki güvenlik güçlerine saldırı ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi:

-Yabancı uyruklu üç terörist, rutin yol kontrolü yapan jandarma görevlisine ateş açtı.
-Daha sonra takviyeye gelen jandarma ve emniyet görevlilerine de ateş açan teröristler oradaki bir kamyon şoförünü öldürüp, kamyonetle kaçtı.
-Kaçanlar bir süre sonra yaralı olarak bir sağlık ocağında ele geçirildi. Şu anda bir asker bir polis memuru ve bir de sivil vatandaşımız olmak üzere 3 kaybımız var.

SIRT ÇANTASI CEPHANELİK GİBİ

-İki terörist, 1 kaleşnikof ve 2 el bombasıyla kaçmışlardı. Bunlar teröristlerle birlikte ele geçirildi. Araçtaki sırt çantasının içinde de 3 tabanca, 5 el bombası, 2 kaleşnikof, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz, batarya gibi teçhizatlar çıktı.
-Yaralılardan 4'ü er, 2'si uzman çavuş, 2'si de astsubay. Bir er ve bir astsubayın durumu ağır. 

ŞEHİT POLİSİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Niğde'deki terörist saldırıda şehit olan polis memurunun otoban gişilerinde görevli evli ve 3 çocuk babası Adem Çoban olduğu açıklandı.


ŞEHİT ASTSUBAYIN BABA OCAĞINDA YAS 

Niğde- Adana karayolunda uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olan 29 yaşındaki Astsubay Kıdemli Üstçavuş Adil Kozanoğlu’nun ölüm haber Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’ndeki baba ocağını yasa boğdu. Evli ve 2 çocuk babası Astsubay Kıdemli Üstçavuş Kozanoğlu’nun şehit olduğu haberi, ilçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Akçalı Köyü’nde yaşayan baba ocağına Kaymakam Serdar Güvercin ve İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Ziya Çelik tarafından verildi. Kaymakam Güvercin, çiftçilik yapan baba Duran Kozanoğlu ile anne Hatice Kozanoğlu’na acı haberi verdikten sonra teselli etti. Aldıkları haberle gözyaşına boğulan şehit astsubayın yakınları Kaymakam ve askeri yetkililer tarafından teselli edildi. 

Şehit astsubayın yarın Türkoğlu ilçesinde düzenlenecek törenin ardından Akçalı Köyü’ne defnedileceği bildirildi.

POLİSTEN SALDIRI UYARISI

Niğde'ye komşu olan Adana Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi tarafından tüm polislere terör saldırısı ihbarı uyarısında bulunulup şöyle denildi:

"Yabancı uyruklu şahısların yol güzergahı üzerindeki ekiplerimize, noktalarımıza ve polis merkezlerimize eylem yapılacağı duyumu alınmıştır. Çevre koruma görevlilerimiz uzun namlulu silahlı ve çelik yelekli görev yapacaktır. Diğer tüm ekiplerimiz daha dikkatli ve duyarlı olacaktır."

TERÖRİSTLER NASIL YAKALANDI?

Silahlı saldırıyı gerçekleştirdikten sonra kamyonla kaçan 2 yaralı teröristin Ulukışla İlçesi'ne bağlı Eminlik Köyü'ndeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'nda tedavi olurken yakalandı. 55 K 0988 plakalı kamyonun köye geldiğini ve içinde bulunan 2 kişinin 'doktor doktor' diye bağırdığını belirten köylüler, kim olduklarını bilmedikleri bu kişileri araçtan indirerek sağlık ocağına götürdüklerini ve durumu da jandarmaya bildirdiklerini söyledi. Köylülerden 41 yaşındaki Mahmut Çelik, teröristlerin yakalanmasını da şöyle anlattı:

"Köye gelen kamyonda bulunan 2 kişi 'doktor doktor' diye bağırdı. Biz yardıma koştuk, ellerinde kalaşnikof silah ve ceplerinde el bombası vardı. Kim olduklarını bilmediğimiz için yardım etmek istedik. Araçtan çıkarttık silahlarını bırakmadılar ve boyunlarına astılar. Sağlık ocağına götürdük burada ilk tedavileri yapıldı. Jandarmaya da bilgi vermiştik. Önce jandarma ardından da polis özel hareket timleri geldi. 2 kişiyi alıp, ambulansla götürdüler. Türkçe bilmeyen bu kişilerin terörist olduklarını öğrendik."

TANIK KÖYLÜLER ANLATTI

Köylüler, jandarma tarafından götürülürken teröristlerin 'Allahu ekber' diye tekbir getirdiklerini de kaydetti. Sağlık ocağı çalışanları polis tarafından ifadelerinin alınması için Niğde'ye götürüldü.

ÖLDÜRÜLEN ŞOFÖR KIRIKKALELİ

Bu arada saldırganların gasp ettiği kargo ait kamyonun ön camında 24 kurşun izi, yan camlarının kırık ve lastiğinin patlak olduğu görüldü. Olay yerine gelen firma görevlileri aracın öldürülen şoförünün Kırıkkale nüfusuna kayıtlı Ankara'da yaşayan 55 yaşındaki Turan Yaşar olduğunu söyledi. 

