Bor İlçesi Fatih Mahallesinde bir sokakta bulunan kavaklar üzerine onlarca yuva kuran kargalar sokağı mesken tuttu.



Bor İlçesi Fatih Mahallesinde tren yolu yanında bulunan kavaklar üzerine yuva yapan kargalar yaklaşık 4-5 yıldır yaz aylarını  burada yaptıkları yuvalarda geçiriyor.

Fatih Mahallesinde bir sokakta kavak ağaçlarının üzerine yuva yapan onlarca karga sabah erken saatlerde tarım arazilerine uçuyor. Akşam saatlerinde ise Fatih Mahallesindeki yuvalarına dönerek burada geceyi geçiriyorlar. 

Akşam saatlerinde yuvalarına dönen kargalar çıkardıkları sesleri ile sokağa ayrı bir hava katıyor. Kavak ağaçlarının dallarını gagaları ile kırarak yuva yapan kargalar bu yuvalara yavruluyorlar. 

Mahalle sakinlerinin özellikle akşam saatlerinde kargaların ötmesinden  şikayeti olsa da mahalleye farklı bir hava kattıkları için şuana kadar her hangi bir müdahale yapmamışlar. Yavruları olduğu içinde kimse dokunmuyor. Kargaların kışın başka bölgelere gittiklerini yazın ise tekrar göç ederek mahallelerine geldiklerini  belirten Mahalle sakinlerinden  Ramazan Yıldız  : Kargalar yaklaşık 4-5 yıldır bu sokak üzerinde bulunan kavaklığı mesken tuttular. Önceleri az idi ama her yıl yeni eklenenlerle sayıları çok fazlalaştı. Kimseye bir zarar vermiyorlar. Gündüzleri sadece yavrularını bırakarak tarım arazilerine yemlenmeye gidiyorlar. Akşam saatlerinde ise dönüyorlar ve sokakta karga sesinden geçilmiyor. Bor'da bir çok kavaklık var neden oralarda değilde burayı  yerleşim bölgesi olarak seçip  yuva yaptılar  bence araştırılması gerekiyor."dedi. 



KARGALAR HAKKINDA

İnternet Ansiklopedisi Wikipedia‘da Kargalar hakkında yeralan ilginç bilgiler şu şekilde;

“Kargalar hemen hemen her şeyi yerler. Çöplükleri karıştırırlar, böcek, kurt, fare, leş, böğürtlen, mısır gibi çok çeşitli besinlerle beslenirler. Yetişkin bir karga günde 300 gramdan fazla yiyecek tüketir. Bilindiği kadarıyla, kargalar ceviz, palamut, incir gibi orman ürünlerini de tüketirler. Onları tüketirken, bir yandan da yayılmalarını sağlayarak doğaya katkıda bulunurlar.
Kargaların ekinlere zarar verdiği konusunda yaygın bir inanış vardır. Oysaki kargalar her türlü ekin zararlısını yiyerek zaman zaman çiftçilere faydalı da olurlar.

Kargalar ses taklidi konusunda oldukça yetenekli hayvanlardır. Yapılan bazı çalışmalarda yaklaşık 100 kelimeyi ve 50 tam cümleyi ezberleyebilen kargalar görülmüştür. Bazı kargaların sahiplerinin seslerini taklit ederek köpek ve atları kızdırdıkları görülür. Aynı zamanda oldukça meraklı hayvanlar olan kargaların mektup, çamaşır mandalı, araba anahtarı gibi nesneleri çaldığı da sıklıkla görülür.”



Editör: TE Bilişim