Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, Ulukışla'nın Alihoca-Maden köyü arasındaki Kalkankaya mevkinde bulunan yazıtın Geç Hitit Dönemine ait maden ruhsatı olarak tespit edildiğini belirterek, bu yazıtın dünyada bilinen ilk maden ruhsatı olduğunu ve koruma altına alındığını söyledi.


Kaymakam Atar: "2014 Aralık ayı içerisinde Sayın Valimiz Necmeddin Kılıç başkanlığında yapılan İlçe Değerlendirme Toplantısında Alihoca-Maden köyü arasında bulunan Kalkankaya mevkinde yazılı bir taşın dünyada bilinen ilk maden ruhsatı olduğu ve bunun koruma altına alınması gerektiğini belirtilmiştim.

Sayın Valimiz Necmeddin Kılıç’ın talimatlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından uzmanlar gelerek konuyu araştırmış ve netice itibariyle yazıtın Geç Hitit Dönemine ait maden ruhsatı olduğu ve dünyada bilinen ilk maden ruhsatı olduğu tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Hava koşullarının ve insanların zaman zaman zarar verdiği yazıtın önümüzdeki günlerde restorasyonuna başlanarak Ulukışla Turizmine kazandırılacaktır" dedi.

NİĞDE MÜZESİNDE SERGİLENECEK

Yazıt'ın yaklaşık 3000 yıllık olduğu tahmin edildiğine dikkat çeken Kaymakam Atar: " Çalışma sonucunda mumyalama tekniğiyle kopyalanarak Niğde Müzesinde sergilenecektir. Orjinali ise koruma altına alınacak olup bulunduğu yerde sergilenecektir" diye konuştu.


Hititçe yazan yazıtın bir kısmı şimdiki hali ile okunamamaktadır. Okunabilen kısmı ise şu şekildedir.

Ben Tarhunazi, Prens Tarhuwartanun oğlu, Kral Warpalawanın kahramanı, vazal hizmetkarıyım

Ve beyim Kral Warpalawaya iyi hizmet ettim

Ve o bana tanrı Muti Dağını verdi

Tanrı Tarhu ve Kubaba beni zaten (önceden) ….? …. diler

Ve onları …?... ettim

Ve beyim Kral Warpalawayı iyi şekilde yükselttim

Fakat o bana süratli …?... katırlar verdi
…?….
Ve Tarhunazi bu tanrılara her yıl kurban eder

Ve ona Muti Dağı tanrıları iyi gelirler

Bu yazıyı kim kazırsa silerse parçalarsa

Bu kimseyi fırtına tanrısı ve tanrılar sürsünler

Ve ay tanrısı onu yakalasın

Ve tanrı Nikaruha onu yesin

Tanrı Kupapa onu …..?..... sin

(….?.... yerler okunamayan yerlerdir.)

Editör: TE Bilişim