Doğanın yeniden canlanmasını simgeleyen Newroz, Asya, Ortadoğu halklarının geleneksel bayramıdır. Coğrafyamızda, baharın gelişini coşkuyla karşılamak çok köklü bir gelenektir. Sümerler, Hititler, Asuriler, Persler, Ermeniler, Medler, Kürtler, Türkler ve daha pek çok uygarlık, ufak tarih farklarıyla ve değişik ritüellerle doğanın dirilişini kutsamışlardır.
    Köklü bir geleneğe sahip olan Newroz, yakın geçmişimizde, Demirci Kawa destanı ile ilişkilenerek politik bir anlam yüklendi. Kürt halk hareketi, inkâr edilen kimliğinin en önemli simgelerinden biri olarak Newroz’u öne çıkardı. İktidarlar, buna en kolay yöntemle, bayramı ve kutlamaları yasaklamakla karşı koymayı denediler.
     Bunda zorlanınca, bu kez içini boşaltmaya koyuldular. Koca koca bakanların, valilerin, garnizon komutanlarının 21 Mart’larda yumurta tokuşturup resmi Newroz ateşlerinin üzerinden hoplayan komik görüntülerini izledik yıllarca. Devlet erkânı bu palyaçolukları yaparken, ötede otomobil lastikleriyle yakılan Newroz ateşinin ardında insanlar polis panzerleri altında eziliyor, göz yaşartıcı gazlarla boğuluyor, ama her yıl daha büyük katılımlarla, bu kez baharın değil direnişin, isyanın bayramını kutluyorlardı.
      Newroz bayramının anlatımında birçok versiyonu olmasından kaynaklı kimse net olarak geçmişi hakkında bilgi sahibi olmadığından ve birçok mezopotmya halkı tarihinde farklı anlatımları olduğundan bu konuda net bir şey söylenmemektedir. Ama şu bir gerçek ki, Newroz ortadoğu-mezopotamya halkları için yeni bir umuttur.. 
      Bu coğrafyada en yaygın anlatımıyla Newroz Kürt halkının Demirci Kawa önderliğinde Kral Dehak zulmüne isyan ateşini tutuşturduğu ve zafer ile taçlandırdığı gündür. New: yeni, Roz: gün, yenigün anlamına gelir. Bahar yeniliktir. Hareketlilik ve canlılıktır. Kışın tembelliğini, monotonluğu-donukluğunun silkinişidir. Bahar mevsimi mücadele, başkaldırı günleri ile doludur. Aradan 2616 yıl geçmesine rağmen, direniş özünü kaybetmeksizin her 21 Mart günü coşkuyla öncelikle Kürt halkınca kutlanan Newroz, halkların özgürlüğe olan özlemini ve inancını da taşır yüzyıllardır.
     Tarihteki soykırımlara, katliamlara, Halepçelere yok etme politikalarına rağmen bu güne dek içeriği zenginleşerek, güncel olaylarla birleşip gelen Newrozun giderek daha fazla yayılması aynı zamanda Kürt kültürünün zenginliğini de göstermektedir. 
      Bu başkaldırı ve zalimleri yakan ateş son yıllarda daha fazla meydanı ve daha fazla alanı da aydınlatıyor. Yeni zalimler ateşi söndüremiyorlar, ama özgürlük ateşi yeni zalimleri de yakarak daha gürleşiyor. Din, dil, irk, ulus, cins farklılığı gözetmeksizin tüm emekçilerin birlikte kavgasının yolunu aydınlatıyor. 
      Bu yılın Newrozuna kuşkusuz yerel seçimler damgasını vuracak. Zira düzen cephesi, Kürt illerinde AK Parti üzerinden elde edilecek bir seçim başarısı ile Kürt halkını siyasal ve moral bakımından zayıflatma hedefi çerçevesinde, tam bir mutabakat içerisinde. 
     Bundan dolayı da bir bütün olarak AK Partinin arkasında saf tutmuş bulunuyor. Devletin imkânlarını AKPnin hizmetine koşulmuş, yerel idarecileri AKPye çalışıyor. Halkın yoksulluğu kullanılarak oy avcılığı yapılıyor. Ancak devletin seferberliği bununla da sınırlı değil. Sözde anadil serbestliği, silahların susması gibi söylemleri kullanarak geniş yığınları etkileme yoluna gidiyor.
      Newroz seçimler öncesinde bu politikanın ne denli tutacağına dair bir sınav olacak. Seçimlerden bağımsız olarak Kürt halkının ulusal enerjisi ve mücadele isteğinin düzeyi ortaya konulacak. Newroz alanları, AKP ve onun temsil ettiği düzen cephesi açısından seçimlerin öngünlerinde bir politik ve moral-yenilgi anlamına da gelecek. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, Newrozun etkisi kendisinden sonraki günleri belirleyecektir. 
      Kuşkusuz büyük anlamlar yüklenen seçimlerin Newrozun hemen ardından gerçekleşmesi düzen için büyük bir engel. Çünkü Newroz direniş ruhudur. Kürt halkı Newroz alanlarında direniş ruhunu harlıyor. Özgüven kazanıyor, bir halk olarak kimliğini buluyor. 
Newroza, yitik insanın kendisini bulma arayışı da diye biliriz. İrade ve inancı bileyip özgürlük çizgisinde kararlaşmasıdır. Köleleşmeye, kendine yabancılaşmaya ve aynılaşmaya karşı Mazlumca direnmektir.
     Başta Kürt ve Türk halkı olmak üzere Süryani-asuri, Laz, Çerkez, Rum.. Bu coğrafyada yaşayan bütün halkların NEWROZ Bayramını kutlar, Zalime karşı içimizdeki Ateşin sönmemesini dilerim..