Vali Âlim BARUT Ulukışla İlçesi Hüsniye Köyü’nde inşa edilen göletde incelemelerde bulundu. BARUT, Hüsniye Göleti’nin bu yıl içinde tamamlanacağını kaydetti…
 
 
Niğde Valisi Âlim BARUT Ulukışla İlçesi Hüsniye Köyü’ne inşa edilen göletde yerinde incelemelerde bulunarak, gölet hakkında bilgi aldı. Vali Âlim BARUT’a incelemeleri esnasında; İl Genel Meclis Başkanı Nuri AYDUĞAN, Ulukışla Kaymakamı Ozan GAZEL ve il özel idare yetkilileri eşlik etti.
 
Vali BARUT, göletlerin tarım ve hayvancılıkta büyük öneminin olduğunu vurgulayarak, inşa edilen göletin yöre halkının su sıkıntısına cevap vereceğinin altını çizdi. Suyun her geçen gün insan hayatında ve doğal yaşamda öneminin arttığını belirten BARUT, kıt su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğinin önemli olduğuna değindi.
 
Vali BARUT, Ulukışla İlçesi Hüsniye Göleti hakkında yaptığı açıklamasında; Doğru yerde ve doğru proje ile yapılan göletlerin ülkeye katma değer sağlayacağını belirtti. Yanlış yerde ve yanlış projelerle yapılan göletlerde su bile tutulamadığını hatırlatan Vali BARUT, bir işe başlarken en önemli unsurun planlama olduğunu kaydetti. Hüsniye Göleti’nin de doğru planlama ile 2009 yılında ihale edilerek çalışmaların başladığını kaydeden BARUT, 2010 yılı içerisinde göletinin tamamlanarak tarımsal sulamaya açılacağını dile getirdi.
 
Yaptığı incelemeler esnasında Vali Âlim BARUT göletin teknik özellikleri hakkında Niğde İl Özel İdare yetkililerinden bilgi aldı. İl Özel İdare yetkilileri göletin teknik özellikleri konusunda Vali BARUT’a şunları aktardılar;
 
“İlimiz Ulukışla İlçesi Hüsniye Köyü’ne inşa ettiğimiz göletimizin kret yüksekliği 21,50 metredir. Kret uzunluğu 337,85 metre olup, kret genişliği 7 metredir.
İnşa edilen Hüsniye Göleti’nde 2.313.200 metreküp su tutulması planlanmaktadır. Bu miktarın faydalı hacmi, yani kullanılacak net miktar 1.920,340 metreküptür.
 
Zonlu gövde dolgusuyla inşa ettiğimiz bu göletten 300 ailenin faydalanması planlanırken, 2.880 dekar alanın sulanması söz konusu olacaktır.
 
Göletin yaklaşık maliyeti KDV dahil 6.140.143 TL olarak hesaplanmıştır. Yapılan ihale sonucu %54,84 tenzilat ile KDV dahil 2.773.000 TL bedel üzerinden sözleşme imzalanmıştır. Göletin 2010 yılında sulamaya açılması planlanmaktadır.”
 
 
 
Açıklamasına göletlerin yörenin can damarları olduğunu belirterek sözlerine başlayan Vali BARUT şunları kaydetti;
 
“Göletler bir yörenin can damarıdır. Su olmazsa hayat olmaz. Su, varlığımızı sürdürmemiz için en önemli unsurdur. Niğde İli’nin yağış ortalaması düşük. Su kaynakları kıt. Ekonomisi tarıma dayanan bir il için su kaynaklarının yetersizliği tarımın geleceğini düşündürmektedir. Bu bağlamda elimizdeki potansiyelin kıymetini iyi bilmeli ve mutlaka bu potansiyeli etkin kullanmalıyız. Bu konuda özel idaremizin çalışmalarına bakıldığında bunu görebiliyoruz. 2005 yılında il genelinde mevcut 15 gölet varken 2010 yılında bu sayı 3’e katlanmış ve 45’e ulaşmıştır. Su kaynaklarının kıt olduğu ilimizde yapılan bu çalışma son derece önemlidir.
 
Hüsniye Köyümüz de şanslı köylerimizden birisidir. Baraj büyüklüğüne yakın inşa edilen bu göletimiz geçtiğimiz yıl ihale edilmiş ve yapılan yoğun çalışmalar neticesinde bu yıl bitirilecektir. Bu büyüklükteki bir gölet için kısa sayılabilecek bir sürede bu işi tamamlayan arkadaşlarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Kışın boşa akıp giden sularımızın gölet yerlerinde depolanmasıyla yetersiz sulama yapılan mevcut meyve bahçelerini, yeterli sulamaya kavuşacağı gibi yeni alanlar da tarımsal sulamaya açılmasını sağlayacaktır. Göletler, bölgede yapılan hayvancılığa da hayvan içme suyu olarak katkı sağlayacaktır.”
 
2010 yılı çalışmalarında sulama hizmetlerini, öncelik olarak belirlediklerini kaydeden Vali BARUT açıklamasına şöyle devam etti;
 
“İlimizin tüm sorunlarını masaya yatırıyoruz. Yine tüm girdilerimizi hesaplıyoruz. Bir öncelik sırası belirliyoruz. İçme suyu ve yolu gibi çözdüğümüz meseleleri öncelik sırasında geri plana atıyoruz. Yapılan tüm bu değerlendirmeler ışığında bu yıl tarımsal sulama yılımız olacak. Bu bağlamda sulamaya ağırlık vereceğiz. Bu yıl Hüsniye Köyümüze inşasını yaptığımız bu göleti bitireceğiz. Yöre halkını bu sayede hasatta verimi artıracak. Göletin planlanan süre içerisinde hizmete alınarak köylünün yüzünün gülmesi bizim mutluluk vesilemiz olacaktır. Göletin şimdiden yöre halkına hayırlı olmasını diliyorum.
 
Editör: TE Bilişim