Aynı yetkili, aracın Adana-Kayseri-Ankara hattında çalıştığını ancak olayın nasıl olduğu konusunda bir bilgilerinin olmadığını kaydetti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI REHİN ALDI

Buradan gasp ettikleri kamyonetle kaçan saldırganlardan 1’i de yaralı halde Ulukışla İlçesi Eminlik 112 Acil Servis’e getirildi. Saldırganlar, sağlık çalışanlarını rehin alıp, arkadaşlarının tedavi edilmesini istedi. Bu bilgi üzerine bölgeye çok sayıda polis ve asker sevk edildi, olay bölgesi çembere alındı. Saldırganlar teslim olmayınca burada da çatışma çıktı. Saldırganlardan 2’si yaralı olarak yakalanırken, 1’i ise kaçtı.

BAKAN ATALAY: 'SURİYE NOTU VAR'

Niğde'de iki güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırıya ilişkin Habertürk'e açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Bana gelen bilgilerde 'Suriye' notu var. Seçime doğru giden ortamda askerimizin ve polisimizin şehit olması çok vahim olay. Seçim ortamını bulandırıyor olabilirler" dedi.

NİĞDE'DE ELE GEÇİRENLER

Niğde'de yaşanan silahlı çatışma sonrası yakalanan teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda 3 kalaşnikof, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya mitinginde Niğde'deki saldırıda iki askerin ve bir polisin şehit olduğunu, üç saldırganın yakalandığını, birinin de arandığını söyledi. Saldırının "alçakça bir terör eylemi" olduğunu söyleyen Erdoğan, "Saldırganların ağır durumda olduklarını söylediler. Bu olayı anlatmak ağır ama 'Başbakan'ın böyle bir şeyden haberi yok mu' denmemesi için bunu her an her zaman yüreğimin nerede çarptığını bilmeniz açısından hatırlatmak isterim" dedi.

HASTANE ÖNÜNDEKİ KALABALIK DAĞILMAYINCA MÜDAHALE EDİLDİ

Niğde'de 3 güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırının ardından devlet hastanesi önünde toplanan ve içeri girmeye çalışan kalabalığa polis müdahale etti.

Niğde'de bugün öğle saatlerinde meydana gelen hain saldırının ardından yaralı teröristlerin devlet hastanesinde olduğu duyumu üzerine hastane önünde toplanmaya başlayan kalabalığın sayısı akşam saatlerinde daha da arttı. Acil servis kapısından içeri girmek isteyen kalabalık ile polis arasındaki gerginlik çıktı. Akşam saatlerinde hastaneye girmek isteyen ve polise taş, pet şişelerle saldıran gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Kısa sürede acil servis önü savaş alalına dönerken, olaylarda polisler ve gazeteciler yaralandı. Olayların büyümesi üzenine hastane önüne gelen TOMA'larla kalabalık dağıtılmaya çalışıldı. Bir türlü öfkesi dinmeyen kalabalık burası "Burası Niğde buradan çıkış yok diyerek" acil servisini kapılarını taşladı.

Olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt'un konuşmasına kalabalık izin vermedi. Olay yerine gelen Vali Necmettin Kılıç ise megafonla kalabalığın dağılmasını istedi. Kılıç, teröristlerin Avrupa'dan dün Türkiye'ye giriş yaptığını ve bugün Niğde'de bu saldırıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. Güvenlik güçleri teröristlerin yakalanması için çalışmalarını sürdürdüğünü ve her an sıcak çatışmaya girilebileceğini belirten Kılıç, "Ben teröristlerin peşindeydim buradaki durumu duyunca bırakıp geldim. Bırakın beni de teröristin peşine gideyim" dedi.

NİĞDE VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Celeme Deresi mevkisindeki olay yerinde incelemelerde bulundu. 

Burada AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kılıç, yabancı uyruklu üç kişinin, rutin yol kontrolü yapan jandarma görevlisine ateş açtığını söyledi.

Daha sonra takviyeye gelen jandarma ve emniyet görevlilerine de ateş açan teröristlerin oradaki bir aracın şoförünü öldürüp, bu kişinin aracıyla kaçtıklarını anlatan Kılıç, "Kaçanlar, bir süre sonra yaralı olarak bir sağlık ocağında ele geçirildi." diye konuştu.

SIRT ÇANTASINDAN ÇIKANLARINI AÇIKLADI

Kılıç, teröristlerin beraberindeki sırt çantasının içinin neredeyse bir cephanelik gibi olduğunu, iki saldırganın 1 kaleşnikof ve 2 el bombasıyla kaçtıklarını belirtti. Kılıç ayrıca, ''Araçtaki sırt çantasının içinde de 3 tabanca, 5 el bombası, 2 kaleşnikof, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz, batarya gibi teçhizatlar çıktı." dedi.  

Yaralılardan 4'ünün er, 2'sinin uzman çavuş, 2'sinin de astsubay olduğunu ifade eden Kılıç, bir er ve bir astsubayın durumunun ağır olduğunu, yaralı erlerden birinin de Kayseri'ye sevk edildiğini sözlerine ekledi.










Editör: TE Bilişim