Aydın Doğan İstanbul’da ama Ankara’da tasası sürüyor. Başkent’in kulis hücreleri diye nitelendirilen özel bürolarından birinde önceki gün merkez sağdan eski bir bakanın öğle yemeği davetlisiydim.
Aydın Doğan’a yakınlığı ile bilinen eski bakanın anlattıkları Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi bakımından fevkalade önemli.
Aydın Doğan bağlamında dinlediklerimin özeti şu:
Ardı ardına gelen vergi cezaları ve takınılan dışlayıcı tutumlardan sonra Aydın Doğan, artık AKP ve zirveleri tarafından istenmediğinden kesin olarak emin!
Dahası, tasfiye edilme sürecinde olduğunu da görüyor.
Aydın Bey’in ilk kararı Hürriyet ile Kanal D dışındaki bütün medya kuruluşlarını satmaktı.
Bunun için o kuruluşlarda bazı yazarların işten çıkarılması ve yerine yandaşların ikamesi gibi ön hazırlıklar bile yapıldı.
Radikal’in yeniden dizaynı çabaları da aslında böyle bir satışta onun fiyatını artırmaya dönük bir operasyondu!
Ne var ki Aydın Bey’in hesabı tutmadı!
Vatan-Milliyet-Star TV paketine bir türlü müşteri bulunamadı.
Aldı alıyor denilen Akın İpek’i son anda caydıranın AKP zirveleri olduğu dillerde!
İddiaya göre AKP zirveleri Akın Bey’e, Milliyet gibi tabanı Kemalist olan bir gazeteyi almak yerine Hürriyet’e talip olmasını önermiş!.. Dahası, kendisine ortaklar bulunacağının da sözü verilmiş!
Ancak Aydın Bey bu teklifi geri çevirmiş ve satış için dışa açılmış!
Hatta bunun için Goldman Sachs’a bile yetki verdiği söyleniyor!
Aydın Doğan’ın bu yeni arayışı AKP zirvelerini kızdırdı ve tekrar grubun üstüne gitmeye başladı.
Mesela sürpriz yeni vergi cezaları ile Petrol Ofisi’nin faaliyetlerinde bazı çelmeleme girişimleri yapıldı ve bu şekilde gözdağı verildi.
İşte tam bu süreçte Aydın Bey aile meclisini toplayıp üç alternatifi tartışmaya açmış!
1) Hürriyet ve Kanal D ile medyada var olmaya devam kararında ısrar.
2) Medyadan tamamen çekilmek.
3) Petrol Ofisi dahil bütün ticari kuruluşları satıp, sadece medyada kalmak ve iktidara karşı dik durup muhalefet etmek.
Peki ailenin kararı ne mi olmuş?
Aydın Doğan’a yakın olan eski bakana göre bekle-gör politikasıymış!
Aydın Bey, son olarak Haziran başında yapılacak olan seçimin sonuçlarını görmek istiyormuş. Şayet AKP tekrar gelirse, işte o zaman zorunlu olarak adımlar atacakmış!..
Aydın Doğan medyadan çekilip ticarette kalmanın zorluğunu da görüyor zira böyle bir durumda medya korunması olmadığından tasfiye edilmek anında mümkün olacaktır. Aydın Bey ayrıca, AKP’nin kendi elinde altın yumurtlayan ve her an birkaç medya kurumunu satın alabilecek ya da inşa edebilecek bir potansiyeli olan Petrol Ofisi’nin rahat çalışmasına izin vermeyeceğini de görüyor ki rafineri izninin çıkarılmaması bunun delilidir.
Peki ya AKP ile anlaşma ihtimali mi?
Aydın Bey bunun için çok çabaladı, çok sayıda aracı soktu, Ankara’ya çocuklarını gönderdi. AKP’lilerin binasında bürolar tuttu, yayınları ile sınırsız destekler verdi. Genel Yayın Müdürlerini değiştirdi ama AKP zirveleri bunlarla tatmin olmadı ve olmuyor.
Sonuç: Aydın Bey diken üstünde ve adeta tasfiye sürecinde gün sayıyor ki bu tablo aslında Türkiye basını ve demokrasisisin hali pür melalidir.. Tevekkelli değilmiş; Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye’yi 178 ülke içinde 138. yapmış!

