Havaların soğuması ve Niğde’de faaliyet gösteren çeşitli işletmelerin etkisiyle Niğde’nin havası endişe verici boyutlara ulaştı.

Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre 0 ila 100 üzerinden kirlilik oranı Niğde’de geçtiğimiz gün 14 Ocak 2023 tarihinde % 60.3’e dün ise % 65’e yükseldi. Bu haberi yaptığımız saatlerde ise hava kalitesi % 55 gibi orta düzeylerde seyrediyor.

Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait Sürekli İzleme Merkezi – SİM verilene göre; “Hava Kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşturabilir” şeklinde değerlendirildi.

Niğde’de doğalgaz olmasına rağmen bu kadar yoğun kirliliğin oluşmasının gerekçesi olarak Niğde merkeze çok yakın Çimento Fabrikası ve Organize Sanayi Bölgesinin şehir merkezine çok yakın olması gösteriliyor.

SORUMLU İL MÜDÜRLÜĞÜ KAYITSIZ

Bugün sabah saatlerinde Niğde’de bulunan çimento fabrikasının bacasından çıkan duman Bor İlçesinden fark ediliyordu. Çimento fabrikasından çıkan kirli dumanı kilometrelerce uzaklıktaki Bor – Niğde yolu üzerinden fotoğraf ve video çektik. Fabrika bacasından yükselen kirli duman şehrin üzerini kaplıyordu. Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu konuda bir yaptırımı ve incelemesi olacak mı vatandaşlarımız merak ediyor?

Yine kirlilik açısından Niğde OSB’ye  yeni alan katılımı ile Koyunlu köyü ve Fertek Mahallesine çok yaklaştığı gerek gürültü gerekse havasının kötüleştiğini de bölgede yaşayan vatandaşlar sitemize iletiyorlardı. Hatta bu bölgede arsa – emlak değerlerinin düştüğü de belirtiliyor.

Niğde’nin havası bu şekilde her geçen gün kirlileşirken komşu illerimiz Nevşehir ve Aksaray ise SİM haritasında yeşil olarak gösterilmiş ve kirlilik oranı 15 – 21 seviyesinde rahat yaşanılabilir iller arasındaydı.

Whatsapp Image 2024 01 16 At 00.43.41

Whatsapp Image 2024 01 16 At 00.43.34

Ulusal Egemenliğin 104.Yılı Kutlanacak Ulusal Egemenliğin 104.Yılı Kutlanacak

Editör: Selim GÖKEL