NİĞDE ilinde eksik olan değerlerinin geleceğe taşınması adına yapılan çalışmaların yetersizliğidir. Cullaz Sokak ve birkaç konak dışında çok eser ya yok edildi ya da yok olmak üzeredir. Bu süreci durdurup Niğde, Bor, Fertek, Yeşilyurt, Yeşilburç gibi yerlerde olan tarihi yapılardan başlayarak çok eser kurtarma olanağımız vardır. Niğde Kayabaşı, Kale çevresi, Bor Orta Mahalle bu anlamda tezden ele alınması gereken yerlerdir. Cullaz Sokak iyileştirmesi de sonuca ermelidir. Üniversite tarafından onarılan konak bahçe içinde gibi yer altı keleri örülerek gidiş yolu kapatılması yerine onun gittiği yere kadarda korunması şarttır. Bu bağlamda yapılacak çalışmalar içinde model alınacak çok il vardır. Çevremizde iller gibi Mardin, Gaziantep örnekleri de irdelenebilecek çalışmalardır. Kentin Marka olması kültürü ve tarihi ile buluşması halinde olası olur yoksa lafta kalır. Eskişehir gibi başarıya eren örnekler yanında Gaziantep gibi yeniden oluşan merkezlerde incelenmesi gereken yerlerdi.

 
  Niğde ilinde tarihi dokunun kurtarılması için ÇEKÜL Başkanı Ve Tarihi Kentler Birliği Baş Danışmanı Prof. Dr Metin Sözen ile Genel Sekreter Danışmanı Değerli Dostum Hurşit Arslan vasıtası ile bir saati aşan görüşme yaptık.  Niğde ilinde nasıl bir çalışma yapılabilir konuştuk. Niğde ilinde çok eseri ilk yerinde saptayan gören yazan köy köyde bilen biri olarak Niğde Kapadokya Başkenti Kitabımı sunarken ne zorluklarla bu çalışmayı sonuçlandırdığımı da anlattım. Tarihi Kentler Birliği Başdanışmanı ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr Metin Sözen ülkemizde tarihi dokunun korunması adına yıllardır çok önemli ciddi ve sonuca da eren çaba çalışmalara önderlik ediyor. Gaziantep, Sivas gibi önemli katkı sağladıkları kentlerde verilen mücadeleyi de kitaplaştırmışlar. Kitaplarda yer alan bilgilerde kentlerde dün geleceğe aktarılırken turizm ve kültür adına çok önemli çalışmalar başarıyla sonuçlandırılmış. Orada yapılanların anlatıldığı bir tanıtım kitapçığında girişinde “Birlikte” başlığı ile anlatılan yol dikkatimi çekti.

 
Deniyordu ki Birlikte:“Tek sözcük, Kolaycılığa bürokratik engellere, paramız yok gerekçesine sırtını çeviren, kulaklarını sıkıca tıkayan aslında sadece ve hep aynı sözcük: Birlikte. Gaziantep örneğinde sihirli lambalar, elmalar, anahtarlar yok. Kentin çarşısına, kalesine, hanlarına, sokaklarına dokunup kalıcı izler bırakan kavram, basit fakat anlamlı:


Birlikte ÇEKÜL Vakfı yıllardır inatla, inanarak savunduğu kavramlardan biri bu. Kamu, yerel, sivil özel birlikteliği. Nitekim hepten hayatımızdan silip atmadığımız buna rağmen kullanmaktan uygulamaktan kaçındığımız bir atasözümüzde dendiği gibi birlikte kuvvet doğar. Kentin hâlihazırda sahipleri, başka yerden göçüp kenti sahiplenenler, başka yerlere göçüp kentlerini unutmayanlar, ellerini hep birlikte taşın altına koydular. Kültürel ve tarihi dokunun üzerine sinmiş tozu temizleyip baktılar ve önce fark ettiler sonra kırıklarını, yaralarını bulup onardılar. İyileştirdiler ve ardından kendi hayatlarına, ülke ve dünya vatandaşlarının hayatlarına kattılar. Bunu ortak aklı kullanarak yani kamu yerel sivil özel ittifakını oluşturarak yaptılar. 1990 yılında doğa, kültür, eğitim, örgütlenme tanıtım olarak beş ana başlık altında program ve projeler üreten ÇEKÜL Vakfı ise tüm sürece bilgi ve deneyimi ile yön verdi.”

 
 TÜm çalışmalar bir ekip ruhu ile gerçekleşmiş ve sivil, özel, kamu her kesimin dayanışması ile sonuç alınmıştı. Farklı illerde de benzer projeler başarılmıştı. Şimdilerde Niğde içinde benzer bir şeyler yapma adına çabalarımızı sürdürme kararı alarak ayrıldık. Umudum belki Niğde içinde birkaç konak daha yok olmadan kurtarılmasıdır.

 
 Niğde bu anlamda yapacağı bir çalışma ile kabuğunu kırabilir. Bunun içinde girişimlerime devam edeceğim kent yetkililerininde umarım kamu, resmi, özel herkesim bu bağlamda çalışmaları olur.