NOT: Bundan böyle her hafta Cumartesi akşamları Ulusal Kanal’da saat 20.00-22.00 saatleri arasında ’Alternatif Haber Programı’ ile karşınızda olacağım. Eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez’le beraber götüreceğimiz programda zaman zaman önemli konuklarımız da stüdyomuzda olacak.
 

START...  
MHP binlerce örgüt mensubunu Ankara’da topluyor!

Milliyetçi Hareket Partisi bu sefer işi sıkı tutuyor. Öyle ki bütün örgütü teyakkuza geçirmiş durumda. MHP bu bağlamda önümüzdeki hafta sonu büyük bir çalışmaya start veriyor. Ankara’da Atatürk Spor Salonu’nda 31 Ekim Pazar günü yapılacak olan kurultay görünümlü büyük toplantıya bütün il ve ilçe başkanlarının yanı sıra, belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri de davet edildi. Keza büyük kongre delegeleri ile partinin kadın ve gençlik örgütlerine de çağrı yapıldı. Hayır toplantıda elbette herhangi bir seçim yapılmayacak sadece MHP’nin seçim öncesi taktik ve stratejileri belirlenip, yol haritası çıkarılacak. Dinlediğime göre MHP bu toplantıda muhafazakar mesajlı politikalarını netleştirip kamuoyuna açıklayacak.

İLGİNÇ... 
Gül’ün Genelkurmay’a ziyaret şartı mı?

Dün çok ilginç bir şeye şahit olduk. Genelkurmay Başkanlığı 3 yıl önceki bir fotoğrafla alakalı olarak bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre 3 yıl önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güner’in yer değiştirme fotoğrafı meğer türbanı protesto değil de Güner Paşa’nın yerine geçmesi imişmiş!.. Daha önce de yazdık, Trabzon Akçaabatlı olan Aslan Paşa’nın ailesinde onlarca başörtülü var ve Paşa’nın başörtüsüne şahsi bir düşmanlığı söz konusu dahi edilemez. Aslan General eğer bir şey yaptı ise o Genelkurmay’ın emriyledir ki o günlerde terfi bekleyen bir korgeneral zaten başka türlü hareket edemezdi!.. Dolayısı ile o günkü tutum Aslan Paşa’nın değil o dönemki TSK’nın kurumsal kararıydı!.. Hal bu iken ve aradan 3 yıl geçmesine rağmen Genelkurmay’ın o fotoğrafla ilgili olarak şimdi açıklama yapması anlaşılır ve izah edilebilir değildir... Ne o yoksa yeni Genelkurmay Başkanı hâlâ kendine tebrik ziyareti yapmayan Abdullah Gül’e bu şekilde sempati mesajı mı gönderiyor?
 
REKOR... 
Sezer 33, Abdullah Gül 116 trilyon!

Kemal Kılıçdaroğlu’nun helal parası ile aldığı 300 liralık Etro gömleğini manşetlerine taşıyanlar bu trilyonları niye görmüyorlar! Trilyonları harcayan Abdullah Gül diye değil mi? İşte Türk basınının geldiği nokta budur sevgili okurlar. Biz yazmazsak haberiniz bile olmayacak... Efendim malum, Çankaya Köşkü’nün bütçesi olur ve her yıl bu aylarda yani yeni bütçe hazırlanırken oraya ödenek ayrılır. Peki bu yl Abdullah Gül ne kadar mı para istiyor ya da bütçe talep ediyor? Tamı tamına eski parayla 116 trilyon 900 milyar lira... Kıyas için belirteyim 3 yıl önce, yani Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı iken bu rakam sadece ve sadece 33 trilyondu... Bütçede 3 yıllık artış yüzde 400 civarı ki 3 yıllık enflasyon toplamı yüzde 30 bile değil... Abdullah Bey bu konuda bir açıklama gönderirse sütunumuzda yayınlayacağız.