Selim GÖKEL yazdı

İstatistik sonuçlu araştırmalara oldum olası ilgim vardır. İnternette dolaşırken Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi (Akbis)  http://mf.ohu.edu.tr/akbis/    adresine ulaştım, burada halka açık olarak yayınlanan aşağıdaki grafik ilgimi çekti.



Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin yıllara göre yapılan yayınların dağılımını grafik şeklinde gösteriyordu. 1993 yılından beri düzenli bir artış olmuş. 2016 yılında 459 yayın ile zirve yapmış ancak 2017 yılında 129 yayınla  “zınk” diye aşağı düşmüş, 2018 yılında ise 51 yayınla aynı istikrarla yine düşmüş, 2019 yılında ise 9 yayınla düşüş devam etmiş.

Grafiğe bakınca bu tarihlerde ne olmuş, ne değişmiş   diye düşündüm ve buldum.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi rektörü 2017 yılında değişmiş. Yeni rektör Prof.Dr. Muhsin Kar olmuş.

İlimize atanan her bürokrat hakkında    fikir sahibi olmak için araştırırım. O zaman Sayın Prof. Dr. Muhsin Kar’ı da araştırmıştım. Sayın Valimiz atandığında da yüzlerce haberini okumuş ve onlarca videosunu izlemiştim. Aynen daha geçtiğimiz hafta ilimize atanan İl Müftüsü Sayın Mehmet Sırrı Şık’ın Kuzey Irak Kürt Yönetimine ait Erbil merkezli  Kürdistan24.net’e yaptığı kürtçe  açıklamaları ve videolarını da izlediğim gibi…. 

Başkaları da benim gibi izler mi merak ediyorum!

Sayın rektör sosyal medyayı iyi kullanan birisi, direk öğrencileri ile iletişimi de yine buradan kurabiliyor. Sorulara, taleplere anında (hazır)  cevap veriyor. Takip ve takdir  ediyorum.

Ama, yukarıdaki grafiği,  sosyal medyadaki yoğun çalışmasıyla  paralellik kuramadım.

Biraz daha açık kaynakları araştırdım…

https://www.uniar.net/dus  adresine ulaştım…

Orada da şöyle istatistikler buldum. 

DÜS / Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması

2016 yılında 95 Devlet Üniversitesi arasında 58. sırada
2018 108 Devlet Üniversitesi arasında 83. sırada
2019 116 Devlet Üniversitesi arasında 53. Sırada
2019 yılı itibari ile 2006 yılından önce kurulan 53  Devlet Üniversiteleri arasında 36. Sırada 

Niğde Üniversite’sinde bundan 10 yıl önce 2008 – 2009 Eğitim Öğretim döneminde 11.606 öğrenci var iken, 2017 – 2018 Eğitim Öğretim döneminde ise 28.050 öğrenci sayısına ulaştı.

11 bin öğrenci var iken Üniversite’nin varlığını daha çok hissediyorduk. 28 bini aşkın öğrencisi ile Ömer Halisdemir Üniversitesini daha az hissediyoruz.

Aslında Üniversitemiz hakkında  yazılacak olumlu olumsuz çok şey var. İmkansızlarını, eksikliklerini, her şeye rağmenlerini de biliyoruz. Hatta ilgilenen  varsa buradan görebilir 56 sayfalık 2019 – 2023 stratejik planını su gibi içtim.

Ülke grileşti, Niğde grileşti… Üniversite de grileşti…

Üniversite hocalarıyla, öğrencileriyle,  fiziki olarak da, düşünce olarak da  komün hayat yaşıyor.

Oysa Üniversiteler  bulunduğu ilin, düşünce  lokomotifi olması lazım. Ama son zamanda katar olmaya talip bir üniversite var. Haklı nedenleriniz de var. Lakin,  bu nedenleri araştıracak, irdeleyecek, zorlayacak, paylaşacak ve aşacak olan da üniversitedir. Bir çaba da göremiyorum. 

Üstelik yereli yönetenler, bürokratları yönetenler!, ülkeyi yönetenler tam bir ahenk içinde lay… lay… lom.

Biz bunları yazdık mı, önceki rektör gibi bütün gazetelere “Borhaber.net’i Kınıyoruz” ilanı verirler diye de korkuyoruz!.... (burada tıklayın)

Yani sarmal!

Yani... Ya içindesin bu çemberin yada dışında…


 

Editör: TE Bilişim